Europa - 1 juni 2020 - Beursbrink

Bescheiden winst AEX

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft maandag een groot deel van de openingswinsten weer kwijtgespeeld, maar koerste nog wel altijd licht in het groen. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,4 procent op 534,81 punten.

In Amsterdam, maar ook in de rest van Europa, was er sprake van een rustige handelsdag, mede in verband met de viering van Tweede Pinksterdag. Veel beurzen zijn vandaag open, met uitzondering van onder meer de Zwitserse en Duitse aandelenmarkten.

De Europese beurzen vonden maandag de weg omhoog, nadat de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag de situatie rond China niet liet escaleren. Trump is niet te spreken over de manier waarop het land met de coronacrisis omsprong en keurt de Chinese inmenging in het autonome Hongkong sterk af. Veel beleggers vreesden echter dat Trump een eerste handelsakkoord tussen China en de VS in gevaar zou brengen, maar tot opluchting van de markten hield hij wel vast aan de deal.

Trump neemt vooralsnog alleen maatregelen tegen enkele beleidsmakers uit China en Hongkong die de VS beschouwen als veiligheidsrisico. Zij krijgen een inreisverbod. Ook gaat een werkgroep kijken naar de praktijken van Chinese bedrijven met een beursnotering in de VS, aldus Trump.

De de-escalatie zorgde vanochtend voor opluchting, terwijl macro-economische cijfers over de Europese industrie lieten zien dat Europa langzaam herstelt van de coronacrisis.

De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone steeg van 33,4 in april naar 39,4 afgelopen maand. Er werd een stand van 39,5 voorzien.

Econoom Chris Williamson van IHS Markit meent dat de grootste terugval in de economische activiteit achter de rug lijkt. Williamson zag dat bedrijven langzaam hun werkzaamheden opstarten, nu wereldwijd de lockdown-maatregelen worden teruggeschroefd. De econoom verwacht dat het verder terugschroeven van de maatregelen de industrie goed zal doen in de komende maanden.

Williamson blijft zich evenwel afvragen wanneer de Europese industrie weer zal groeien, omdat zowel de binnen- als buitenlandse vraag onder druk blijft staan door de anderhalvemetermaatschappij, de hoge werkloosheid en de terugval van bedrijfswinsten.

Later deze week zijn alle ogen gericht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en vervolgens het Amerikaanse banenrapport op vrijdag. Het ruime monetaire beleid van centrale banken wordt algemeen als belangrijkste oorzaak gezien voor het snelle herstel van de aandelenmarkten na de corona-paniek.

Het muntpaar euro/dollar steeg tot het hoogste niveau sinds halverwege maart op 1,1141, vanwege de hoop op een noodfonds van 750 miljard euro voor de Europese Unie.

De olieprijzen stegen licht.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield aan kop met 6,8 procent. ABN AMRO won 5,6 procent. Adyen en Wolters Kluwer behoorden tot de grootste dalers met verliezen tot 2,8 procent.

In de AMX wonnen SBM Offshore en Air France-KLM tot 4,2 procent. Vopak noteerde 1,5 procent lager.

Onder de kleinere aandelen wonnen Avantium en ICT Group 11,3 en 6,9 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel