Europa - 21 augustus 2020 - Aandelen

Bescheiden plus in Amsterdam

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdag licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,1 procent op 553,01 punten.

Vooral techgerelateerde aandelen lagen er in Amsterdam goed bij, in navolging van Amerikaanse techreuzen op donderdag. Aandelen Apple, Facebook en Microsoft stegen toen meer dan twee procent en als gevolg sloten de Amerikaanse beurzen hoger.

Ook kreeg het sentiment een steuntje in de rug vanwege hoopvolle ontwikkelingen rond een vaccin tegen het coronavirus, hoewel beleggers zich zorgen blijven maken over de economische schade die de pandemie met zich meebrengt.

Daarbij hielp het niet dat de economie van de eurozone in augustus weer een dipje liet zien ten opzichte van de voorgaande maand. De economie groeide nog wel, maar een stuk minder hard dan verwacht. De samengestelde index daalde van 54,9 in juli naar 51,6 afgelopen maand. Er werd door economen een stand van 54,7 verwacht. De economische activiteit in het Verenigd Koninkrijk trok juist wel verder aan.

“De donkere wolken die momenteel boven de beurzen hangen hebben vooral te maken met de vraag hoe lang we in de huidige periode blijven hangen, waarin de economie wel open is, maar nog niet volledig draait”, aldus Stephen Lee, oprichter van Logan Capital, dat 3 miljard dollar in beheer heeft. “Sommige bedrijven blijven volledig functioneren en ondernemingen met een digitale voorsprong trekken de kar.”

Strateeg Michael Bell van JPMorgan Asset Management merkte op dat de beurzen zich momenteel zijwaarts bewegen en dat dit mede komt door teleurstelling onder beleggers dat Amerikaanse beleidsmakers geen directe aanleiding zien om meer te stimuleren. Meer investeringen vanuit de overheid in combinatie met maatregelen vanuit de Fed om lenen goedkoper te maken, zou volgens Bell het economisch herstel kunnen bevorderen en de inflatie kunnen aanjagen. “Zonder steun zullen de beurzen moeite hebben om de weg omhoog te vinden.”

“Als we terugkijken naar wat er sinds maart is gebeurd, dan is veel te danken aan steun door beleidsmakers”, aldus strateeg Seema Shah van Principal Global Investors. “Het is logisch dat de beurzen niet hoger gaan, totdat beleidsmakers akkoord zijn over nieuwe steun.”

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1811. Het muntpaar stabiliseert in augustus tussen het niveau van 1,1800 en 1,1900. In de maand juli liep de euro nog hard op van een niveau van 1,1200 naar 1,1900. De AEX is een dollargevoelige index doordat een fors deel van de omzet van de opgenomen ondernemingen in dollars wordt afgerekend. De olieprijzen daalden met 0,6 procent.

In Amerika staan het consumentenvertrouwen en de bestaande woningverkopen op de rol.

Stijgers en dalers 

Onder de hoofdaandelen verloor Adyen 3,5 procent op 1.371 euro in de nasleep van de cijferrapportage van donderdag. Daarnaast maakte het fintechbedrijf bekend dat vier bestuurder aandelen hebben verkocht tegen een prijs van 1.365 euro. Dit leverde hen 692,9 miljoen euro op.

Galapagos leverde opnieuw 4,7 procent in, nadat het aandeel eerder deze week al een kwart van zijn waarde verloor na een grote tegenvaller in de VS.

De techfondsen Prosus, ASMI en ASML wonnen 0,7 tot 2,6 procent. Donderavond sloot techbeurs Nasdaq op Wall Street op de hoogste stand ooit.

In de AMX won bouwer Basic-Fit 2,9 procent. Altice Europe verloor juist 2,3 procent.

Onder de kleinere aandelen gingen de handen aanvankelijk op elkaar voor de cijfers van bouwer Heijmans. Het aandeel opende zes procent hoger. Gedurende de ochtend zakte het aandeel weg en verloor het 0,5 procent, nadat het aandeel in de afgelopen dagen al flink was opgelopen. Alfen won daarnaast 3,4 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.