Europa - 14 april 2020 - Beursbrink

Beleggers kijken vooruit bij cijfers ASML

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De omzet van ASML zal in het eerste kwartaal lager zijn uitgevallen dan aanvankelijk voorzien, maar dat zal de markt niet verrassen. De Veldhovense toeleverancier van de halfgeleidersector waarschuwde hier eind maart al voor, in aanloop naar de kwartaalcijfers.

“Daar is alle spanning nu toch wel vanaf, na de marktupdate van 30 maart”, zei analist Jos Versteeg van InsingerGilissen over de aanstaande cijferpublicatie tegen ABM Financial News.

ASML rekent voor het eerste kwartaal op een omzet tussen 2,4 en 2,5 miljard euro met een brutomarge tussen 45 en 46 procent. Daar zit de consensusverwachting van analisten volgens Bank of America netjes tussenin met een omzetraming van 2,45 miljard euro en een marge van 45,5 procent.

Aanvankelijk ging ASML nog uit van een omzet tussen 3,1 miljard en 3,3 miljard euro met een marge van 46 tot 47 procent.

De gemiste omzet in de eerste maanden van dit jaar verwacht ASML in het tweede en derde kwartaal te kunnen goedmaken.

ASML meldde eind maart geen vraaguitval te ervaren, maar wel tegenwind bij het verschepen van DUV-systemen naar de Chinese stad Wuhan, de brandhaard van het coronavirus.

Ook waren er wat problemen met de toeleveringsketen, maar die zijn volgens ASML inmiddels opgelost.

CEO Peter Wennink zei in een toelichting op de omzetwaarschuwing dat het bedrijf vanwege de “uitdagende omstandigheden” in het tweede kwartaal geen eigen aandelen meer zal inkopen, na de pauze die in het eerste kwartaal al werd ingelast. “De huidige coronaviruspandemie raakt ons allemaal”, aldus de topman.

Analist Marc Hesselink van ING denkt dat de halfgeleidersector redelijk zal presteren tijdens de coronacrisis. “Het blijft een cyclische sector, maar deze zat al op een laagtepunt in de cyclus”, aldus de analist. Daarbij zit ASML met een orderboek voor EUV in 2020 dat helemaal gevuld is.

Voor heel dit jaar rekenen analisten gemiddeld op een omzet van 12,6 miljard euro, aldus Bank of America, met een brutomarge van 48,4 procent en een winst per aandeel van 7,05 euro.

De Amerikaanse bank is zelf echter een stuk pessimistischer met een omzetraming van 11,5 miljard euro en een winst per aandeel van 6,02 euro.

De belangrijkste vraag is volgens Bank of America momenteel of ASML volgend jaar inderdaad 45 tot 50 EUV-systemen zal afleveren. Zolang de markt geloof houdt in deze guidance, zal het aandeel volgens analisten van Bank of America niet slechter dan de markt presteren.

Voor 2025 ligt de gemiddelde analistenraming voor de omzet nog altijd op 21 miljard euro.

ASML opent woensdag voorbeurs de boeken.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments