Nederland - 5 mei 2023 - Vastgoed
door VINCE

Beleggen in vastgoed met weinig geld

Vastgoed is een steen goede investering. Punt uit. Maar voor veel investeerders is het niet realistisch om een heel pand te kopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te beleggen in vastgoed met weinig geld!

In dit artikel onderzoeken we verschillende methoden om in vastgoed met weinig geld te investeren. Maar laten we eerst kijken naar andere belangrijke onderwerpen om je vastgoed denken op te krikken.

728x90

Waarom is onroerend goed nog steeds een goede investering?

Vastgoedinvesteringen worden al tientallen jaren beschouwd als heel erg luctratief. Want het brengt een passief inkomen op en biedt langetermijnvoordelen.

De passieve inkomsten, ook wel residu-inkomsten genoemd, slaat natuurlijk op huur die maandelijks (of soms wekelijks) binnenstroomt.

Ook bieden vastgoedinvesteringen investeerders een directe beleggingsmogelijkheid in tastbare activa zoals land, gebouwen of eigendommen. Dus iets wat ze kunnen zien, aanraken en voelen.

In tegenstelling tot aandelen en obligaties, waar de opbrengsten gebaseerd zijn op marktschommelingen, genereert vastgoedinvesteringen welvaart door huurinkomsten, waardestijging van onroerend goed en belastingvoordelen. Bovendien bieden vastgoedinvesteringen in vergelijking met andere soorten investeringen meer stabiliteit en zekerheid op de lange termijn.

Dit zijn al een aantal redenen waarom vastgoed een levensvatbare investeringskeuze voor beleggers is. Maar er zijn er nog 3 die we specifiek willen uitlichten; inflatiebescherming, passief inkomen en de lage correlatie met de aandelenmarkt.

#1 Inflatiebescherming

Vastgoed vormt de perfecte bescherming tegen inflatie. Vastgoed blijft namelijk altijd waarde behouden. Hoeveel geld er ook wordt bijgedrukt door de centrale banken, vastgoed blijft waardevol. Het is simpelweg niet bij te drukken met één druk op de knop.

Inflatie is de ontwaarding van je geld. Maar vastgoed kan je niet ontwaarden, tenzij je het vastgoed niet goed onderhoud of de omgeving verslechterd. Vastgoed, over het algemeen, zal zijn waarde behouden en in de loop der tijd zelfs in waarde stijgen.

Op de volgende grafiek zien we bijvoorbeeld de waardestijging van Amerikaans vastgoed versus de inflatie (CPI).

Waardestijging Amerikaans vastgoed en inflatie

En ook, wanneer er veel inflatie zou zijn, dan worden huurprijzen aangepast aan de inflatie. De maandelijkse inkomsten uit huur zouden dus stijgen, waardoor het onderliggende vastgoed in waarde stijgt.

#2 Passief inkomen / Hoge dividenden

Een passief inkomen is een essentieel aspect van het investeren in vastgoed. Een pandjes baas leeft immers van huur. Deze huur is enorm belangrijk.

Het is bewezen dat 70% van de totale return die beleggers geboekt hebben de afgelopen 40 jaar afkomstig is van dividenden. Oftewel passieve inkomsten.

Dividenden belangrijker dan waardestijgingen

#3 Lage correlatie met de aandelenmarkt

Wist je dat investeren in vastgoed kan zorgen voor een lage correlatie met de aandelenmarkt?

Dit betekent dat vastgoedbeleggingen zoals vastgoedbeleggingsfondsen (REIT’s) en directe vastgoedinvesteringen minder worden beïnvloed door marktcrashes in vergelijking met aandelen.

In feite tonen gegevens aan dat de correlatie tussen REIT-aandelen en de S&P500 lager is wanneer de algehele markt slecht presteert. Over de zeven slechtste maanden sinds 1972 was de correlatie slechts 37%:

Correlatie REITs en aandelen

Tijdens grote economische neergangen houden vastgoedaandelen dus beter stand. Bijvoorbeeld met het springen van de internetzeepbel rond het jaar 2000, wordt dit beeld duidelijk bevestigd:

Correlatie REITs met aandelen

Daarom kan zelfs investeren met weinig geld in dit soort investeringen een kans bieden voor diversificatie en mogelijk grotere stabiliteit in iemands portfolio.

Verschillende soorten vastgoed om in te investeren

Beleggers kunnen in verschillende type vastgoed investeren. Hieronder bespreken we drie typen vastgoed; residentieel vastgoed, commercieel vastgoed en vastgoed van de toekomst.

Residentieel Vastgoed

Residentieel vastgoed is een type onroerend goed dat gebruikt wordt als woonruimte, zoals huizen, appartementen en flatgebouwen. Het is eigendom van particulieren of investeerders en wordt gebruikt om in te wonen of te verhuren aan huurders.

Residentieel vastgoed kan zowel nieuwbouw als bestaande bouw zijn, en kan variëren in grootte en stijl, van kleine appartementen tot grote villa’s.

De waarde van residentieel vastgoed wordt vaak beïnvloed door factoren zoals de locatie, de grootte en de kwaliteit van de woning, de beschikbaarheid van voorzieningen in de buurt en de economische omstandigheden in de regio.

Commercieel Vastgoed

Commercieel vastgoed omvat kantoorgebouwen, winkelruimtes, industriële eigendommen en meer. Investeren in commercieel vastgoed kan aantrekkelijk zijn vanwege het potentieel voor hogere rendementen op investeringen in vergelijking met residentieel vastgoed.

Commerciële huurovereenkomsten hebben doorgaans langere looptijden en hogere huurprijzen. Dit betekent dat er gedurende een langere periode een stabiele cashflow is.

De financiering van commerciële investeringen vereist echter mogelijk een grotere aanbetaling en strengere leenvoorwaarden dan bij residentiële eigendommen.

Aan de andere kant zit commercieel vastgoed nu in een lastige periode. Want huis werken en e-commerce worden populairder. Daarom is er minder vraag naar kantoor en winkelruimtes.

Vastgoed van de toekomst

Naast deze twee hoofdcategoriërn, zijn er nog veel meer specifieke niches waarop je kan inspelen. Ooit gedacht aan marihuanavastgoed, huizen gericht op senioren en 5G-spelers?

In ons e-book genaamd ‘Vastgoed van de toekomst’ komen allerlei soorten vastgoed naar voren. In deze vastgoedgids behandelen we de REITs die niet alleen fantastische panden bezitten, maar ook nog eens hard kunnen groeien.

Abonneer je op de vastgoedgids via deze link!

Wat zijn de Funds From Operations (FFO)?

Voor iedereen die gaat beleggen in vastgoed, is één cijfer heel belangrijk om te onthouden. Het gaat om de Funds From Operations (FFO).

FFO is in wezen een berekening van het geld dat wordt gegenereerd door een eigendom of een groep eigendommen, nadat rekening is gehouden met kosten zoals onderhoud en reparaties. Het houdt ook rekening met de afschrijving van activa in de loop van de tijd. Hierdoor biedt het een nauwkeuriger beeld van hoe winstgevend een bepaalde investering kan zijn.

Met andere woorden, FFO helpt investeerders om een beter beeld te krijgen van de werkelijke kasstroom gegenereerd door hun vastgoedinvesteringen. Hierdoor kunnen beleggers meer geïnformeerde beslissingen nemen over waar ze hun geld in steken. Bij vastgoedbeleggingen gaat het erom niet alleen de fysieke aspecten van investeren te begrijpen, maar ook de verschillende financiële overwegingen.

Twee manieren om met weinig geld te investeren in vastgoed.

Beleggers kunnen op verschillende manieren beleggen in vastgoed met weinig geld. Twee van de meest populaire zijn indirecte investeringen via REITs of vastgoedfondsen.

Daarnaast kan je vastgoed met weinig kopen via vastgoedtokens. Op deze manier kan je direct investeren. Dit is mogelijk via vastgoedtokens.

Wat betekent indirect en direct m.b.t. vastgoed?

Een indirecte vastgoed investering houdt in dat een managementteam namens investeerders vastgoed koopt of verkoopt. Je besteedt dus de zaken uit aan een gespecialiseerde partij. Enerzijds handig omdat je niks hoeft te doen en expertise in huis haalt. Anderzijds zullen de kosten hiervan betaald moeten worden, waardoor het rendement van beleggen in vastgoed omlaag gaat.

Een vastgoedfonds is een voorbeeld van zo’n indirecte vastgoed investering.

Bij een directe investering in vastgoed staat het pand of een deel ervan op jouw naam. Het voordeel is dat je zo minder kosten maakt aan een managementteam. Het is alleen zo dat je voorheen altijd eigen geld nodig had om één pand te kopen.

Maar dankzij vastgoedtokens van bijvoorbeeld RealT wordt één pand opgedeeld in meerdere stukken. Op die manier hoef je niet veel eigen geld te investeren.

Indirect investeren: REITs / Vastgoedfondsen

Indirect geld investeren via REIT’s is een uitstekende manier om passief inkomen te verdienen.

REITs bieden beleggers diversificatie, liquiditeit en aantrekkelijke rendementen. Er zijn verschillende strategieën om te overwegen bij het investeren in REITs/vastgoedfondsen, zoals actief beheer, passief beheer en hybride strategieën.

Wat is een REIT?

Een REIT is een firma die investeert in vastgoed (zowel vastgoedprojecten zelf ontwikkelen of gewoon kopen) met het doel om inkomsten te genereren en een meerwaarde te boeken op lange termijn. REITs zijn verhandelbaar op de beurs, net zoals gewone bedrijven met aandelen. Het grootste verschil tussen een REIT en een ander bedrijf, is dat ze geen vennootschapsbelasting moeten betalen zolang ze maar minstens 90% van hun inkomsten rechtstreeks uitkeren aan aandeelhouders. Hierdoor is hun dividendrendement vaak bovengemiddeld.

Aandelen met een hoog dividendrendement vinden wij zeer interessant. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over deze soort aandelen!

Beleggen in REIT’s stelt je in staat om te investeren in vastgoed zonder fysiek onroerend goed te kopen of huurders te beheren. In plaats daarvan kunt u genieten van de voordelen van het bezitten van huurwoningen zonder alle problemen die daarbij komen kijken.

De meeste REITs keren per kwartaal een dividend uit. Sommige zelfs maandelijks. Andere jaarlijks. Hoe dan ook: dankzij REITs kan je als belegger heel wat geld verdienen dankzij de dividenden.

Voordelen van REITs

Indirect investeren in vastgoed via REITs of vastgoedfondsen biedt beleggers een aantal voordelen:

  • Diversificatie van portefeuille, zonder zich bezig te hoeven houden met het beheer van eigendommen zelf.
  • Regelmatige dividenden, waardoor beleggers stabiele inkomstenstromen krijgen.
  • Toegang tot grootschalige commerciële en residentiële eigendommen die anders misschien niet haalbaar zijn voor individuelFe beleggers met beperkt kapitaal.

Directe investering: RealT

RealT is een innovatief platform dat investeerders de kans biedt om te investeren in Amerikaans vastgoed met kleine bedragen, via de blockchain. Achter je eigen bureau kan je met RealT vastgoedtokens dus direct eigenaar worden van Amerikaanse panden!

Bij BeursBrink vinden we dat een geweldige manier.

Je koopt op dit platform security tokens. Dit zijn cryptotokens die allemaal een stukje eigendom van een bepaald fysiek pand representeren. Het verplaatsen van de waarde van fysieke activa naar cryptotokens wordt ook wel tokenisatie genoemd.

RealT tokenisatie model

Waarom zijn RealT vastgoedtokens interessant?

Security tokens zorgen er in feite voor dat je de voordelen van een traditionele investering behoudt, maar dan op de blockchain werkt. Dus ook de voordelen van de blockchain geniet.

Hieronder de voordelen van RealT vastgoedtokens:

  • ± 10% jaarlijks rendement
  • Huur wekelijks uitbetaald
  • Automatisch herinvesteren mogelijk
  • Bescherming van SEC (Amerikaanse beurswaakhond)
  • Bescherming tegen hoge rente en recessie (eigen geld in plaats van hypotheek)
  • In enkele minuten tegen vastgoed lenen mogelijk

Rendement op vastgoedtokens

Laten we beginnen bij het rendement. Volgens recente gegevens kunnen investeringen via RealT gemakkelijk een jaarlijks rendement van 20% opleveren:

Gemiddeld rendement beleggen RealT

Dat is dan ongeveer 10 à 11% aan huur en 10% aan vastgoedprijzen stijging.

Huur wekelijks uitbetaald en herinvesteren

Dit rendement krijg je niet jaarlijks, per kwartaal of maandelijks zoals de meeste REITs. Bij RealT krijg je het namelijk iedere week toegestuurd! Zie daar het tweede voordeel.

Het belang van herinvesteren leggen we uit in dit artikel. Het extra rendement wat je ermee verdient is groots! En bij RealT kan je instellen dat dit automatisch gebeurd.

Veiligheid: bescherming SEC

Vraag je je af of vastgoed beleggen via RealT wel veilig is? Dan delen we graag het feit dat de Realtokens volledig in lijn zijn met de wet. Ze staan dus onder toezicht van de Securities and Exchange Commission (SEC).

Iedere LLC (of ieder pand) heeft bijvoorbeeld een eigen prospectus, zoals deze. En voor ieder pand waar je aandelen/tokens in koopt, moet je ook een contract tekenen. Net zoals je dat doet bij iedere vastgoedtransactie.

Stel je zou bijvoorbeeld de toegang tot je crypto wallet kwijtraken (waarmee je vastgoedtokens beheert), dan kan je altijd bij RealT aankloppen. Je kan dat je vastgoedtokens hersteld krijgen.

Geen hypotheek, maar wel verpanden

Koop je op de gebruikelijke manier een pand met een hypotheek? Dan kan je nog wel eens last krijgen van bijvoorbeeld hoge rentes. Omdat je bij RealT gewoon met je eigen geld een deel van een pand kan kopen, vermeid je zo rentes volledig!

Maar geld lenen met vastgoedtokens van RealT kan wel! Hiervoor heb je vastgoedtokens als onderpand nodig. Tot wel 50% van de waarde van je tokens kan je lenen, waarmee je opnieuw vastgoed kan kopen! Binnen enkele minuten zijn alle nodige transacties doorgevoerd en heb je geleend tegen vastgoed. Herhaal dit proces en vergoot zo snel je vastgoedportefeuille.

Hoe koop je vastgoedtokens bij RealT?

Het investeren via RealT is dus een zeer goede optie om te overwegen. Maar hoe doe je dit precies?

Deze vraag hebben wij al voor je beantwoord, in een gratis stap voor stap RealT-handleiding! Daarin leggen we je van A tot Z uit hoe je kan beginnen met RealT en laten we je ook zien hoe je een account kan registreren.

De gratis RealT Handleiding vind je via deze link.

Extra uitleg over RealT

Wil je meer informatie over wat RealT is, hoe hun systeem werkt en waarom wij het zo interessant vinden? Dan hebben we nog enkele hulpmiddelen voor je klaarstaan om jouw kennis te vergroten:

Zo schreven we ten eerste al deze pagina over RealT, met daarin alle nodige informatie over het bedrijf.

Ook hebben we nog twee Youtube video’s gepubliceerd.

In het eerste deel vertellen we je waar wij op letten als we in vastgoed via de blockchain investeren, waarom we het zo interessant vinden via RealT en nog veel meer:

In het tweede deel laten we zien hoe je in maximaal 9 stappen (afhankelijk van of je al een wallet hebt) vastgoedtokens kan kopen en je huuropbrengsten kan herinvesteren:

3 redenen waarom wij directe investeringen prefereren

Bij BeursBrink hebben we teamleden die al tientallen jaren vastgoed aanschaffen op verschillende manieren. Sinds dat we in 2019 vastgoedtokens tegenkwamen, is de vastgoedstragegie veranderd. Hieronder drie redenen waarom:

#1 Minder fees naar tussenpersonen = hoger rendement

Een van de belangrijkste redenen waarom investeerders de voorkeur geven aan directe investeringen is het potentieel voor een goed rendement op hun investering. Bij indirecte investeringen komen er allerlei tussenpersonen in het plaatje, om ervoor te zorgen dat jij uiteindelijk kan investeren in vastgoed.

Bij RealT koop je alles zelf, en zijn veel zaken als transacties etc. geregeld via de blockchain. De enige tussenpersoon is dus eigenlijk RealT’s platform. Voor het gebruik ervan vragen ze slechts een kleine fee. Zie hieronder een overzicht van RealT’s bemiddelingskosten:

Kosten beleggen met RealT

Hoewel investeren via RealT dus niet gratis is, maak je nog steeds een stuk minder kosten dan investeren via REITs. Daarnaast heb je natuurlijk nog steeds geen gezeik met vervelende huurders!

#2 Huur wekelijks uitbetaald

Bij de meeste REITs krijg je jaarlijks, per kwartaal of maandelijks dividend uitgekeerd. Bij het direct investeren via RealT werkt dat net even anders.

Daar ontvang je namelijk huurinkomsten, die iedere week netjes worden uitgekeerd. Iedere maandag wordt de huur toegestuurd. Die kan je ontvangen in USDC of in DAI (beiden zijn stablecoins met een peg aan de dollar).

#3 Vastgoed verpanden

Via RealT heb je de mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten, tegen je vastgoedtokens. Stel je koopt voor $20.000 aan vastgoedtokens. Dan kan je direct maximaal de helft hiervan lenen, met jouw tokens als onderpand.

$10.000 (50%) heb je dus weer terug, waarmee je nieuw vastgoed kan kopen! Dit proces kan je herhalen, waardoor je jouw vastgoed portefeuille mooi kan vergroten.

En dat dus zonder notaris, bank of letterlijk het ondertekenen van contracten. Zie hier de kracht van de blockchain!

Conclusie

Kortom, het is heel simpel om zonder een groot kapitaal te investeren in vastgoed. Je hebt daarvoor verschillende mogelijkheden. Ten eerste kan je via REITs gaan beleggen in vastgoed. Ten tweede kan je voor vastgoedtokens kiezen.

Met beide manieren heb je het voordeel dat je geen vervelende huurders op je stoep hebt staan of telefoontjes krijgt dat er weer een lekkage of iets anders kapot is. Je bespaart dus veel tijd ten opzichte van hele panden aankopen.

Nu ben je via REITs en vastgoedtokens alleen niet instaat om een hypotheeklening aan te gaan, zodat je vastgoedimperium sneller kan groeien. Hoewel zo’n hypotheek niet mogelijk is met vastgoedtokens, ben je bij deze manier wel instaat om een hefboom op te bouwen doordat je de tokens kan verpanden via de blockchain.

Onze voorkeur bij vastgoed aanschaffen gaat dus uit naar vastgoedtokens. Al helemaal omdat een pand aankopen kan met weinig geld.

Veelgestelde vragen over RealT

Betaal je belasting over de huurinkomsten?

Bij RealT investeer je in Amerikaans vastgoed en ontvang je huur. Daar moet belasting over worden betaald. In de VS is het zo geregeld dat de manager van het vastgoed lokale belasting regelt. RealT is in dit geval de manager en doet daarom de belastingafdracht aan Uncle Sam.

Als houder van vastgoedtokens hoeven we dus geen Amerikaanse belasting te regelen.

✅ Belasting in de VS check!

Dan zou je je nog kunnen afvragen of je in Nederland of België belasting moet betalen.

In Nederland hoef je geen belasting over de huur van buitenlands vastgoed te betalen. In de situatie van RealT is dat niet anders, want de tokens representeren volgens de wet vastgoed en zijn volledig legaal (zie ook de volgende vraag).

Wel betaal je vermogensbelasting over de waarde van je vastgoed. Die waarde reken je in Box 3, net zoals je met andere activa doet.

✅ Belasting in NL check!

De Belgische belasting op buitenlands vastgoed is complexer en is sinds 2021 veranderd. Je betaalt nu belasting over huurinkomsten op basis van het kadastraal inkomen (KI). Net zoals je KI belasting betaalt over binnenlandse huurinkomsten. Meer informatie hierover en aangifte doen kan via deze site

In België betaal je alleen geen vermogensbelasting.

✅ Belasting in België check!

Wat is het verdienmodel van RealT?

RealT is de manager van het vastgoed en int een fee van 2% over de brutohuur. Deze fee en andere kosten staan altijd weergegeven op de pagina van ieder pand. Zie bijvoorbeeld:

kosten beleggen met RealT

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.