Europa - 17 februari 2020 - Aandelen

Bedrijfsresultaat PostNL onder druk

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) PostNL heeft in het vierde kwartaal van 2019 vermoedelijk het onderliggend contante bedrijfsresultaat onder druk zien staan in vergelijking met een jaar eerder, terwijl de omzet aantrok. Dit is de verwachting van 10 analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus.

Analisten rekenen voor het vierde kwartaal op een omzet van 826 miljoen euro, in vergelijking met een omzet van 636 miljoen euro in het derde kwartaal van 2019 en van 794 miljoen euro een jaar eerder. In de consensus wordt al rekening gehouden met de impact van de consolidatie met Sandd.

De postvolumes in Nederland zijn het afgelopen kwartaal vermoedelijk met 10 procent gedaald. Vorig jaar daalde de volumes nog met 10,2 procent en in het derde kwartaal met 10,6 procent.

Het onderliggende contante bedrijfsresultaat wordt voor het vierde kwartaal van 2019 ingeschat op 72 miljoen euro, tegenover 100 miljoen euro een jaar eerder en 25 miljoen euro in het derde kwartaal.

Volgens ING zal het voor PostNL een uitdaging worden om aan de verwachtingen voor het onderliggende contante bedrijfsresultaat te voldoen, omdat er wordt uitgegaan van een versnelde volumegroei bij pakketbezorging. Bovendien wordt verwacht dat de EBIT-marge in lijn zal zijn met de margeverwachting voor heel 2019, hetgeen betekent dat de operationele leverage is verbeterd in het vierde kwartaal. “Dit lijkt wat ambitieus na de tegenvallers en de inflatoire druk in het derde kwartaal”, aldus analisten van ING.

ING mikt zelf op een onderliggende contante bedrijfsresultaat over het afgelopen kwartaal van 62 miljoen euro, hetgeen door de bank haalbaar wordt geacht vanwege de consolidatie met Sandd en beter dan voorziene resultaten bij postbezorging. “Er lijkt evenwel weinig ruimte voor een positieve verrassing”, aldus ING.

Voor het hele boekjaar voorzien analisten die bijdroegen aan de consensus een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 169 miljoen euro op een omzet van net geen 2,9 miljard euro.

Outlook

De outlook voor 2019 werd tijdens de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal in november door PostNL gehandhaafd. Dit betekent dat het bedrijf nog steeds mikt op een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 170 miljoen tot 200 miljoen euro.

PostNL rekent op een daling van de briefpostvolumes in Nederland met 8 tot 10 procent.

Voor 2020 is er nog geen concrete consensus beschikbaar.

“Het gebrek aan een consensus voor 2020 suggereert dat analisten moeite hebben om de basis van PostNL op waarde te schatten. De schattingen zijn nu nog veel te hoog”, vindt ING.

Desondanks stellen analisten van de bank dat, in het licht van de recent gedaalde koers van het aandeel PostNL, één en ander al is ingeprijsd. “Maar we zijn er niet van overtuigd dat de markt rationeel zal blijven kijken naar de waardering. Er kan een flinke schommeling in de koers van het aandeel komen na de resultaten.”

Het belooft volgens analisten van Berenberg een moeilijk jaar te worden voor PostNL. Het dividend is opgeschort en de investeringen in pensioenbetalingen zitten op een piek. Verder moet het overgenomen Sandd worden geïntegreerd.

“Wij denken dat het de moeite is om hier doorheen te kijken naar 2021, als de synergieën goed beginnen bij te dragen en een stabiele groei van de pakketten de winst en de vrije kasstroom begint aan te jagen”, schreven de analisten.

Ook voorziet Berenberg dat de druk op de postvolumes zal afnemen als Sandd eenmaal is geïntegreerd. ING denkt dat het postbedrijf mogelijk meer synergievoordelen kan halen uit de fusie dan eerder werd aangenomen, omdat PostNL minder werknemers overneemt van Sandd. Recent rondde PostNL de samenvoeging van de postnetwerken van Sandd af.

Door de fusie met Sandd verwacht Berenberg niet dat PostNL in de komende 12 maanden dividend zal uitkeren.

ING en Berenberg hebben elk een koopadvies op PostNL met een koersdoel van respectievelijk 2,75 en 2,70 euro. Het aandeel PostNL koerste maandagochtend 0,8 procent hoger op 1,67 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.