Nederland - 4 februari 2019 - Beursblik

Bedrijfsresultaat Aperam vermoedelijk onder druk

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Aperam heeft in de laatste drie maanden van 2018 de winstontwikkeling stevig onder druk zien staan. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus.

De analisten rekenen voor het afgelopen vierde kwartaal gemiddeld op een EBITDA van 86 miljoen euro. Dit was in het derde kwartaal nog 123 miljoen euro. In het laatste kwartaal van 2017 ging het om een EBITDA van 154 miljoen euro.

Bij de cijfers over het derde kwartaal in oktober waarschuwde de fabrikant van roestvast staal al dat de EBITDA in het vierde kwartaal zou dalen.

Recent verlaagde Goldman Sachs het koersdoel voor het aandeel Aperam van 44,00 naar 31,50 euro.

Afgelopen jaar stonden de prijzen voor roestvast staal in Europa onder druk, gaven de analisten van Goldman aan. De voorraden waren hoog als gevolg van de toegenomen import, de toeslagen daalden, en de vraag was zwakjes. De prijsdruk zal op korte termijn volgens de bank vermoedelijk aanhouden. Dit zal de winstontwikkeling in het eerste kwartaal raken, voorspelden de analisten.

Maatregelen van de Europese Unie zullen het probleem van de stijgende importen echter tegengaan, aldus Goldman. En ook de prijzen zullen hiervan profiteren.

Analisten van JPMorgan verwachten ook dat de marges onder druk stonden in het vierde kwartaal en gaan uit van een omzet van 1.031 miljoen euro, wat ruim onder de consensus is van 1.459 miljoen euro en de opbrengst van 1.123 miljoen euro in het derde kwartaal van 2018. Verder verwachten de analisten dat Aperam in zal gaan op de omstandigheden in Brazilië na de uitverkiezing van de populistische president Jair Bolsonaro. Volgens JPMorgan duiden bepaalde economische indicatoren en de ontwikkeling van de staalprijzen erop dat de politieke onzekerheid in Brazilië mogelijk invloed heeft op de activiteiten van Aperam.

Kijkend naar de ontwikkelingen in 2019 voorzien analisten van Morgan Stanley betere vraag & aanbod omstandigheden bij andere grondstoffen, met een neerwaarts risico voor de winstontwikkeling van Aperam. En hoewel de waardering van het aandeel historisch gezien duidt op een mager rendement, is het financiële risico voor een aandeel als Aperam beperkt, ook omdat het bedrijf nauwelijks schulden heeft.

Aperam publiceert woensdag 6 februari voorbeurs de kwartaalcijfers. Het aandeel daalde maandagmiddag 2,5 procent naar 26,19 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel