Nederland - 17 maart 2023 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

Banken om te vermijden na SVB

Het faillissement van Silicon Valley Bank blijft de markten beroeren. Beleggers maken zich hierdoor steeds meer zorgen dat ook andere banken op omvallen staan.

In dit artikel geven we een aantal banken die je volgens MarketWatch het beste kan vermijden omdat deze enkele gelijkaardige rode vlaggen vertonen. MarketWatch doet dit aan de hand van de “accumulated other comprehensive income” (AOIC).

Wat is AOIC?

In de bankensector heeft AOCI een specifieke betekenis. Een belangrijk voorbeeld is de toepassing van AOCI op de boekhoudkundige behandeling van “unrealized gains and losses” (niet-gerealiseerde winsten en verliezen) op “available-for-sale” (AFS) effecten in de balans van de bank.

AFS-effecten zijn effecten die een bank bezit en waarvan de bank niet van plan is om deze op korte termijn te verkopen, maar die wel kunnen worden verkocht als dat nodig is. Veranderingen in de marktwaarde van deze effecten worden opgenomen in AOCI en hebben geen invloed op de winst- en verliesrekening totdat de effecten worden verkocht.

Een bank kan in de problemen raken als de AOCI negatief wordt, wat kan gebeuren als de marktwaarde van de effecten die beschikbaar zijn voor verkoop (AFS) daalt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als gevolg van een daling van de marktrente, een stijging van de kredietrisico’s van de uitgevende instellingen van de effecten of andere marktomstandigheden. Exact zoals bij SVB gebeurd is.

Top 10 banken met negatieve AOIC

De AOIC van SVB was dus negatief geworden door slecht management en de veranderende economische omstandigheden. Hier onder vind je een overzicht van banken die ook een negatieve AOIC hadden op 31 december.

Het is niet noodzakelijk zo dat deze banken ook in de problemen zullen geraken. Toch is dit een factor die je in het achterhoofd dient te houden, indien je overweegt om te beleggen in één of meerdere van deze banken.

Top 20 banken met het hoogste percentage negatieve AOCI ten opzichte van het kapitaal

De AOIC kan je het beste tegenover het totale eigen vermogen zetten. Hoe negatiever deze verhouding, hoe zorgwekkender. Hieronder vind je een overzicht van 20 banken in de Russell 3000 met de hoogste verhouding tussen negatieve AOCI en totaal eigen vermogen min AOCI.

Zullen deze banken failliet gaan?

Belangrijk om te vermelden is dat het helemaal niet zeker is dat 1 of meerdere banken uit de lijsten failliet zullen gaan. Silicon Valley Bank werd tenslotte getroffen door een perfecte storm die de bank ten onder deed gaan.

Toch mag je de waarschuwingssignalen niet zomaar in de wind slaan. Het is bijvoorbeeld interessant dat Silvergate Capital de lijst haalde. Deze bank focuste zich op cryptodiensten en zette begin maart al haar activiteiten stop.

Ook Signature Bank haalde de lijst, die vorige week werd opgesteld. Op zondag nam de overheid de controle over Signature Bank over omdat het ook met een liquiditeitscrisis kampte.

Bron: MarketWatch
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.