Nederland - 12 juni 2022 - Banksector
door SVEN VAN GASSE

Bankaandelen kunnen stevig gaan outperformen

Banken werden lange tijd aanzien als de ideale “goede huisvader”-aandelen. Deze reputatie kreeg tijdens de vastgoed- en bankencrisis in 2008 echter een serieuze deuk. Door de vooruitzichten is het nu echter tijd om deze aandelen opnieuw op te nemen.

Voor 2008 was er in bijna elke beleggingsportefeuille wel een bankaandeel te vinden. Deze aandelen stegen geleidelijk aan en keerden ondertussen een mooi dividend uit. Tijdens de Great Recession in 2008 zaten banken echter volledig in de hoek waar er klappen vielen. Verschillende bankaandelen verloren een groot deel van hun waarde.

Een groot deel van deze aandelen is nog steeds niet hersteld van deze crash. Hier ligt een enorme kans. De omstandigheden kunnen er immers voor zorgen dat bankaandelen opnieuw fors gaan stijgen.

Stijgende rente

Nu de centrale banken wereldwijd de rente gaan verhogen, zullen banken opnieuw grotere winsten boeken. Een bank verdient immers geld door de spread (het verschil) tussen de rentevoeten waaraan banken lenen en dit geld weer uitlenen. Door de ultralage rente stond dit verdienmodel fors onder druk. Hier zal in de nabije toekomst een einde aan komen waardoor banken kunnen floreren.

Ook staan banken redelijk goedkoop gewaardeerd. Banken hebben hiernaast de gewoonte om nu en dan eens eigen aandelen in te kopen, wat een goede zaak is voor de aandeelhouder. Hierdoor moet de winst over minder aandelen verdeeld worden.

Op de onderstaande grafiek zie je een overzicht van de sector waarin je best kan investeren bij stijgende rentetarieven. Banken geven een gemiddeld jaarlijks rendement van meer dan 26% in een omgeving van stijgende rente tarieven. Hiermee staan ze op een tweede plaats, na energieaandelen.

Inspelen op deze kans met het Banken E-book

Wij bij Beursbrink houden de ontwikkelingen van de rentetarieven en de implicaties hiervan op bankaandelen, reeds een geruime tijd in de gaten.

Om deze reden hebben wij het Banken E-book geschreven. Dit E-book staat boordevol informatie en tips over de meest veelbelovende bankaandelen. De afgelopen periode hebben we 3 nieuwe kooptips toegevoegd aan het E-book.

Als je wil weten welke bankaandelen op onze radar staan, twijfel dan niet om te abonneren!Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.