Nederland - 16 augustus 2021 - Beursbrink

Aziatische beursindexen dalen wegens teleurstellende Chinese data

door STIJN

Het sentiment op de aandelenmarkten in Azië-Pacific is lichtjes bedrukt. De economische gegevens uit China stellen namelijk teleur en dat creëert een kleine verkoopgolf in de regio. De Chinese detailhandelsverkopen stegen in juli met 8,5 procent, dat is 3 procent lager dan de analistenvoorspellingen. Ook de industriële productie groeide minder dan men had voorspeld.

De Chinese economie blijft herstellen echter niet zo hard dan analisten hadden voorspeld. De detailhandelsverkopen stegen in de maand juli met 8,5 procent, dat is niet slecht echter 3 procent minder dan de voorspellingen. Ook op industrieel vlak schoot China tekort in juli met een toename van 6,4 procent in plaats van de voorspelde 7,8 procent.

Het gevolg van deze teleurstellende cijfers is duidelijk merkbaar op de Aziatische beurzen. In Japan daalde de Nikkei 225 met bijna 2 procent na de bekendmaking van de Chinese economische gegevens. Ook de Shanghai composite en de Shenzhen component beleefden een negatieve beursdag. De Hongkongse Hang Seng index daalde zelfs met 1,21 procent.

Ook elders in Azië was men meer geneigd om hun aandelen te verkopen. De FTSE Bursa Malatsua KLCI Index in Malaysië verloor 0,53 procent terrein. Ook in Australië ging de S&P/ASX 200 omlaag met 0,61 procent. Kortom, de hele regio had een mindere dag na de Chinese data.

Toch lijkt de beursbeweging in Japan niet volledig terecht te zijn gezien het bbp in Japan tijdens het tweede kwartaal groeide met 0,3 procent. Het overtrof hiermee de voorspelling van 0,2 procent en deed het pak beter dan de krimp van 0,9 procent tijdens het eerste kwartaal.

Oliemarkt

Op de oliemarkt zit het sentiment ook niet bepaald goed. De olieprijzen zijn op twee dagen tijd meer dan 2,5 procent gedaald. De Brent crude noteert op het moment van schrijven op 69,55 dollar per vat, de WTI crude op 67,37 dollar per vat. China is één van de grootste olieconsumenten ter wereld, het is dan ook niet abnormaal dat ook de oliemarkt was terrein verliest.

Bronnen: CNBC

Foto: Piqsels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.