Nederland - 21 september 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

ASR kan uitvaartverzekeraar overnemen

(ABM FN-Dow Jones) Er bestaat een goede kans kans dat ASR Nederland binnenkort een van de twee Nederlandse uitvaartverzekeraars Monuta of Yarden overneemt, nadat de verzekeraar recent Generali Nederland kocht. Dat stelde ABN AMRO donderdag in een rapport.

Omdat ASR de enige serieuze koper in de markt is en er verschillende verzekeraars zijn die serieuze plannen hebben om te verkopen, is er een grotere kans dat zo’n overname waardevermeerderend zal zijn, denkt analist Cor Kluis van ABN AMRO.

Voor Monuta, met een marktaandeel van 17 of 18 procent, zou ongeveer 250 miljoen euro moeten worden neergeteld, schat de analist, terwijl Yarden, met een marktaandeel van 8 procent, de helft van dat bedrag waard zou zijn.

Dat kan ASR volgens Kluis nog wel betalen. Na de overname van Generali heeft de verzekeraar nog altijd de sterkste solvabiliteit in de Benelux, met 202 procent, tegen 186 procent voor Aegon, 182 procent voor Ageas en 175 procent voor NN Group. Dat betekent dat ASR nog circa 600 miljoen euro overtollig kapitaal heeft.

Daarbij kan de verzekeraar zijn kaspositie nog versterken door achtergestelde leningen uit te geven of door op termijn een intern model te gaan hanteren voor de berekening van zijn solvabiliteit, zoals de meeste sectorgenoten ook doen.

Generali

Spittend in de overname van Generali, concludeerde Kluis, net als andere analisten, dat deze waarde vermeerderend is. ASR Nederland betaalde 143 miljoen euro betaalde voor een verzekeringsbedrijf met 247 miljoen euro aan onbelemmerd eigen vermogen. Dat laatste bedrag is gebaseerd op de verlaagde UFR-rekenrente van 2,7 procent waarmee verzekeraars hun verplichtingen moeten gaan hanteren.

Inclusief kapitaalinjectie werd 343 miljoen euro geïnvesteerd, maar daarvan was zo’n 135 miljoen euro “overtollig”. Het feitelijke kapitaalbeslag is dus 208 miljoen euro, in ruil voor 28 miljoen euro aan extra jaarlijkse kapitaalaanwas. Daarmee komt de analist op een rendement op geïnvesteerd kapitaal van de overname van 13,5 procent.

ABN AMRO heeft een koopadvies en koersdoel van 38,50 euro voor het aandeel ASR Nederland. Het aandeel blijft topfavoriet voor de bank.

ASR Nederland noteerde donderdag op een groene beurs 0,2 procent lager op 33,47 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.