Europa - 19 januari 2021 - Aandelen

ASML verrast mogelijk met outlookverhoging

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) ASML heeft in het vierde kwartaal de eigen doelstellingen gehaald en er is ruimte voor een positieve boodschap voor 2021. Dit denken analisten die door ABM Financial News werden benaderd.

Voor het vierde kwartaal rekent ASML op een omzet van 3,6 tot 3,8 miljard euro met een brutomarge van ongeveer 50 procent. Daarmee zou ASML in heel 2020 de doelstelling van een omzet van minimaal 13,3 miljard euro tevens halen.

“Ik denk dat we de 4,5 miljard euro naderen die we genoemd hebben als EUV-omzet voor 2020”, zei CFO Roger Dassen in een videocommentaar bij de cijfers over het derde kwartaal. En voor 2021 denkt de financieel directeur dat er een omzetplus van 20 procent kan worden behaald met EUV.

Verder zei Dassen voor 2020 een omzet “van iets meer dan 1 miljard euro” in China te halen. Dat was in 2019 ongeveer 800 miljoen euro. Wel zal ASML in sommige gevallen een exportlicentie moeten aanvragen voor de verkoop in China, zei de CFO.

Voor 2021 rekent ASML op een lage dubbelcijferige omzetgroei, ondanks de aanwezige onzekerheden, mede veroorzaakt door de coronacrisis en de geopolitieke spanningen. De aanjagers, zoals 5G en AI, zijn er volgens ASML echter nog altijd, aldus CEO Peter Wennink drie maanden terug.

“In de afgelopen maanden zijn de vooruitzichten voor de markt voor machines voor de halfgeleidersector geleidelijk verbeterd”, stelde analist Michael Roeg van Degroof Petercam.

Daarbij wees de analist onder meer op de investeringsplannen van TSMC. De Taiwanese fabrikant wil dit jaar 25 tot 28 miljard dollar investeren. Dat is 45 tot zelfs 63 procent meer dan het “al gezonde niveau” van 17 miljard dollar in 2020.

Ook Barclays noemde de uitspraken van TSMC een bevestiging dat de markt er goed bij ligt.

“Na de investeringsplannen van TSMC afgelopen week, ligt de focus nu op een eventueel verhoging voor 2021”, menen de analisten van Credit Suisse.

Barclays denkt dat de Veldhovense toeleverancier woensdag de outlook voor 2021 zal verhogen, van een lage dubbelcijferige omzetgroei naar een plus van circa 15 procent. Credit Suisse houdt zelfs rekening met een groei van 16 tot 19 procent.

UBS ziet ook ruimte voor ASML om de outlook te verhogen, maar maant beleggers toch voorzichtig te blijven. “We blijven ASML beschouwen als één van de snelst groeiende en meest kwalitatieve bedrijven in de sector, maar tegen de huidige waardering menen we dat veel van de groei in de komende 3 jaar al is ingeprijsd”, aldus UBS.

Barclays verwacht evenwel dat ASML op de beleggersdag in juni de ramingen voor 2025 naar boven zal bijstellen.

ASML opent woensdag voorbeurs de boeken en steeg dinsdagochtend 0,5 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.