Nederland - 17 juli 2019 - Technologie

ASML verrast met hogere nettowinst

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) ASML heeft prima resultaten geboekt in het tweede kwartaal, waarbij met name de nettowinst hoger uitviel dan verwacht. Dit schreef analist Jos Versteeg van InsingerGillisen woensdag in een rapport.

Versteeg stelde dat dit komt door een onverwachte belastingbate van 19 miljoen euro. De analist was uitgegaan van een winst per aandeel van 0,99 euro maar door de onverwachte bate steeg deze naar 1,13 euro per aandeel. De consensus ging uit van 0,95 euro.

Hoewel ASML te kampen heeft met een moeilijke geheugenmarkt, geeft InsingerGillisen aan dat het halfgeleiderbedrijf nog wel een voordeel heeft vanwege een meevallende strategische vraag uit China. Ook worden er EUV machines door geheugenproducenten besteld en daar leek het aanvankelijk niet op, zei Versteeg.

De door ASML voorziene omzet in het derde kwartaal van 3,0 miljard euro ligt onder de marktverwachting van 3,2 miljard euro. InsingerGillisen stelde dat het weinig zin heeft naar afzonderlijke kwartalen te kijken, aangezien het gaat om een beperkt aantal te leveren machines. Een week uitstel kan er voor zorgen dat de levering van een machine net in het andere kwartaal valt, hetgeen een sterk effect kan hebben op het kwartaal resultaat aldus InsingerGillisen.

Versteeg benadrukte dat ASML met name voor het vierde kwartaal erg positief gestemd is. Men verwacht een hoog verkoopvolume en dito marges. Die marges verbeteren onder andere doordat ASML de nieuwe versie van EUV gaat leveren. Ook ziet InsingerGilissen de winstgevendheid in het vierde kwartaal stijgen door de bijdrage aan de omzet door de dienstverlening aan EUV machines. “In de eerste jaarhelft moest het servicenetwerk worden opgebouwd. Dat betekende wel kosten, maar nog geen omzet”, aldus Versteeg.

InsingerGilissen heeft heeft een Aanbevolen advies op ASML met een koersdoel van 220,00 euro. Het aandeel steeg woensdag 5,0 procent naar 193,70 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.