Nederland - 9 augustus 2021 - Beursbrink

Aramco ziet winst bijna 300 procent stijgen in Q2

door STIJN

Het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar hun nettowinst zien stijgen met 288 procent. Dat is goed voor een slordige 25,5 miljard dollar. Het oliebedrijf profiteert van het herstel van de wereldeconomie en de toegenomen vraag naar olie. Het overtreft hiermee ruimschoots de verwachtingen van analisten.

Een nettowinst van 25,5 miljard dollar op drie maanden tijd, geen slechte prestatie van het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco. Tijdens hetzelfde kwartaal vorig jaar bedroeg de nettowinst ‘slechts’ 6,6 miljard dollar, Aramco deed het met andere woorden 288 procent beter.

Analisten hadden een nettowinst van 24,7 miljard dollar voorspeld. Amin Nasser, CEO van Aramco, benadrukte dat het sterke kwartaal te danken is aan het herstel van de wereldeconomie en de sterke stijging van de vraag naar olie en de olieprijzen. Zijn vooruitzichten voor de komende kwartalen zijn positief omdat hij verwacht dat het momentum stand zal houden.

Our second quarter results reflect a strong rebound in worldwide energy demand and we are heading into the second half of 2021 more resilient and more flexible, as the global recovery gains momentum.

Cash flow

Aramco zei dat de nettowinst voor de eerste helft van het jaar 47,2 miljard dollar bedroeg, dat is een stijging van 103 procent vergeleken met de 23,2 miljard dollar in de eerste helft van 2020. De resultaten werden ondersteund door de wereldwijde versoepeling van Covid-19-beperkingen, vaccinatiecampagnes, stimuleringsmaatregelen en versnellende activiteit in belangrijke markten.

While there is still some uncertainty around the challenges posed by Covid-19 variants, we have shown that we can adapt swiftly and effectively to changing market conditions.

Olieprijzen zijn dit jaar met 40 procent gestegen naar ongeveer 70 dollar per vat. Grote oliebedrijven zoals Shell, BP en Chevron profiteren hiervan en hebben hun dividenduitkering reeds verhoogd. Aramco heeft ook een dividendverhoging op de agenda staan. Ze verwachten namelijk dat het herstel op de oliemarkt nog sterker zal worden de komende maanden.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxfuel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.