VIP ACTIE

Word een VIP!
dagen uren min sec
Europa - 7 december 2020 - Aandelen

Analisten vol verwachting voor reorganisatieplan Aegon

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Na de positieve eerste stappen in de reorganisatie van het al jaren kwakkelende Aegon kijken analisten reikhalzend uit naar de aankomende beleggersdag, waar Aegon verder zal openbaren hoe de transatlantische verzekeraar weer op de rails moet komen onder leiding van de nieuwe topman Lard Friese.

UBS verwacht een complexe reorganisatie met de nodige investeringen en de nodige uitvoeringsrisico’s. De zakenbank wil daarom nog niet te veel op de muziek vooruitlopen, hoewel de analisten erkennen dat het managementteam een goede staat van dienst heeft. Ook waren de eerste stappen veelbelovend, met de verkoop van Stonebridge en van de iconische kantoortoren van Transamerica, maar vooral met de verrassend grote boekwinst op de verkochte Oost-Europese activiteiten.

De analisten bij UBS, Nasib Ahmed, Colm Kelly en Jimmy Yu Fan, zijn vrij somber over de dividendvooruitzichten, omdat een lagere volatiliteit van de balans waarschijnlijk ook een lager rendement betekent. Ook moet Aegon in de VS mogelijk nog in de buidel tasten voor de langlopende zorgverzekeringen en blijft de lage rente de verzekeraar parten spelen. UBS denkt dat analisten gemiddeld zo’n 40 procent te hoog zitten met hun verwachte dividend voor 2021 en 2022.

KBC Securities is aanzienlijk optimistischer. Analist Jason Kalamboussis is hoopvol dat topman Friese één van de lastiger reorganisaties in de sector tot een goed einde weet te brengen. Die hoop wordt gevoed door de lucratieve verkoop van de Oost-Europese tak aan Vienna. Die deal biedt ruimte om nu vervolgens ook andere portefeuilles met verlies te kunnen verkopen, wat nodig is om de groep te stroomlijnen.

“De verkoop van andere onderdelen zal misschien niet zo lucratief zijn, maar dit steunt onze positieve houding voor de nieuwe CEO en zijn team”, aldus Kalamboussis. KBC verhoogde eind november het koersdoel en zette een koopadvies op het aandeel, in afwachting van meer positief nieuws aanstaande donderdag.

Ook de stap die Aegon nam om het dividend te verlagen was volgens de KBC-analist correct. De winst op de deal met Vienna zal niet tot een douceurtje leiden, omdat de dividendregels dat verhinderen, merkte Kalamboussis op.

Een moeilijkere knoop om door te hakken is, of Aegon gesplitst moet worden in een Amerikaans en een Europees bedrijf, vermoedt Kalamboussis. Zoals de analist het stelt, kan Friese er nog een flinke dobber aan krijgen om beleggers ervan te overtuigen dat die opsplitsing géén goed idee is.

Eerder dit jaar zei de aantredende Friese al dat de bestuurscultuur bij Aegon verbeterd moest worden, met duidelijker verantwoordelijkheden en directieven en meer aandacht in de uitvoering. “Ik wil een bedrijf met een hup in zijn stap”.

Friese volgde midden in de coronacrisis CEO Alex Wynaendts op. Onder diens bewind kampte Aegon jarenlang met wisselvallige en vaak tegenvallende resultaten. Friese leidde zelf jarenlang met meer succes de grote rivaal NN Group, die na de kredietcrisis van ING werd afgesplitst. Hij kondigde aan dat het de nodige tijd zou kosten om Aegon te transformeren tot een evenwichtige verzekeringsgroep, met een betrouwbare kasstroom en aantrekkelijk en duurzaam dividend.

Andere mogelijke onderdelen van een nieuwe strategie zijn volgens KBC kostenbesparingen, het vrijmaken van kapitaal door langlevenrisico’s te herverzekeren, en een herpositionering van de productenportefeuille in de VS.

Analist Albert Ploegh van ING denkt dat Aegon ook nog de Aziatische dienstverlening aan rijke klanten kan verkopen in het kader van de balansversterking en financiële stabiliteit.

UBS wil op de beleggersdag graag ook meer details over de kernactiviteiten die niet zullen worden verkocht, met name het Britse bedrijf en de Amerikaanse lijfrentes.

De beleggersdag van Aegon zal donderdagochtend virtueel plaatsvinden vanwege de corona-uitbraak.

Het aandeel Aegon stond maandag 1,7 procent lager op 3,14 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.