Europa - 15 oktober 2019 - Aandelen

Analisten vertrouwen in outlook ASML

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) ASML heeft in het derde kwartaal vermoedelijk aan de eigen verwachtingen voldaan, net als in het tweede kwartaal. Dit voorzien analisten geraadpleegd door ABM Financial News.

“De kwartaalresultaten zullen in lijn of zelfs beter zijn”, denken de analisten van JPMorgan Cazenove.

UBS verhoogde recent het koersdoel voor ASML met 50 euro naar 250,00 euro en handhaafde de koopaanbeveling.

Hoewel het aandeel ASML al een goede prestatie achter de rug heeft, meent analist David Mulholland van UBS dat er nog voldoende ruimte is voor een verdere stijging. Wel zou het kunnen dat er eerst een korte pauze wordt ingelast, waarschuwde de analist.

Voor het derde kwartaal rekent ASML op een omzet van ongeveer 3,0 miljard euro met een brutomarge van 43 tot 44 procent. Daarbij zal het 495 miljoen euro uitgeven aan R&D en denkt het opdrachten voor 7 nieuwe EUV-systemen te kunnen binnenhalen.

De orderinstroom in het tweede kwartaal bedroeg 2,8 miljard euro, in de eerste drie maanden was dat 1,4 miljard euro.

Verder lag de omzet in het tweede kwartaal op 2.568 miljoen euro met een brutomarge van 43,0 procent. Dit leverde een nettowinst op van 476 miljoen euro.

“Voor de rest van het jaar zien wij verdere zwakte in het geheugensegment, terwijl logic sterker oogt”, zei CEO Peter Wennink bij de halfjaarcijfers. Hij merkte daarbij op dat de vertraging in de geheugenmarkt groter was dan aanvankelijk voorzien. Dit zal volgens de topman evenwel worden gecompenseerd door de toenemende vraag naar logic.

Outlook

Wennink beschouwt 2019 als een groei-jaar. ASML voorziet vervolgens voor 2020 een omzet van 13 miljard euro. De brutomarge zal volgens de Veldhovense onderneming dan boven de 50 procent liggen en in 2025 ruim boven de 50 procent.

Mulholland van UBS voorziet in 2020 een “gematigd” herstel van de uitgaven aan geheugenchips, terwijl foundry zich blijft ontwikkelen en de vraag naar de nieuwe technologie EUV sterk zal zijn. En zodra de inkomsten uit de dienstverlening rondom EUV beginnen binnen te stromen, zal dit ook voor een sterk margeherstel zorgen, voorziet de analist.

Nieuwe opdracht

Het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics zou een opdracht van 15 EUV-systemen hebben verstrekt aan ASML. De mediaberichtgeving uit Korea wilden de Veldhovenaren dinsdag tegen ABM Financial News niet bevestigen. Een woordvoerder liet weten nooit informatie over klanten te verstrekken. “Dus dit zijn onbevestigde berichten.” Evenwel zou het een flinke opdrachtsom betreffen als de berichtgeving correct is.

In het tweede kwartaal haalde ASML 10 nieuwe opdrachten voor EUV-systemen binnen.

Er is bij CEO Wennink weinig twijfel over de vraag naar deze nieuwe machines. “Klanten hebben de nieuwste machines nodig voor de nieuwste chips”, zei hij bij de halfjaarcijfers.

ASML opent woensdag voorbeurs de boeken.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.