Nederland - 29 maart 2017 - Aandelen
door DIETER P.

Amsterdamse beurs sluit hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is hoger gesloten op de historische woensdag waarop het Verenigd Koninkrijk zijn vertrek uit de Europese Unie in gang zette.

De AEX index steeg 0,3 procent tot 513,58 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,4 procent.

Het verhaal van de dag waar de meeste aandacht naar uitging was de Brexit, zei marktanalist Ron van der Does van IG Nederland. Verder was de beurs wat weifelend, na het optimisme van dinsdag over goede Amerikaanse cijfers.

“De beurs is wat richtingloos en we zullen wat impulsen moeten hebben”, zei Van der Does. Het wachten is onder andere op signalen van president Trump over zijn plannen voor investeringen in Amerikaanse infrastructuur en belastinghervormingen.

De Britse premier Theresa May activeerde woensdag Artikel 50 van het verdrag van Lissabon. Dat betekent dat vanaf vandaag de uittredingsonderhandelingen met de EU officieel zullen beginnen. Die duren maximaal twee jaar.

Op macro-economisch vlak stonden in Amerika de wekelijkse hypotheekaanvragen en olievoorraden geagendeerd, evenals de aanstaande woningverkopen. Het huizenmarktcijfer steeg in februari tot het op een na hoogste niveau in tien jaar.

De olievoorraden stegen met 0,9 miljoen vaten, vrijwel gelijk aan de verwachting van een stijging met 1 miljoen vaten. Eerder op de dag bleek het consumentenvertrouwen in Frankrijk in maart ongewijzigd, terwijl het vertrouwen in Italië verbeterde.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 1,3 procent tot 49,01 dollar, terwijl een juni-future Brent 1,2 procent hoger bewoog op 52,03 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0755. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0791 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0852 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 18 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 3 procent.

Het biotechbedrijf is het enige AEX-fonds dat het structureel goed blijft doen, zei Van der Does, zonder dat er een limiet op de koers lijkt te staan. “Ze doen het al heel lang goed en maken ook echt goeie vorderingen, onder andere met taaislijmziekte”, zei de marktanalist.

ArcelorMittal won 0,6 procent. Dit fonds volgt de prijzen van ijzererts, zoals de oliewaarden de olieprijs volgen en de banken de koersen van de tienjarige Amerikaanse obligaties. “Het is een beetje de waan van de dag”, aldus Van der Does.

ING sloot een tikje hoger, na een negatieve reactie vorige week op gebleken betrokkenheid bij een lopende strafzaak over omkoping. De bezwaren van obligatiehouders, dat ING bij de plaatsing van de obligaties niet transparant genoeg was over dit onderzoek, vond de marktanalist wel begrijpelijk. “Banken zijn er heel goed in om in bankconvenanten afspraken te maken dat substantiële tegenvallers tot heronderhandeling leiden. Het verbaast me daarom dat ING nu zegt dat ze aan alle verplichtingen hebben voldaan.”

KPN won 0,8 procent procent na een adviesverhoging van Bernstein. De analisten zien de zakelijke markt langzaam herstellen, hoewel er prijsdruk is op de consumentenmarkt voor mobiele telefonie.

AkzoNobel verloor 0,9 procent. Het Financieele Dagblad meldde dat een kwart van de aandeelhouders een gesprek wil met het Amerikaanse PPG Industries, volgens een enquête in opdracht van de activistische aandeelhouder Elliott Advisors, dat 3 procent van de aandelen heeft. Volgens Van der Does beginnen beleggers echter de moed te verliezen, dat AkzoNobel het gesprek nog aangaat. De aankondiging van een strategie-update op 19 april die de verfmaker dinsdag deed, is een duidelijk signaal dat het bedrijf per se op eigen houtje waarde wil creëren en niet open staat voor de Amerikaanse kopers.

Een daler was Aegon, dat 0,9 procent inleverde. Sectorgenoot NN Group steeg 0,2 procent, nadat de  aandeelhoudersvergadering van overnameprooi Delta Lloyd geen serieuze bezwaren tegen de overname liet blijken.

Midkap-fonds Delta Lloyd kon 0,4 procent bijschrijven maar noteert op 5,32 euro nog altijd lager dan het bod van NN van 5,40 euro. De VEB onthield zich wel symbolisch van stemming, omdat beleggers zouden zijn misleid over de reële waarde van de verzekeraar.

ASR Nederland won 1,0 procent en was daarmee een van de beste presterende middelgrote fondsen.

Grote verliezer in de Midkap was Air France-KLM, dat 2,8 procent inleverde.

Onder de kleinere fondsen ging Sif Holding onderuit met een verlies van 7,5 procent. De Roermondse funderingsspecialist presteerde in het vierde kwartaal zwakker dan verwacht en liet zich voorzichtig uit over 2018, aldus ING.

BinckBank leverde 1,2 procent in na een koersdoelverlaging door Kepler Cheuvreux.

Ordina en Probiodrug waren favoriet onder de smallcaps, met koersstijgingen van meer dan 3 procent.

Het lokale fonds fonds Accsys, dat verduurzaamd hout produceert, won 10 procent. Het bedrijf gaat voor 68 miljoen euro de eerste Tricoya fabriek ter wereld bouwen, in Nederland. Accsys wil ook voor 14 miljoen euro vers aandelenkapitaal ophalen bij beleggers, nadat de omzet in de afgelopen tien maanden met 10 procent groeide tot 45 miljoen euro. Analist Johan van den Hooven van NIBC noemde de Tricoya fabriek, die naast de bestaande Accsys-fabriek in Arnhem komt te staan, een “doorbraak”.

Euronext won 0,8 procent, nadat de EU zoals verwacht de fusie tussen Deutsche Börse en London Stock Exchange, de twee grote Europese rivalen van Euronext, verbood. Dit betekent dat de overname van het Franse clearinghuis LCH.Clearnet SA door Euronext waarschijnlijk niet doorgaat.

Tussenstanden Wall Street

Wall Street noteerde verdeeld op de dag dat Brexit in gang werd gezet.

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,10 procent hoger op 2.360,97 punten. De Dow Jones index daalde 0,14 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.