Nederland - 3 februari 2022 - Commodities

Amerikaanse olie voor het eerst sinds 2014 aan $90

door SVEN VAN GASSE

West Texas Intermediate, de Amerikaanse olie benchmark, overschreed voor het eerst sinds 2014 de grens van $90 per vat. De vraag naar olie blijft toenemen terwijl het aanbod beperkt blijft.

WTI won op donderdag meer dan 2% tot $90,23 per vat. De laatste keer dat de prijs boven de $90 noteerde was in oktober 2014. Bent crude, de internationale benchmark, steeg 1,7% tot $91.

Olie heeft een onstuimige rally gekend sinds het in april 2020 tot record dieptepunten was gedaald. WTI noteerde toen voor het eerst in de geschiedenis kort negatief. De rally wordt aangevoerd door een opleving van de vraag terwijl producenten het aanbod onder controle blijven houden.

WTI is bijna 20% gestegen ten opzichte van een jaar geleden. In 2021 kende de olieprijzen reeds een stijging van 50%. Doordat de prijzen blijven stijgen, verwachten steeds meer analisten op Wall Street in de nabije toekomst een prijs van $100 per vat.

OPEC

Op woensdag heeft de OPEC+, de OPEC en haar bondgenoten, besloten zich te houden aan een eerder aangekondigd schema en de productie in maart met 400 000 vaten per dag te verhogen. Deze beslissing komt er nu de groep onder druk komt te staan, onder meer van de Verenigde Staten, om de productie op te voeren in een poging de snelle stijging van de olieprijzen te verzachten.

John Kilduff van Again Capital verklaarde dat ook de daling van de dollar op donderdag heeft bijgedragen aan de sprong van olie. Wanneer de dollar stijgt, maakt dit olie duurder voor buitenlandse kopers en vice versa.

Kilduff voegde hieraan toe dat de grens van $100 onvermijdelijk lijkt maar dat dit niet zomaar zal gebeuren. Hij merkte op dat het aanbod terugkeert op de markt en dat de economische problemen van China een andere tegenwind zouden kunnen vormen.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.