Europa - 26 mei 2020 - Aandelen

AEX zet stijgende lijn door

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste dinsdag opnieuw licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,1 procent op 533,34 punten.

Het enthousiasme over de heropening van de wereldeconomie voert nog steeds de boventoon, ondanks de onderliggende zorgen over de oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten.

Analist Louis Lau van Brandes Investment Partners merkte op dat beleggers optimistisch zijn over de eerste signalen dat de economische activiteit wereldwijd langzaam verbetert. Lau wees onder meer op aantrekkende vervoerscijfers, die kunnen duiden op een geleidelijk economisch herstel.

“Mensen moesten maandenlang thuis blijven, dus ik denk dat zij staan te springen om het normale leven weer op te pakken”, aldus Lau.

De analist zegt cyclische aandelen daarom weer kansrijk te vinden. Lau kijkt vooral naar de energiesector, financials, vastgoed en bedrijven in consumentengoederen, waar de waarderingen “relatief goedkoop” lijken en waar een mogelijk economisch herstel nog nauwelijks is ingeprijsd.

Op maandag trokken veel Amerikanen tijdens Memorial Day naar cafés, stranden en parken, ondanks dat het aantal doden door het coronavirus in de Verenigde Staten richting de 100.000 gaat. Desondanks lijken hotels, restaurants, luchtvaartmaatschappijen en andere zwaar getroffen sectoren een langzaam herstel te zien.

Lau zegt evenwel terughoudend te zijn over een mogelijke nieuwe golf besmettingen, maar ook over de toegenomen spanningen tussen China en de VS. “Een economisch herstel zal zeer geleidelijk verlopen”, waarschuwde de analist, die geen rechte lijn omhoog verwacht.

CIO Bhaskar Laxminarayan van de Aziatische tak van Bank Julius Baer waarschuwde dat het terugdraaien van de lockdown-maatregelen in de praktijk langer duurt dan het afkondigen. “De heropening van de economie zal een moeizaam proces zijn”, aldus Laxminarayan. Ook zal het tempo van het economische herstel volgens hem van land tot land verschillen. Daarbij zullen sommige overheden in ontwikkelde landen niet in staat zijn om een flink steunpakket uit te rollen om de economie te ondersteunen.

Laxminarayan is van mening dat de verandering in het gedrag en bestedingspatroon van consumenten negatieve gevolgen heeft voor de reis- en retailsector.

Het muntpaar euro/dollar noteert vanochtend stabiel op 1,0919. De prijs van goud laat een ander beeld zien dan de relatieve rust op het valuta-front. Goud koerst op een niveau van 1.734 dollar per ounce kort onder de hoogste stand ooit, neergezet in 2012. In een jaar tijd is de waarde van goud in dollars gemeten nu 32 procent gestegen.

Vandaag hebben beleggers onder meer oog voor de vrijgave van de Case Shiller huizenprijzenindex, het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de Amerikaanse nieuwe woningverkopen. Vanochtend werd bekend dat het Duitse consumentenvertrouwen in juni wat herstelde. De vertrouwensindex onder consumenten kwam uit op 18,9 negatief tegen een herziene stand van 23,1 negatief voor mei. Eerder werd voor mei nog 23,4 negatief gemeld.

Futures op een vat West Texas Intermediate koersten vanochtend 2,0 procent hoger op 33,90 dollar. Maandag was er op Nymex geen handel in de future vanwege de viering van Memorial Day in Amerika.

Stijgers en dalers 

Onder de hoofdaandelen wonnen Unibail-Rodamco-Westfield en ABN AMRO respectievelijk 7,9 en 5,0 procent. Ahold Delhaize noteerde 1,7 procent lager.

In de AMX steeg Air France-KLM 12 procent. Signify klom 5,2 procent. Signify benoemde Francisco Javier van Engelen Sousa tot CFO. Volgens ING heeft de nieuwe financiële topman uitgebreide ervaring.

WDP verloor daarentegen 1,3 procent.

Onder de kleinere aandelen won Sif 6,4 procent.

Het lokaal genoteerde CM.com won 5,8 procent na de aankondiging van een nieuwe overname.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments