Europa - 10 november 2020 - Aandelen

AEX zet stap terug na imposante rally

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 0,8 procent.

Maandag startte de AEX de handelsweek nog met een winst van 3,7 procent op 593,93 punten, na de verwachte verkiezingsoverwinning van Joe Biden in de VS en vooral ook goed nieuws over een mogelijk coronavaccin. Over de afgelopen zes handelsdagen bedraagt de winst nu maar liefst 11 procent.

Pfizer en zijn Duitse partner BioNTech lijken het spoor te hebben gevonden dat leidt naar een werkzaam coronavaccin. De twee farmabedrijven maakten maandag in een interim-analyse van een Fase 3 onderzoeksstudie, met 43.538 proefpersonen, bekend dat het geteste vaccin een werkzaamheid laat zien van meer dan 90 procent om een besmetting met Covid-19 te voorkomen.

Marktanalist David Madden van CMC Markets sprak van “een enorme stap in de goede richting”. Hij benadrukte evenwel ook  dat er nog een lange weg te gaan is voordat het vaccin wordt goedgekeurd door toezichthouders.

Beleggers sorteerden evenwel direct voor op een wereld waar het coronavirus achter ons ligt. Bedrijven die het hardst worden geraakt door lockdown-maatregelen, zoals cruise- en luchtvaartmaatschappijen, klommen tientallen procenten. In hun voetspoor maakten ook aandelen in sectoren zoals banken, grondstoffen en toerisme enorme koerssprongen.

Op Wall Street scherpten de S&P 500 en de Dow Jones index maandag gedurende de handelsdag zelfs hun recordstanden aan, maar de indices moesten richting de slotzoemer wel een deel van deze winsten weer prijsgeven.

De terugval werd veroorzaakt doordat binnen de sectorrotatie aandelen van technologie ondernemingen, waarvan veel juist profiteren van een ’blijf thuis economie’, van de hand werden gedaan. Technologiebeurs Nasdaq sloot uiteindelijk 1,5 procent lager, terwijl de meer traditioneel samengestelde Dow Jones index juist 3,0 procent won. Kort na de opening noteerde de Dow nog 5,7 procent hoger.

De Amerikaanse olie-futures sloten maandagavond 8,5 procent hoger op 40,29 dollar, terwijl het muntpaar euro/dollar vanochtend stabiel noteerde op 1,1831.

In Azië, waar het virus al grotendeels onder controle lijkt, reageren beleggers vanochtend ingetogen op de ontwikkelingen. Tokio, Hongkong en Sydney winnen tot een half procent, terwijl de Shanghai Composite meer dan een half procent prijs geeft.

Ondertussen legt de zittende Amerikaanse president Donald Trump zich niet neer bij een verkiezingsoverwinning van Biden. Trump krijgt nu steun van de Republikeinse leider in de senaat Mitch McConnell en de minister van Justitie William Barr in zijn onderzoek naar vermeende onregelmatigheden bij de stembus. Onder meer het tellen van later binnengekomen poststemmen in de staat Pennsylvania zal worden onderzocht.

Naast de bedrijfscijfers hebben beleggers vandaag ook oog voor onder meer de vrijgaven van de Duitse ZEW-index.

Bedrijfsnieuws

Aandeelhouders van Unibail-Rodamco-Westfield hebben tegen een claimemissie van 3,5 miljard euro gestemd. Dit maakte het vastgoedfonds in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering later vandaag bekend. De benodigde tweederde meerderheid voor de emissie werd niet behaald. “We nemen hier notie van”, zei CEO Christophe Cuvillier in een toelichting. De voordracht van drie nieuwe commissarissen kreeg wel groen licht.

Acomo bereikte overeenstemming met SunOpta over de overname van SunOpta’s internationale biologische ingrediënten divisie, Tradin, voor een bedrag van 330 miljoen euro. Acomo zal onder meer aandelen uitgeven om de transactie te financieren.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 1,2 procent in het groen op 3.550,50 punten, terwijl de Dow Jones index zelfs 3,0 procent won op 29.157,97 punten. Techbeurs Nasdaq daalde evenwel met 1,5 procent tot 11.713,78 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.