Europa - 4 november 2020 - Beursbrink

AEX werkt verliezen weg

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend fractioneel hoger, waarmee de openingsverliezen gedurende de ochtend werden weggewerkt. Rond de klok van elf uur steeg de AEX 0,1 procent tot 554,68 punten.

Aanvankelijk openden de Europese beurzen nog flink lager na dreigingen van de huidige president Donald Trump om verkiezingsfraude aan te vechten bij het Hooggerechtshof. Daarop zag beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management een schrikreactie bij beleggers. “De situatie lijkt inmiddels te zijn genormaliseerd”, aldus Schutte, die evenwel de plotseling stijging van de AEX niet kon verklaren.

Hoewel er nog geen definitieve uitslag bekend is, lijkt Trump als winnaar uit de bus te rollen, aldus Schutte. Op basis van cijfers van The Associated Press heeft Joe Biden momenteel 238 van de kiesmannen voor zich gewonnen tegen de 213 voor Trump. Een aantal belangrijke staten zijn echter nog onbepaald en zullen het verschil maken.  In percentages gaat het om 49,9 procent van de stemmen voor Biden en 48,4 procent voor Trump.

Schutte merkte op dat beleggers op dinsdagavond al inspeelden op een winst van Trump, wijzend op de rally van techbeurs Nasdaq. “Nu het erop lijkt dat de Senaat niet naar de Democraten gaat, is de kans klein dat er spoedig een wet komt die pleit voor het opbreken van techbedrijven.”

Schutte verwacht dat er snel na de uitslag een steunpakket kan komen voor de Verenigde Staten. Vervolgens zal de focus weer komen te liggen op de economische verwachtingen en de bedrijfscijfers.

De grootste onzekerheid die nu nog boven de markt hangt, is volgens Schutte of de verliezende partij zijn nederlaag zal erkennen of deze zal betwisten. “Dat laatste zal voor veel onzekerheid zorgen”, waarschuwt de beleggingsadviseur van Noesis.

Een verdere stijging van de AEX werd volgens Schutte vandaag wel deels geremd door de lagere koers van Ahold Delhaize, dat vanochtend met cijfers kwam. Volgens Schutte heeft de negatieve reactie vooral te maken met het feit dat er onder de streep minder overbleef vanwege een pensioenvoorziening van 577 miljoen euro. “De twijfel onder beleggers heeft vooral te maken met de vraag of het beste nu is geweest voor Ahold.” Schutte is evenwel van mening dat de vooruitzichten goed blijven voor de supermarktketen.

De euro/dollar noteerde op 1,1679. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1719. De olieprijzen stegen met 2,3 procent verder.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag verder inzicht in de stand van de Amerikaanse dienstensector. Vanochtend werd al bekend dat de dienstensector in de eurozone in oktober verder kromp. Dit meldde Markit woensdag.
Ook staat het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP op de rol.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won Galapagos 2,9 procent in aanloop naar cijfers die woensdag na het sluiten van Wall Street volgen. Wolters Kluwer won eveneens 2,9 procent.

Financials, die op dinsdag nog tot de grootste stijgers behoorden, bungelden woensdagochtend onderaan met verliezen voor Aegon, ABN AMRO en ING tot 5 procent.

Ahold Delhaize koerste 2,5 procent lager na cijfers, waarin de grootgrutter ook de winstverwachting voor 2020 verhoogde. Jefferies bleek zeer te spreken over de resultaten, met name over de gang van zaken in de Verenigde Staten.

In de AMX won Aperam na cijfers 1,9 procent. ING sprak van solide resultaten, waarbij de aangepaste EBITDA 23 procent hoger uitviel dan waar de consensus op mikte.

WDP steeg 1,5 procent. Corbion leverde 2,8 procent in, nadat Berenberg het aandeel van de kooplijst haalde.

Onder de kleinere aandelen won B&S 1,7 procent, maar verloor Sligro 1,4 procent. Alfen steeg na cijfers 2,3 procent, ondanks dat er in het afgelopen kwartaal een flinke omzetgroei werd gerealiseerd.

De kwartaalcijfers van Hunter Douglas werden beloond met een koerswinst van 5,6 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.