Europa - 12 maart 2020 - Beursbrink

AEX wacht donkerrode opening

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag flink lager van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong  op een verlies van 5,3 procent. De AEX eindigde woensdag nog 0,1 procent lager op 484,16 punten.

Woensdagavond koerste de S&P 500 index op Wall Street 4,9 procent in het rood, terwijl de Dow Jones index zelfs 5,9 procent prijs gaf en daarmee officieel in een ‘bear market’ terecht kwam. Sinds het neerzetten van de hoogste stand ooit, slechts een paar weken geleden, is de index nu meer dan 20 procent gedaald. De verliezen liepen woensdag op nadat de Wereldgezondheidsorganisatie de corona-uitbraak uitriep tot pandemie.

Onder meer analisten van Goldman Sachs benadrukten dat lage olieprijzen en dito rentes de winsten van energiebedrijven en financials uithollen. De zakenbank sprak verder van acute stress voor de reële economie door de impact van het coronavirus. Zo zijn in Italië nu bijna alle winkels en cafés voorlopig dicht. Supermarkten en apotheken blijven wel open.

Na het slot op Wall Street kon de Amerikaanse president Donald Trump in een toespraak beleggers niet geruststellen, waardoor Amerikaanse futures alweer wijzen op een beduidend lagere opening in New York vanmiddag.

Trump beschuldigde onder meer Europa van een gebrekkige aanpak van het coronavirus en besloot al het vliegverkeer van passagiers van Europa naar Amerika vanaf vrijdag voor 30 dagen stop te zetten. Vrachtvervoer blijft wel toegestaan. De president kondigde ook een reeks van stimuleringsmaatregelen aan om burgers en bedrijven een extra buffer te geven vanwege de economische gevolgen van het coronavirus.

In Amerika zijn er nu 1.312 besmettingen geconstateerd. In Frankrijk en Spanje bedraagt het aantal geïnfecteerden meer dan 2.000, terwijl Italië de kroon spant met 12.462 geconstateerde besmettingen. Ook zijn er steeds meer meldingen in andere Europese landen, waaronder 314 in België en 503 in Nederland.

Het aantal Amerikaanse geïnfecteerden kan mogelijk gunstig afsteken, doordat er volgens de Centres for Disease Control and Prevention (CDC)  relatief weinig Amerikanen zijn getest, vanwege een tekort aan tests. In Italië en Zuid Korea wordt de bevolking juist vrij massaal getest op het virus.

De Amerikaanse acteur Tom Hanks maakte woensdagavond bekend samen met zijn vrouw positief te zijn getest op het virus, tijdens een bezoek aan Australië. De Amerikaanse basketbalspeler Rudy Gobert, van Utah Jazz, bleek ook geïnfecteerd, waarna The National Basketball Association besloot alle competitiewedstrijden voorlopig op te schorten.

In China daalt het aantal nieuwe besmettingen evenwel snel. Woensdag werden er slechts 24 nieuwe gevallen gemeld, waardoor het aantal geïnfecteerden een dalende trend laat zien, doordat mensen genezen worden verklaard. De Chinese autoriteiten stellen nu dat andere landen veel meer moeten doen om het virus te bestrijden.

In Azië wist de Shanghai Composite vanochtend de schade relatief te beperken met een verlies van net geen twee procent. De grondstofgevoelige beurs in Sydney kelderde daarentegen met maar liefst 7,4 procent. Seoel noteerde bijna vijf procent lager, terwijl Tokio 4,4 procent prijs gaf.

De olieprijzen daalden vanochtend in Azië met meer dan vier procent na het door Trump ingestelde inreisverbod voor Europeanen. Tijdens de reguliere Amerikaanse handel koerste een vat West Texas Intermediate al 4 procent lager naar 32,98 dollar. Dinsdag was nog sprake van herstel na de crash van maandag, toen duidelijk werd dat Saoedi-Arabië de productie gaat opvoeren en de prijzen verlagen.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1288.

De ogen zijn vanmiddag gericht op Frankfurt, waar voorzitter Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank het rentebesluit bekend zal maken. Analisten rekenen erop dat zij onder meer de Federal Reserve en de Bank of England zal volgen, die eerder de rente verlaagden vanwege de economische impact van het coronavirus.

Economen van Berenberg rekenen vanmiddag op een verlaging door de ECB van de depositorente met 10 basispunten, tot -0,60 procent, waarna in juni mogelijk nog een verlaging met 10 basispunten volgt.

Verder verwachten de marktvolgers dat de ECB zijn lange termijn herfinancieringsoperaties verlengt, met gunstigere tiering-voorwaarden voor banken komt en wellicht het obligatie-opkoopprogramma uitbreidt naar 30 miljard euro per maand, en daarbij meer bedrijfsobligaties gaat opkopen.

Bedrijfsnieuws

De omzet van ForFarmers liep in 2019 met 2,4 procent naar 2.463 miljoen euro. Autonoom kromp de omzet evenwel met 2,4 procent. De winst daalde van 58,6 miljoen naar 17,7 miljoen euro, hoewel de winst onderliggend uitkwam op 36,4 miljoen euro.

Heijmans gaat in Amsterdam aan de slag met 160 studio-woningen voor jongeren en 30 sociale huurwoningen voor ouderen. De opdracht, verstrekt door woningcorporatie Stadgenoot, heeft een waarde van meer dan 20 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde woensdag 4,9 procent tot 2.741 punten. De Dow Jones index verloor 5,9 procent op een slot van 23.553 punten en belandde daarmee in een zogeheten bear markt. De Nasdaq daalde 4,7 procent tot 7.952 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.