VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 9 september 2020 - Aandelen

AEX vindt weg omhoog

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs vond woensdagochtend de weg omhoog na de flinke verliezen op dinsdag. Rond de klok van elf uur won de AEX 1,0 procent op 546,26 punten.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management voorzag verdere koersdruk voor vandaag, maar zag uiteindelijk de Europese beurzen omhoog schieten na een terughoudende opening. “Deze beweging is niet echt te verklaren”, aldus Schutte. “De beurzen zijn de laatste dagen onnavolgbaar.”

Desondanks waren het niet techfondsen die de kar trokken op het Damrak, maar namen als KPN, Shell en Wolters Kluwer. Schutte ziet een aanhoudende discussie over een ophanden zijnde rotatie naar waarde-aandelen, maar de beleggingsadviseur ziet beleggers nog niet massaal hun groeiaandelen inruilen voor waarde-aandelen. “Er vindt nog geen massale rotatie plaats. Ik zag dinsdag niet geld uit techaandelen stromen richting bijvoorbeeld telecom of banken.”

Schutte merkte op dat de winsten van woensdag breed gedragen worden. De vraag is volgens hem of de verkoopgolf in de techsector nu voorbij is of dat er nog meer druk op de sector komt. “Daar is op dit moment nog weinig over te zeggen.” Wel zag de beleggingsadviseur de Nasdaq-futures inmiddels circa 2 procent hoger staan.

De euro/dollar noteerde op 1,1778. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1780 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 1,1795 op de borden.

De recente stijging van de euro voert de druk op bij de Europese Centrale Bank om meer inzicht te geven in maatregelen om de lage inflatie tegen te gaan, aldus analisten van MUFG Bank in aanloop naar een beleidsvergadering van de centrale bank.

“De scherpe waardestijging van de euro in de afgelopen maanden heeft in toenemende mate gezorgd voor desinflatie in de eurozone in een tijd dat de kerninflatie naar een dieptepunt ging van 0,4 procent in augustus”, aldus Lee Hardman van MUFG.

Desondanks wordt niet verwacht dat de ECB donderdag wijzigingen aanbrengt in haar beleid, ondanks de zwakkere inflatie-vooruitzichten, zo voorziet Hardman. De markt zal zich volgens hem vooral richten op de woorden van voorzitter Christine Lagarde in de hoop dat zij de eurosterkte wat kan inperken. “Mogelijk door expliciet te zeggen dat valuta als neerwaarts risico wordt gezien”, aldus Hardman.

De olieprijzen stegen met 1,7 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen herstelden techfondsen als Adyen en ASML deels van eerdere verliezen met winsten van 1,2 tot 2,1 procent. KPN steeg 2,0 procent en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell 1,9 procent. Wolters Kluwer steeg 2,1 procent.

Galapagos won 2,0 procent. Galapagos houdt vertrouwen in filgotinib ondanks de opgelopen vertraging in de Verenigde Staten die leidde tot een flinke waardedaling van het aandeel, zo bleek dinsdag uit een bijpraatsessie met het management van het Belgisch-Nederlandse bedrijf. Ondanks de ontstane onzekerheid rond filgotinib, blijft partner Gilead achter de samenwerking met Galapagos staan. En een vervroegde overname is niet aan de orde, aldus Galapagos.

ING hield het verlies beperkt met een min van 0,5 procent.

In de AMX won Eurocommercial Properties 2,9 procent en Vopak 2,1 procent. Basic-Fit leverde 1,4 procent in.

Onder de kleinere aandelen won Accell 3,6 procent, maar daalde Sif 1,6 procent. ING zette Accell op de kooplijst en verhoogde het koersdoel van 19,00 naar 30,00 euro. Recent zette ABN AMRO ook al een koopadvies op Accell.

Heijmans won 5,0 procent. Gustav Zech meldde een kapitaalbelang van 4,41 procent met een stemrecht van 5,00 procent. Op 25 augustus meldde Gustav Zech nog een eerste kapitaalbelang van 2,65 procent met een stemrecht van 3,00 procent. De vraag is of deze deelneming van Gustav Zech een opmaat is naar een overname, aldus analist Nico Inberg van IEX. “Het is niet ondenkbaar dat Heijmans nu het zo goedkoop op de beurs staat, voor buitenlandse bouwers een mooie acquisitie zou zijn. Grote bouwers uit andere landen die azen op Nederlands infrawerk hebben toch vaak een hub nodig in ons land”, aldus Inberg.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.