Europa - 5 februari 2020

AEX veert op na mogelijk medicijn voor corona

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs begon nog met de nodige voorzichtigheid aan de beursdag, maar spoot omhoog nadat op de Chinese televisie werd gemeld dat een team onderzoekers een middel heeft gevonden tegen corona.

“En toen namen de algo’s het over”, zag beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij.

De AEX steeg 1,5 procent naar 614,24 punten.

“Wel heel enthousiast”, meent Schutte, die beleggers adviseert wat voorzichtig te zijn met het nieuws uit China.

Er zijn inmiddels 24.587 besmettingen wereldwijd met het coronavirus bevestigd, waarvan het overgrote deel in China zelf. In totaal zijn er inmiddels 493 mensen overleden aan het coronavirus. Dat brengt de sterftegraad op 2,0 procent.

De dienstensector in de eurozone is in januari iets minder hard gegroeid dan een maand eerder. Terwijl de Franse dienstensector afgelopen maand minder hard groeide, was het tegenovergestelde het geval voor Duitsland. Ook de Britse dienstensector liet een overtuigende versnelling zien.

Hoofdeconoom Chris Williamson van Markit ziet in de cijfers van deze week opnieuw bewijs dat het tij wellicht aan het keren is. De econoom denkt dat de economie dit kwartaal met krap 0,2 procent zal groeien. Dat is een opluchting na de zware tegenwind van vorig jaar, vindt Williamson. Gedurende 2020 zal de groei geleidelijk aan kracht winnen, denkt hij, en zo een recessie voorkomen.

De detailhandelsverkopen in de eurozone daalden in december harder dan verwacht.

De euro/dollar handelde op 1,1026. Olie werd bijna 3 procent duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen ASML en ArcelorMittal aan de leiding met winsten van 2,7 en 2,3 procent. ABN AMRO steeg 1,9 procent.

Alleen Ahold Delhaize wist het groen niet te vinden. Het aandeel daalde een half procent.

In de AMX zag Aperam de kwartaalcijfers beloond met een koerswinst van 7,9 procent. Analisten bestempelden de cijfers ook als beter dan verwacht. En ook de afname van de schulden was positief. Dit biedt volgens Morgan Stanley ruimte om aandeelhouders meer te belonen of meer te investeren in groei.

AMG werd 7,1 procent duurder.

De cijfers van Eurocommercial Properties zorgden voor een koerswinst van 2,4 procent. Solide resultaten oordeelde JPMorgan Cazenove. “Volgens ons zullen beleggers door de stabiele waardering in de resultaten van vandaag heenkijken en verwachten dat de waarderingen in de tweede helft van 2020 gaan dalen”, aldus de analisten die hun verkoopadvies handhaafden.

Flow Traders daalde een procent.

In de AScX ging Heijmans 1,8 procent omhoog en ICT Group 2,2 procent. TomTom moest 2,0 procent inleveren na het openen van de boeken. Toch vonden analisten de cijfers van TomTom weinig verrassend. En ook de afgegeven outlook verraste niet heel erg.

Lokaal waren de koersuitslagen beperkt.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.