Europa - 30 maart 2020 - Beursbrink

AEX start handelsweek in het groen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start. Een uur voor de beursgong wezen futures op de AEX index op een winst van 1,5 procent.

Afgelopen week koerste de AEX index na een volatiel handelsverloop op weekbasis al 7,6 procent hoger naar 464,93 punten. Sinds de top in februari bedraagt het verlies nu 26,4 procent.

Wall Street ging afgelopen week zelfs “van de snelste bearmarkt in de historie naar de snelste bullmarkt ooit”, zo concludeerde investment manager Simon Wiersma van ING. “Het kostte de Dow Jones index slechts drie handelsdagen om vanaf de laagste niveaus sinds 2016 met maar liefst 20 procent omhoog te schieten.” Vrijdagavond gaf Wall Street dan wel weer ruim 3 procent prijs.

De index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen S&P 500 noteert nu 25,1 procent onder zijn all time high.

De rally werd afgelopen week gevoed door overheden en centrale banken die de geldkranen wijd open zetten en ongekende maatregelen presenteerden. Onder meer het Amerikaanse Congres stemde voor een noodpakket ter waarde van 2 biljoen dollar, terwijl de Federal Reserve aangaf dat het naast staatsobligaties ook bedrijfsobligaties opkoopt. Er is bovendien geen limiet aan het opkoopprogramma verbonden.

Of de opmars op de aandelenmarkten deze week kan worden voortgezet zal vooral afhankelijk zijn van de mate van verspreiding van het coronavirus.

Met name in Amerika vertoont de verspreiding van het virus de afgelopen dagen een exponentiële groei. Vanochtend meldde de Johns Hopkins University dat het aantal besmette Amerikanen 142.502 bedraagt. Vrijdagochtend werden er nog 85.991 besmettingen gemeld.

New York City wordt in de VS het hardst geraakt en meer dan 1 op de 1.000 inwoners is nu getroffen door het longvirus. In de oorspronkelijk brandhaard China neemt het aantal besmettingen af doordat mensen genezen en er zeer weinig nieuwe besmettingen bij komen.

“Wij zijn van mening dat de risico’s op middellange termijn na deze rally nog fors zijn”, aldus analist Maneesh Deshpande van Barclays. “Twee onzekerheden waarmee beleggers worden geconfronteerd, de duur van de economische quarantaine die nodig is om het virus in te dammen en de uiteindelijke economische schade, blijven onbeantwoord.”

“De onderliggende vraag is: hoe krijgen we het virus onder controle?”, aldus Neil Hennessy, chief investment officer bij Hennessy Funds. Wanneer dit lukt, of het ergste achter de rug is, dan zal de markt pas weer echt opveren, denkt de marktvorser.

Ook de Aziatische beurzen lieten afgelopen week een imposant herstel zien. Vanochtend deden de Chinese beurzen echter een stapje terug, terwijl Tokio meer dan drie procent prijs gaf. Sydney vaarde juist zijn eigen koers en won maar liefst zeven procent.

Olie

Naast de corona ontwikkelingen blijft ook de olieprijs een bron van zorg voor beleggers. Op weekbasis verloor het zwarte goud afgelopen week zo’n vijf procent aan waarde en een vat West Texas Intermediate wordt nu verhandeld op 21,51 dollar. Begin dit jaar stond er nog een stand van 64 dollar op de borden.

Voor de oliemarkt “blijft de focus onverminderd op de vraagkant, waarbij de mondiale vraag naar verwachting in een recordtempo blijft afnemen omdat een groeiend aantal landen lockdown maatregelen neemt [vanwege het coronavirus]”, aldus analist Robbie Fraser van Schneider Electric.

Ondertussen vechten Saoedi-Arabië en Rusland nog steeds een prijzenoorlog uit. Wel voert de VS de druk op richting de kemphanen om de productie in te perken om zodoende de olieprijs te ondersteunen.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1080.

Bedrijfsnieuws

ING en Rabobank hebben, nadat de Europese Centrale Bank dit adviseerde, besloten om respectievelijk geen dividend uit te keren danwel de vergoeding op de eigen certificaten te staken.

Arcadis voltooide zijn aandeleninkoopprogramma op 26 maart. Sinds 6 maart werden 471.216 eigen aandelen ingekocht om verplichtingen af te dekken van bonusregelingen voor medewerkers en het aandelendividend. De aandelen werden ingekocht voor gemiddeld 14,96 per stuk of in totaal 7,0 miljoen euro.

Jefferies verhoogde het advies voor Galapagos van Houden naar Kopen, maar stelde wel het koersdoel neerwaarts bij van 225,00 naar 210,00 euro. Analist Peter Welford zei optimistisch gestemd te zijn over de aanstaande data met betrekking tot filgotinib. Die zullen vermoedelijk aangeven dat er een breder commercieel potentieel is voor filgotinib, denkt de analist.

Berenberg verlaagde het koersdoel voor IMCD van 90,00 naar 75,00 euro, maar handhaafde het koopadvies.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 verloor vrijdag 3,4 procent op een slot van 2.541 punten. De Dow Jones index eindigde 4,1 procent lager op 21.637 punten en de Nasdaq verloor 3,8 procent op 7.502 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.