Europa - 16 september 2019 - Beursbrink

AEX start handelsdag in het rood na omhoog schieten olieprijzen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting lager openen. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,7 procent. De olieprijzen stijgen vanochtend in de Aziatische handel tot 10 procent, nadat dit weekend ongeveer de helft van de Saoedische olieproductie, circa vijf procent van de wereldwijde productie, werd stilgelegd na aanvallen met drones.

De AEX index won afgelopen week op weekbasis nog 1,2 procent, op een slotstand van 576,83 punten. Ontspanning in de handelsrelatie tussen Amerika en China en een verruimende Europese Centrale Bank lagen ten grondslag aan de stijging, waardoor het jaarrecord in het vizier is gekomen.

Gecoördineerde drone-aanvallen hebben zaterdag voor brand gezorgd in olie-installaties van het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco en dwingen Saoedi-Arabië om de olie-productie flink terug te schroeven.

Houthi-rebellen hebben de verantwoordelijkheid voor de aanvallen opgeëist, maar de Verenigde Staten wijzen Iran als verantwoordelijke aan, iets dat Teheran ontkent. Saoedi-Arabië was de afgelopen maanden vaker doelwit vanwege de rol die het speelt als leider van een coalitie van landen die in Jemen strijdt tegen de rebellen, die juist op steun kunnen rekenen van Iran.

De Amerikaanse president Donald Trump reageerde vannacht op twitter. “De olievoorraad in Saoedi-Arabië werd aangevallen. Er is reden om te geloven dat we de dader kennen [-], maar [we] wachten om te horen van het [Saoedische] Koninkrijk over wie zij denken die de dader van deze aanval was, en onder welke voorwaarden we zullen doorgaan!”

Persbureau Reuters meldde op basis van een anonieme regeringsbron dat de Amerikanen ervan overtuigd zijn dat Iran achter de aanval zit. De aanval zou vanuit het westen zijn ingezet, en niet vanuit het zuiden, waarvandaan de Houthi’s, die de aanval hebben opgeëist, opereren.

Om een al te scherpe stijging van de olieprijzen te voorkomen heeft Trump toestemming gegeven om de Amerikaanse strategische olie-reserves vrij te geven.

Afgelopen week daalde de prijs voor een vat ruwe olie juist nog ruim 3 procent vanwege de afgenomen geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten door de berichten dat de VS mogelijk bereid zouden zijn om sancties op Iran te versoepelen. Dit om de weg vrij te maken naar een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Iraanse ambtsgenoot Hassan Rouhani.

Die berichten volgden op het vertrek van de nationale veiligheidsadviseur van Trump, John Bolton. Die staat bekend als oorlogshavik en die onder meer de olie-export van Iran tot nul wilde terugbrengen.

Beleggers in Azië, waar de Japanse beurs vandaag gesloten was, reageerden vanochtend terughoudend op de oplaaiende spanningen in het Midden Oosten. Hong Kong gaf een procent prijs. Andere hoofdbeurzen noteerden overwegend vlak. In Sydney koerste het in onder meer anti-drone technologie gespecialiseerde Electro Optic Systems, acht procent hoger.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend vlak op 1,1071.

Wall Street sloot vrijdag vlak, maar boekte op weekbasis een fraaie winst. De Dow Jones index sloot zelfs voor de achtste achtereenvolgende handelsdag in het groen.

Wall Street putte onder meer hoop uit tekenen dat de handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten afnemen, nadat Trump woensdag opnieuw de nieuwe heffingen op 250 miljard dollar aan Chinese importgoederen uitstelde. Trump zei daarnaast een tussentijdse deal te overwegen.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag in de Verenigde Staten bekend dat de verkopen in de Amerikaanse detailhandel in augustus op maandbasis zijn gestegen met 0,4 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging van 4,1 procent. Een sterk cijfer.

De komende week zal, naast de ontwikkelingen in het Midden Oosten, naar verwachting vooral in het teken staan van het rentebesluit van de Federal Reserve.

“De Fed zal de markt vermoedelijk voorbereiden op verdere renteverlagingen. De grootste vraag is echter of [voorzitter Jerome] Powell vol blijft houden dat de monetaire verruiming simpelweg een mid-cyclische aanpassing is”, volgens economen van Bank of America.

Trump eist ondertussen een soepeler beleid van zijn centrale bank, het liefst in de vorm van een zeer lage rente of zelfs een negatief tarief. Op Twitter haalde hij al meerdere keren uit naar de instelling die volgens hem niet genoeg doet om het concurrentievoordeel van Amerika te vergroten. Een lagere rente zorgt immers voor een goedkopere dollar waardoor exportgerichte bedrijven hun producten makkelijker kunnen slijten.

Na de Fed op woensdag zullen de Bank of Japan en de Bank of England donderdag een rentebesluit bekendmaken.

Vandaag is de agenda nog karig gevuld. Beleggers hebben nog wel oog voor de Italiaanse inflatie in augustus en de vrijgave van de New York Empire State index. Verder lieten cijfers uit China zien dat de economie daar nog altijd tegenwind ondervindt. Zowel de industriële productie als de detailhandelsverkopen stegen in augustus minder hard dan in juli.

Bedrijfsnieuws

De beoogd CEO van KPN, Dominique Leroy, vertrekt komende week al bij haar huidige werkgever Proximus. Leroy zou eigenlijk pas per 1 december 2019 afzwaaien bij het telecombedrijf om aan de slag te gaan bij KPN, maar rond haar aangekondigde vertrek was sinds de bekendmaking begin september veel ophef.

Altice Europe voerde met succes een herfinanciering uit. In totaal geeft Altice voor 2,55 miljard euro aan leningen uit: 2,0 miljard euro aan obligaties met een looptijd van 8,25 jaar en een coupon van 3,375 procent en 550 miljoen euro aan obligaties met een looptijd van 5,25 jaar en een coupon van 2,5 procent. Niet eerder wist Altice tegen zulke lage kosten te financieren, aldus de kabelaar.

PostNL wil in de komende jaren de complete logistiek binnen de zorgsector overnemen. Dit maakte het postbedrijf zaterdag in de krant Trouw bekend.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde vrijdag 0,1 procent tot 3.007,31 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 27.218,90 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent lager op 8.176,71 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.