Europa - 24 september 2019 - Beursbrink

AEX start handelsdag in het groen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,5 procent.

De AEX index daalde maandag juist nog met een half procent tot 574,67 punten, na onder meer de vrijgave van tegenvallende Europese macrocijfers.

De activiteit in de industrie van de eurozone bleek in september volgens voorlopige data op maandbasis aanzienlijk te zijn gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 47,0 in augustus naar 45,6 afgelopen maand. Vooraf was gerekend op een licht herstel tot 47,2. Zowel in Duitsland en Frankrijk verslechterde het beeld.

“Met dit soort economische data, neemt de druk op de ECB toe om zijn recente stimuleringspakket verder uit te breiden”, meende econoom Chris Williamson van Markit.

Volgens analisten zijn de tegenvallende Europese cijfers van maandag deels te verklaren door de mondiale handelsspanningen, die het internationale handelsverkeer frustreren.

De aanhoudende onzekerheid over het Amerikaans-Chinese handelsconflict leidde in ieder geval maandagavond tot terughoudendheid op Wall Street, waar de S&P 500 index nagenoeg vlak sloot.

De handelsgesprekken tussen Amerika en China eind vorige week, die aanvankelijk nog als productief werden omschreven, eindigden eerder dan gepland met het voortijdige vertrek van de Chinese delegatie. “Daarom zijn beleggers toch enigszins bezorgd over de situatie”, volgens marktanalist David Madden van CMC Markets.

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin meldde maandag evenwel dat hij en de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer de Chinese vice-premier Liu He over twee weken zullen ontmoeten voor handelsbesprekingen.

“Het is niet volgende week, maar de week daarop dat we die gesprekken houden,” zei Mnuchin in een interview met Fox Business Network, eraan toevoegend dat de onderhandelaars van de twee landen vorige week enige vooruitgang hebben geboekt bij het verminderen van de handelsspanningen.

In Azië kregen beleggers vanochtend nieuws te verwerken dat wijst op een aanhoudende krimp van de Japanse industrie. De inkoopmanagersindex die de industriële activiteit meet, kwam deze maand uit op 48,9 tegen 49,3 in augustus. De Aziatische hoofdbeurzen noteerden vanochtend wel in het groen, maar de winsten bleven beperkt tot tienden van een procent.

Olie werd maandag duurder. Op een settlement van 58,64 dollar, werd een vat West Texas Intermediate in New York 0,9 procent meer waard.

De olieprijs schommelde maandag lange tijd tussen winst en verlies, vanwege de tegenstrijdige berichten over het herstel van de productie in Saoedi-Arabië. Persbureau Reuters meldde op basis van een bron dat zo’n 75 procent van de output inmiddels is hersteld. De luchtaanvallen op 14 september zorgden voor een productie-uitval in Saoedi-Arabië van 5,7 miljoen vaten, goed voor 5 procent van de totale mondiale output.

Inmiddels beschuldigden de leiders van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland in een gemeenschappelijke verklaring Iran van de drone-aanvallen eerder deze maand op de Saoedische olievelden. Zij volgden daarmee het voetspoor van de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië, die ook al naar Iran wezen, in plaats van de Houthi-rebellen uit Jemen, die de aanslagen opeisten.

De dollar sterkte licht aan ten opzichte van de euro en noteerde vanochtend op 1,0989.

Vandaag zal de aandacht met name uitgaan naar de vrijgave van de Duitse conjunctuurindicator Ifo index, zeker na de zwakke Duitse economische data van maandag. Verder doet de opperrechter in het Verenigd Koninkrijk uitspraak of het naar huis sturen van het Britse parlement, ook wel prorogatie genoemd, door premier Boris Johnson, wettelijk is toegestaan. Eerder oordeelde de hoogste rechter in Schotland dat de actie van Johnson onwettig is. De uitspraak wordt rond half twaalf verwacht.

In Amerika staan daarnaast onder meer het consumentenvertrouwen en de S&P Case-Shiller huizenprijzenindex geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

TomTom wil met haar locatietechnologie, dat wil zeggen Automotive en Enterprise, een samengestelde jaarlijkse omzetgroei realiseren van circa 10 procent tussen 2018 en 2022. “Het is onze ambitie om de omzetgroei na 2021 te versnellen”, meldde CFO Taco Titulaer in aanloop naar de beleggersdag in Amsterdam vandaag. Na 2019 wil TomTom een positieve vrije kasstroom genereren en op de middellange termijn mikt het navigatiebedrijf op een dubbelcijferige vrije kasstroom ten opzichte van de omzet. Mogelijk zit er volgend jaar ook een aandeleninkoop in het vat.

CACEIS doet het bod op KAS Bank gestand. Inmiddels is 95,30 procent van de uitstaande aandelen in het tenderbod aangeboden, waarmee voldaan is aan de voorwaarden van het bod. Maandag aan het einde van de handelsdag liep de aanmeldperiode af.

GrandVision organiseert op 4 november 2019 een bijzondere aandeelhoudersvergadering om aandeelhouders te laten stemmen over een aangepast beloningsbeleid.

Alumexx boekte in de eerste jaarhelft een kleine winst van 7.000 euro op een omzet die is gestegen naar bijna 1,2 miljoen euro. Er zijn voldoende financiële middelen, aldus Alumexx.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot maandagavond nagenoeg vlak op 2.991,77 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op een slot van 26.949,99 punten en de Nasdaq eindigde 0,1 procent lager op 8.112,46 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.