Europa - 8 mei 2020 - Beursbrink

AEX start handelsdag in het groen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,8 procent.

Donderdag koerste de index al ruim 2 procent hoger naar 516,26 punten na een stroom aan overwegend positief ontvangen bedrijfscijfers.

Ook Wall Street eindigde donderdag overtuigend in het groen. De index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen, de S&P 500, klom 1,2 procent. De Nasdaq won 1,4 procent en hiermee staat de techbeurs in 2020 zelfs weer in de plus. Indexzwaargewichten zoals Amazon.com, Microsoft en Facebook doen ondanks de crisis goede zaken. In maart noteerde de index nog op een verlies van circa 25 procent.

“De realiteit is dat we vanuit huis werken, waardoor een deel van de economische vraag is weggevallen, maar deze [tech-] aandelen blijven opvallend stijgen”, merkte strateeg JJ Kinahan van TD Ameritrade op.

Kinahan stelde verder dat de aandelenmarkten anticiperen op een snelle heropening van de Amerikaanse economie. “Er is een gevoel van: Oké, we gaan weer aan het werk en de dingen zullen beter worden. Maar in welk tempo worden ze beter, en zal dat houdbaar zijn?”, aldus Kinahan.

Nabeurs in New York illustreerden cijfers van taxidienst Uber de impact van de coronacrisis. Uber moest miljarden afschrijven op investeringen en leed afgelopen kwartaal een nettoverlies van bijna 3 miljard dollar. Het personeelsbestand wordt met 14 procent ingekrompen. Beleggers hadden slechte cijfers al wel ingecalculeerd en het aandeel steeg in de nabeurshandel.

Voor vanmiddag wordt de vrijgave van een dramatisch Amerikaanse banenrapport verwacht. Gemiddeld wordt voor de maand april uitgegaan van een banenverlies van 21,5 miljoen en een werkloosheid die stijgt tot 16 procent.

“In een maand verliezen we evenveel Amerikaanse banen, die in bijna een decennium zijn opgebouwd, en dat is behoorlijk ongelofelijk”, zei vermogensbeheerder Sat Duhra van Janus Henderson. “Je kunt niet van mensen verwachten dat ze de komende maanden allemaal gewoon weer aan het werk gaan als winkels en bedrijven opengaan”, voegde hij er aan toe.

Donderdag bleken er afgelopen week rond de 3,2 miljoen nieuwe wekelijkse steunaanvragen te zijn bijgekomen in de VS. Dit was evenwel minder dan de 3,8 miljoen in de voorafgaande week. Beleggers beschouwden dit als een lichtpuntje.

Aziatische beleggers besloten vanochtend eveneens dat het glas halfvol is. Tokio won ruim 2 procent, terwijl de andere hoofdbeurzen grofweg 1 procent klommen. Vannacht spraken onderhandelaars van China en de VS met elkaar en werd besloten tot meer samenwerking. Ook de communicatie tussen de twee landen moet verbeteren, zo besloten de Chinese vicepremier Liu He en de Amerikanen Steven Mnuchin en Robert Lighthizer aan de telefoon, aldus de Chinese staatskrant Xinhua.

Op een settlement van 23,55 dollar werd een vat West Texas Intermediate donderdagavond in New York 1,8 procent goedkoper. In de Aziatische handel vanochtend klimt de future echter weer met 2 procent. Het muntpaar euro/dollar noteert daarnaast vanochtend op 1,0844.

De Britse beurs houdt vandaag de deuren gesloten vanwege een bankfeestdag.

Bedrijfsnieuws

In het afgelopen kwartaal kwam de nettowinst van ING Groep uit op 670 miljoen euro, tegen 1,12 miljard euro een jaar eerder. Analisten hielden rekening met een winst van 393 miljoen euro. De nieuwe bijdragen aan de stroppenpot voor oninbare leningen namen sterk toe naar 661 miljoen euro. Een jaar eerder was dit nog 207 miljoen euro, maar analisten hielden zelfs rekening met 733 miljoen euro.

Galapagos rekent voor 2020 niet langer op een cashburn van 420 miljoen tot 450 miljoen euro, maar op 400 miljoen tot 430 miljoen euro, als gevolg van de coronacrisis. De omzet steeg in het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 40,9 miljoen naar 106,9 miljoen euro. Operationeel was sprake van een iets kleiner verlies van 44,6 miljoen euro en onder de streep resteerde een verlies van 50,6 miljoen euro, fractioneel hoger dan in het eerste kwartaal van 2019.

Heijmans presteerde in het eerste kwartaal van 2020 beter dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. De omzet en het resultaat lagen afgelopen kwartaal hoger dan een jaar geleden. De orderportefeuille stond eind maart op 2,0 miljard euro tegen 2,1 miljard euro ultimo 2019. Een concrete outlook voor 2020 gaf de bouwer niet.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 koerste donderdagavond 1,2 procent hoger op 2.881 punten. De Dow Jones index won 0,9 procent op een slot van 23.876 punten en de Nasdaq ging 1,4 procent hoger tot 8.980 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel