Europa - 14 januari 2021 - Aandelen

AEX overtuigend in het groen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend overtuigend hoger. Kort na elf uur won de AEX 1,0 procent op 650,78 punten.

In Amsterdam trokken de halfgeleiders de kar na opbeurende cijfers en de investeringsplannen van TSMC.

Analisten van SEB merkten op dat de Aziatische markten vanochtend al hoger koersten en dat de Europese beurzen volgden. Ook Wall Street staat een hogere opening te wachten vanmiddag, zo voorziet SEB.

President Donald Trump kreeg voor de tweede keer een impeachment aan de broek, waarbij tien Republikeinen zich voegden bij de mening van de Democraten dat Trump de rellen in het Capitool vorige week heeft aangezwengeld.

“Gisteren was er bovendien een kabinetscrisis in Italië, nadat diverse minister uit een kleine coalitiepartij van Matteo Renzi opstapten”, zo merkten de analisten van SEB op.

Volgens SEB gaat de aandacht momenteel uit naar een steunpakket van aankomend president Joe Biden en een toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell.

Woensdagavond laat zei centraal bankier Lael Brainard van de Federal Reserve dat de centrale bank vermoedelijk het omvangrijke opkoopprogramma van obligaties “geruime tijd” zal voortzetten, gezien de Amerikaanse economie nog “ver weg is” van de doelstellingen van de Fed met betrekking tot een gezonde arbeidsmarkt en een stabiele inflatie.

“De volatiliteit op de beurzen zal nog wel een tijdje aanhouden, maar we blijven voorzichtig optimistische”, aldus strateeg Altaf Kassam van State Street Global Advisors in Europa. “De vele steunmaatregelen van de overheid zullen risicovollere beleggingen ondersteunen en er staat nog veel cash langs de zijlijn.”

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,2164. De olieprijzen koersten fractioneel lager.

Op macro-economisch vlak bleek De Duitse economie in 2020 met vijf procent te zijn gekrompen ten opzichte van 2019. Dat was de eerste krimp na 10 jaar van onafgebroken groei.

Op het bedrijfsvlak staan vandaag onder meer Delta Air Lines en BlackRock geagendeerd. Morgen komen onder andere J.P. Morgan, Citigroup en Wells Fargo met cijfers. “Voor bedrijven uit de S&P 500-index wordt over het vierde kwartaal van 2020 een gemiddelde winstdaling van 8,5 procent op jaarbasis verwacht”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. “Je kunt dus stellen dat de verwachtingen laag zijn.”

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen wonnen ASML en ASMI 2,6 tot 5,6 procent na opbeurende cijfers van TSMC. Vooral de sterke investeringsplannen van de Taiwanese chipfabrikant vallen volgens ING in de smaak. TSMC wil 25 tot 28 miljard dollar investeren, “en dat is veel meer dan verwacht”, aldus Hesselink. De analist verwacht dat TSMC flinke bedragen zal investeren in 5 en 3 nanometer, “wat erg positief is voor ASML en ASMI”, omdat dit EUV en ALD vereist.

Prosus koerste ook 4,6 procent hoger, nadat Bloomberg en The Wall Street Journal berichtten dat een investeringsverbod voor onder meer Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, mogelijk van de baan is.

Aegon en ABN AMRO noteerden daarentegen tot 0,5 procent lager na negatieve analistenadviezen. Morgan Stanley zette ABN op de verkooplijst, terwijl Societe Generale het advies voor Aegon eveneens verlaagde naar Verkopen.

In de Midkap won Besi, een toeleverancier van de halfgeleidermarkt, 5,7 procent. Flow Traders sloot de rij met een verlies van 1,0 procent, na een koersdoelverlaging door KBC Securities. KBC ziet geen verdere factoren die in de nabije toekomst kunnen leiden tot marktturbulentie.

In de AScX won TomTom meer dan 3,1 procent en Sligro 4,2 procent. Vyvoryon verloor juist 8,1 procent na een sterke opmars in de afgelopen dagen.

Het lokaal genoteerde Alumexx schoot 19,2 procent omhoog.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.