Europa - 20 januari 2021 - Aandelen

AEX overtuigend hoger

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdag overtuigend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 1,0 procent op 657,90 punten.

Ook andere Europese beurzen vonden gedurende de ochtend de weg omhoog, zo zagen analisten van SEB, na groene koersen op Wall Street dinsdagavond, aangewakkerd door een speech van  aankomend minister van financiën Janet Yellen tegenover de Senaat.
In Europa trokken industriële namen en aandelen uit de energiesector de kar, terwijl healthcare en nutsbedrijven juist aan waarde inleverden.

Desondanks merkte beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx op dat de Nederlandse beurs eruit springt dankzij de goed ontvangen resultaten van ASML. “De chipmachinefabrikant heeft namelijk haar eigen omzetverwachtingen overtroffen”, aldus Blekemolen.

“De inauguratie van president Joe Biden in de Verenigde Staten is evenwel het hoogtepunt van de dag en Biden zal in de komende tijd de economie willen aanjagen”, stelden de marktvorsers van SEB. “Dit zal een terugkerend thema zijn in de komende weken.”

Gisteren kreeg Biden al steun van Janet Yellen, die de nieuwe minister van financiën in de VS wordt. Zij zei dinsdag in een hoorzitting voor de Senaat dat een langere en pijnlijke recessie dreigt als het Congres niet spoedig een nieuw steunpakket accordeert. De voormalige Fed-voorzitter wil dat beleidsmakers alles uit de kast trekken om het herstel van de Amerikaanse economie aan te jagen. “In de komende maanden hebben we meer steun nodig om het vaccin uit te rollen en scholen weer te kunnen openen.”

Beleggers lijken volgens investment manager Simon Wiersma van ING vertrouwen te hebben in de woorden van Yellen over een grootscheepse aanpak van de coronacrisis. “Hoop op meer stimulering uit Washington zetten de belangrijkste aandelenindices hoger”, aldus Wiersma.

De euro/dollar noteerde op 1,2123. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2128 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,2114 op de borden. De olieprijzen koersten 1,0 procent hoger.

Op macro-economisch vlak bleken de Duitse producentenprijzen in december te zijn gestegen.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen steeg Adyen met 3,2 procent en ASML met 2,8 procent na cijfers. Volgens Kepler Cheuvreux overtrof ASML de verwachtingen in het vierde kwartaal van 2020 en liet het zich positiever uit over 2021. Ook Degroof Petercam sprak van beter dan voorziene prestaties en een meevallende outlook. DSM steeg met 2,3 procent, na een koopadvies van Credit Suisse.

Ahold Delhaize leverde 1,0 procent in. Credit Suisse verlaagde het koersdoel voor Ahold Delhaize van 25,00 naar 24,00 euro bij handhaving van het Neutraal advies.

In de AMX won Aalberts 3,0 procent. Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wees op een nieuw koopadvies van Morgan Stanley voor Aalberts. ING verhoogde daarnaast het koersdoel voor Aalberts van 35,00 naar 42,40 euro bij handhaving van het koopadvies.

Besi steeg met 1,6 procent, maar OCI leverde 0,9 procent in. Volgens Van der Pol verlaagde Exane BNP Paribas het advies voor OCI naar Underperform.

Onder de kleinere aandelen won Accsys 4,0 procent, maar verloor Heijmans 1,2 procent.

Op lokaal niveau won Fastned 8,2 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.