Europa - 23 september 2020 - Aandelen

AEX overtuigend hoger

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend overtuigend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 1,7 procent op 550,06 punten.

Het Damrak steeg net als omringende beurzen aanzienlijk, ondanks gemengde cijfers over de Europese economie. Beleggers haalden vanochtend opgelucht adem, nadat de restricties die in het Verenigd Koninkrijk werden ingevoerd om een verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen, minder zwaar waren dan verwacht.

Premier Boris Johnson kondigde voor de komende zes maanden een semi-lockdown aan. De mondkapjesplicht wordt uitgebreid, thuiswerken zal verder worden aangemoedigd en het samenscholingsverbod wordt verder aangescherpt. De Britse beurs steeg vanochtend met 2,1 procent dan ook harder dan veel andere Europese beurzen.

“Voor de tweede dag op rij proberen de Europese beurzen te herstellen van de verkoopgolf op maandag, waarbij het gemengde beeld ten aanzien van de Europese economie woensdag even voor lief werd genomen”, aldus Connor Campbell van Spreadex.

Verder werd de euro iets minder waard ten opzichte van de dollar, hetgeen volgens Campell de koersen van Europese en Britse multinationals ondersteunt. De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1710. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1710 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1705 op de borden.

Ook de Amerikaanse beurzen staan een hogere opening te wachten, nadat voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve dinsdag voor het Congres een oproep deed voor meer steun om het economische herstel te bevorderen. Powell uitte nogmaals zijn zorgen over de impact van de pandemie.

De olieprijzen stegen met 0,5 procent. De wekelijkse voorraadcijfers zullen woensdag naar verwachting opnieuw een daling laten zien, net als een week eerder. Analisten rekenden gemiddeld op een voorraaddaling met 4 miljoen vaten in de wekelijkse cijfers van overheidsinstelling EIA.

Vandaag kregen beleggers data over de samengestelde inkoopmanagersindices in Europa te verwerken. Uit voorlopige cijfers blijkt dat de economie van de eurozone nog maar nipt groeit. Vooral de dienstensector heeft het te verduren met krimp in veel landen. In het Verenigd Koninkrijk groeide zowel de dienstensector als de industrie, maar wel minder hard. Vanochtend werd verder bekend dat het Duitse consumentenvertrouwen voor oktober iets minder negatief is dan een maand eerder, maar daarmee desondanks achterbleef op de ramingen van economen. Later vandaag verschijnt ook de samengestelde inkoopmanagersindex voor de VS.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen wonnen ArcelorMittal en RELX circa 3,2 procent. AkzoNobel steeg met 3,1 procent tot 86,66 euro na een koersdoelverhoging door Morgan Stanley van 105,00 naar 112,00 euro bij handhaving van het Overwogen advies. Het aandeel blijft bovendien op de favorietenlijst staan.

ING steeg 2,5 procent. ING heeft woensdag officieel gereageerd op de beschuldigingen die de afgelopen dagen in verschillende media richting de bank werden geuit op basis van de zogeheten FinCen Files inzake witwassen en andere misstanden. Over een transactie in 2014, waarbij ING volgens FinCen fouten zou hebben gemaakt en een betaling van een gesanctioneerde Russische bank toch zou hebben doorgezet, zei ING woensdag dat de genoemde bank niet betrokken was bij deze specifieke transactie. ING spreekt van een “administratieve fout”, waarna de juiste transactie alsnog is verricht. De bank besprak de kwestie in 2014 met de Amerikaanse autoriteiten, waarna geen verdere actie werd ondernomen, aldus ING.

“ING stuurde een geruststellend persbericht uit dat de discussie over de Fincen files zou moeten beëindigen”, aldus de analisten van Kepler, die het koopadvies op ING herhaalden met een koersdoel van 10,60 euro.
In de AMX won Air France-KLM 5,2 procent en OCI 5,2 procent. Flow Traders leverde 1,4 procent in.

Onder de kleinere aandelen won Avantium 3,7 procent. Avantium verleent Kebony het recht om haar gepatenteerde technologieën op humines te gebruiken voor het modificeren van hout. Ook mag Kebony aanvullende octrooien op het toepassingsgebied indienen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.