VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 16 juni 2020 - Beursbrink

AEX opent scherp hoger na hulp Fed

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag in het groen van start, nadat de Federal Reserve maandagavond aankondigde individuele bedrijfsobligaties te gaan opkopen en berichtgeving over grootschalige overheidsinvesteringen in de Amerikaanse infrastructuur.

Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 2,8 procent. Maandag daalde de AEX index nog 0,6 procent naar 541,92 punten door zorgen over een mogelijke tweede besmettingsgolf met Covid-19.

De Amerikaanse centrale bank maakte maandagavond bekend vanaf vandaag obligaties van Amerikaanse bedrijven op te kopen als onderdeel van het bestaande steunprogramma. Met de aankondiging van de Fed wordt de weg vrijgemaakt voor grote bedrijven om makkelijker te lenen tijdens de coronacrisis.

Onder het programma heeft de Fed de bevoegdheid om 750 miljard dollar aan bedrijfskrediet op te kopen, opgedeeld naar 250 miljard dollar aan uitstaande schulden en 500 miljard dollar aan nieuw uit te geven schuldpapier.

De Amerikaanse beurzen veerden op na de aankondiging van de Fed, al was dit geen totale verrassing. Bij de aankondiging van de grootscheeps steunpakketten in maart en april was er al de verwachting dat de Fed bedrijfsobligaties zou gaan opkopen.

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandagavond  0,8 procent hoger, na eerder tijdens de handelsdag nog fors in het rood te hebben genoteerd.

Na het slot op Wall Street meldde persbureau Bloomberg bovendien dat de regering van president Donald Trump infrastructuurinvesteringen voorbereid ter waarde van bijna 1.000 miljard dollar om de economie van een forse impuls te voorzien, waardoor de futures op de S&P 500 index nu al weer wijzen op een beduidend hogere opening vanmiddag in New York.

Volgens Bloomberg, dat zich baseert op bronnen, zal het geld vooral worden aangewend voor traditionele infrastructuur, zoals wegen en bruggen, maar ook voor de uitrol van onder meer een 5G-netwerk. Een bestaand stimuleringsprogramma voor infrastructuur moet op 30 september worden vernieuwd.

Vanochtend maakte de Bank of Japan daarnaast bekend de opkoop van staatsschulden met een looptijd van 10 jaar zonder limiet te laten voltrekken en de depositorente op 0,1 procent negatief laten staan.

Met de opkoop wil de Japanse bank er voor zorgen dat de tienjaarsrente rond de 0 procent blijft. De hoeveelheid op te kopen schulden maakt de bank afhankelijk van de omstandigheden.

De stroom aan stimuleringsmaatregelen lieten Aziatische beleggers vanochtend niet onberoerd. De Nikkei index in Tokio en de Kospi index in Seoel klommen zelfs bijna 5 procent. Sydney won ruim 4 procent, terwijl de Hang Seng index in Hong Kong 3 procent klom.

Op een settlement van 37,12 dollar werd daarnaast een vat West Texas Intermediate maandag 2,4 procent meer waard. Vanochtend in de Aziatische handel noteerde de future stabiel.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1344.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor Duitse inflatiecijfers, de Amerikaanse detailhandelsverkopen  en de Amerikaanse industriële productie.

Bedrijfsnieuws

NSI zag ondanks de impact van Covid-19 een grote meerderheid van zijn huurders de huur betalen in het tweede kwartaal. Per 15 juni heeft NSI 94,1 procent van de huurpenningen voor het tweede kwartaal ontvangen. NSI factureerde in totaal voor 25,4 miljoen euro.

Alfen is van plan maximaal 1,5 miljoen nieuwe aandelen uit te geven, circa 7,5 procent van het huidige aandelenkapitaal. Op basis van de slotkoers op maandag van 31,05 euro, kan Alfen met de uitgifte van 1,5 miljoen aandelen circa 46,5 miljoen euro ophalen.

Jefferies gaat het aandeel JDE Peet’s volgen met een Underperform advies en een koersdoel van 31,25 euro. “We begrijpen goed de waarde van schaarste die een pure speler zoals dit heeft, op een terrein dat als ‘hot’ wordt gezien”, aldus analist Martin Deboo van Jefferies in een toelichting. Maar de analist verwacht ook stevige concurrentie voor de beursnieuweling, wat tot prijs- en margedruk zal leiden.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot maandag 0,8 procent hoger op 3.066,59 punten, terwijl de Dow Jones index 0,6 procent won op 25.763,16 punten. Techbeurs Nasdaq schoot 1,4 procent omhoog tot 9.726,02 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.