Europa - 13 februari 2020 - Beursbrink

AEX opent naar verwachting licht lager

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op verlies van 0,3 procent. Onder meer de hoofdfondsen Aegon, DSM, RELX en NN group gaven voorbeurs kwartaalrapportages vrij. Royal Dutch Shel noteert vandaag ex-dividend.

Woensdag koerste de hoofdindex nog 0,8 procent hoger naar 629,03 punten. Een jaarrecord. Positief ontvangen cijfers van onder meer Heineken, Randstad en AkzoNobel gaven de index een impuls. ABN AMRO werd juist afgestraft na zijn cijferrapportage.

Ook op Wall Street was het sentiment positief en de hoofdindices scherpten woensdagavond overtuigend recordstanden aan. “Het optimisme kent geen grenzen”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Zorgen over het coronavirus werden verdrongen en kwartaalcijfers worden overwegend positief ontvangen. De historisch lage rente geeft beleggers dan ook weinig aanleiding om hun aandelen van de hand te doen.

In dit verband werden verklaringen van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve voor het Amerikaanse Congres positief ontvangen. Hij benadrukte dat de centrale bank de ontwikkelingen rond het coronavirus nauwlettend in de gaten houdt.

Veranderingen in het monetaire beleid lijken niet aanstaande maar bij een volgende recessie kan de Fed wel agressieve stimulering inzetten, aldus Powell.

Zorgen over het coranovirus laaiden vanochtend wel weer op onder Aziatische beleggers. Besmettingen in de Chinese provincie Hubei worden naast een test nu ook gebaseerd op een klinische diagnose en dat leidde tot een scherpe toename van het aantal besmettingen. Wereldwijd zijn volgens de autoriteiten nu zo’n 60.000 besmettingsgevallen bevestigd. Een toename van bijna 15.000 op een dag.

Woensdag meldde de gezondheidsorganisatie WHO juist nog dat het aantal besmettingen met het virus stabiliseert.

In totaal zijn er inmiddels 1.369 mensen overleden aan het coronavirus. Dat brengt de sterftegraad op 2,3 procent. Buiten China en Hong Kong zijn nog vrijwel geen doden gevallen. Wel is op de Filipijnen inmiddels één Chinees bezweken aan het virus.

De Aziatische hoofdindices lieten vanochtend een verdeeld zien.

De olieprijs zat woensdag in de lift. Op een settlement van 51,17 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 2,5 procent meer waard.

De dollar blijft gestaag klimmen ten opzichte van de euro. Vanochtend stond er een stand van 1,0871 op de borden. Begin dit jaar noteerde het muntpaar op 1,1200.

Naast een stroom aan bedrijfscijfers hebben beleggers vandaag ook oog voor de Amerikaanse detailhandelsverkopen- en consumentenvertrouwen, terwijl de Europa de economische groei in het afgelopen kwartaal op de rol staat.

Bedrijfsnieuws

De omzet van DSM daalde het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 3 procent van 2.208 miljoen naar 2.152 miljoen euro, terwijl analisten juist hadden gerekend op een groei naar 2.252 miljoen euro. Dit leverde een aangepaste EBITDA op van 396 miljoen euro. Vorig jaar in dezelfde periode was dit 370 miljoen euro. DSM overtrof hiermee de analisteninschatting nipt. De consensus ging uit van een EBITDA van 392 miljoen euro.

Het operationeel resultaat van NN Group verbeterde het afgelopen kwartaal met 25 procent, van 343 miljoen naar 428 miljoen euro. Dit was hoger dan de verwachting van 383 miljoen euro. Volgens NN Group verbeterde het resultaat in alle segmenten. Over het hele jaar steeg het operationele resultaat met ruim 10 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield overtrof in 2019 de eigen verwachtingen. Voor 2019 rekende Unibail-Rodamco-Westfield op een aangepaste terugkerende winst per aandeel aan de bovenkant van een afgegeven bandbreedte van 12,10 tot 12,30 euro. Deze winst kwam zelfs uit op 12,37 euro per aandeel. Dat was in 2018 nog 12,92 euro.

In het afgelopen jaar groeide het aantal bestellingen voor Takeaway.com met 70 procent op jaarbasis tot 159,2 miljoen, mede dankzij de overname van Delivery Hero in Duitsland. Mede daardoor steeg de omzet met 79 procent tot 415,9 miljoen euro. Het aangepaste EBITDA-resultaat steeg van 11,3 miljoen euro negatief tot 12,3 miljoen euro positief.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor Heineken van 75,00 naar 80,00 euro bij handhaving van het verkoopadvies.

SBM Offshore boekte het afgelopen jaar volgens de directional boekhoudmethode, waarbij de inkomsten gespreid worden geboekt, overeenkomstig de echte inkomsten, een onderliggende EBITDA van 832 miljoen dollar, in vergelijking met 784 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

De nettowinst van Euronext daalde het afgelopen kwartaal van 49,6 miljoen naar 49,0 miljoen euro, door hogere belastingen en financiëringskosten.

De netto-omzet van Arcadis steeg het afgelopen kwartasal met 9 procent naar 660 miljoen euro. Autonoom bedroeg de stijging 5 procent. Het operationele resultaat (EBITA) steeg daarnaast met 36 procent van 44 miljoen naar 60 miljoen euro, naast een stijging van de operationele marge van 7,2 naar 9,0 procent.

De omzet van Ordina in het afgelopen kwartaal kwam uit op 94,1 miljoen euro, 1,0 procent meer dan over het vierde kwartaal van 2018, bij een aangepast operationeel resultaat (EBITDA) van 6,5 miljoen euro tegen 5,8 miljoen een jaar eerder.

Shell selecteerde Alfen voor het leveren van oplaadpunten voor elektrische auto’s in Zaltbommel.

CEO Frédéric Amar van het beursgenoteerde Esperite is onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek in Zwitsersland. Dit schreef het Financieele Dagblad donderdag na bevestiging door het Openbaar Ministerie van Genève.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index steeg woensdag 0,9 procent op 29.551 punten en de S&P 500 won 0,7 procent op een slot van 3.379 punten, voor beide indexen een nieuwe top. De Nasdaq eindigde 0,9 procent hoger op 9.726 punten en ook dat was een nieuw record.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.