Europa - 27 oktober 2020 - Aandelen

AEX levert bescheiden winst in

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag na een licht hogere opening, toch wat weggezakt. Rond de klok van half twaalf daalde de AEX fractioneel tot 545,66 punten.

Beleggers wegen de overwegend sterker dan voorziene bedrijfsresultaten af tegen een aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen en de daarop volgende restricties.

Volgens diverse berichten zou de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar zorgen hebben geuit over het stijgende aantal besmettingen. Op maandag sprak zij van een “ernstige situatie”. In Italië vonden maandagavond protesten plaats tegen nieuwe restricties, die onder meer bepalen dat cafes en restaurants om zes uur dicht moeten. In de regio Parijs maken coronapatiënten inmiddels 67 procent van de totale capaciteit op de intensive care uit.

In Nederland volgt vanavond een persconferentie, maar nieuwe maatregelen worden niet verwacht. Vermoedelijk wordt eerst afgewacht of de huidige maatregelen in de komende dagen effect sorteren. “De sterke stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen, niet alleen in ons land maar in alle uithoeken van Europa en daarbuiten, maakt beleggers nerveus”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

“Europa is voor de tweede keer het epicentrum geworden in de huidige coronapandemie”, aldus econoom Holger Schmieding van Berenberg. “De gedeeltelijke lockdown-maatregelen en restricties moeten een verdere verspreiding voorkomen, maar zorgen voor veel onzekerheden op korte termijn”, aldus Schmieding.

“Als de kans op strengere coronamaatregelen toeneemt, zal de economische groei afnemen. We zien dit in Europa al sinds juli gebeuren, maar de hoop op meer stimulering heeft tot gisteren goede compensatie geboden”, aldus Wiersma.

Veel kwartaalcijfers overtreffen vooralsnog de verwachtingen van analisten, zowel in Europa als aan de andere kant van de oceaan. Bedrijven in de Stoxx 600 zullen in het derde kwartaal vermoedelijk gemiddeld een daling van de winst per aandeel rapporteren van 28 procent. Maar eerder werd nog rekening gehouden met een daling van 34 procent.

De euro stijgt daarnaast vanochtend met 0,2 procent licht in waarde ten opzichte van de dollar. Het muntpaar noteert vanochtend op 1,1835. De olieprijzen stegen met 1,1 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen gingen techwaarde Prosus aan kop met ongeveer 1,9 procent koerswinst. ABN AMRO won 1,1 procent. Unibail-Rodamco-Westfield en Randstad verloren juist meer dan drie procent.

In de Midkap zakte Eurocommercial Properties 3,6 procent weg na een 3 procent hogere opening. Het vastgoedfonds kwam vanochtend met een update. Een interimdividend zit er niet in. Degroof Petercam sprak van goede resultaten, maar de komende tijd kan onzeker worden voor Eurocommercial.

Signify verloor 3,2 procent na een verkoopadvies door Morgan Stanley. Ondanks de hoge verwachtingen door UV-C-lichttechnologie en de Europese Green Deal, verwacht Morgan Stanley dat de groei van Signify lager zal uitvallen dan het sectorgemiddelde.

Onder de kleinere aandelen won Accsys 8,9 procent, zonder directe aanleiding. Alfen klom daarnaast 2,0 procent. Het Britse SSE Enterprise sloot een driejarige raamwerkovereenkomst met Alfen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.