Europa - 7 november 2019 - Aandelen

AEX last adempauze in na aanscherpen jaarrecord

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX wezen een uur voor de beursgong op een onveranderde opening.

De AEX index koerste woensdag, net als dinsdag, nog overtuigend naar een jaarrecord. De AEX won onder aanvoering van Ahold Delhaize 0,7 procent en eindigde op 594,93 punten. In het lopende jaar is de index nu 22 procent gestegen, terwijl de AMX zelfs 34,5 procent is geklommen, exclusief dividend.

Beursplein 5 volgt hiermee Wall Street, waar de hoofdindices al eerder hun hoogste standen wisten aan te scherpen. Met name het solide Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag leidde tot verder optimisme onder de stieren, terwijl de beren een plekje aan de zijlijn opzochten.

Woensdagavond kregen beleggers in New York evenwel toch weer oog voor de handelsoorlog tussen Amerika en China, die door het vooruitzicht van een eerste fase handelsdeal naar de achtergrond was verschoven, en Wall Street sloot verdeeld.

Woensdag vertelde een medewerker van de Amerikaanse president Donald Trump aan onder meer persbureau Reuters dat de ontmoeting met de Chinese leider Xi Jinping kan worden uitgesteld, omdat de partijen het nog eens moeten worden over de voorwaarden en de locatie.

Trump is in Londen op 3 en 4 december voor een NAVO-top en de potentiële ondertekening van de handelsdeal zou rond die tijd kunnen plaatsvinden.

“Het duurt langer dan waar beleggers op rekenden, en hoe langer het duurt hoe groter de kans op geen resultaat” merkte Art Cashin, analist bij UBS, op.

Vorige maand bereikten de VS en China een wapenstilstand en begonnen ze te werken aan de afronding van een ‘fase één’ handelsovereenkomst, waarbij ondertussen een pauze werd ingelast door geen nieuwe importheffingen aan elkaar op te leggen.

Ook Aziatische beleggers namen vanochtend hun voet van het gaspedaal en de hoofdindices kwamen amper van hun plaats. Uitzondering was de beurs in Sydney met een winst van een procent.

De olieprijs stond woensdag onder druk, nadat de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden sterker dan verwacht bleken te zijn toegenomen. Op een settlement van 56,35 dollar, werd een vat West Texas Intermediate in New York 1,5 procent minder waard. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1062.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor het rentebesluit van de Bank of England.

In augustus 2018 werd de belangrijkste rente in het Verenigd Koninkrijk voor het laatst verhoogd, tot de huidige stand van 0,75 procent. De onzekerheid rond Brexit zorgde er sindsdien echter voor dat het Monetary Policy Committee op zijn handen zit, in afwachting van een daadwerkelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Bedrijfsnieuws

In de afgelopen verslagperiode realiseerde ArcelorMittal een EBITDA-resultaat van 1.063 miljoen dollar, hetgeen meer was dan de 930 miljoen dollar waar analisten vanuit gingen. Over het derde kwartaal van het vorig jaar was dit nog 2.729 miljoen dollar en over het tweede kwartaal van dit jaar 1.555 miljoen dollar. De vraag naar staal zal in 2019 vermoedelijk groeien met 0,5 tot 1,0 procent, waar de staalreus eerder nog uitging van een groei van 0,5 tot 1,5 procent.

In het derde kwartaal behaalde BAM een resultaat voor belastingen, gecorrigeerd voor herstructureringen, bijzondere waardeverminderingen en pensioenbate, van 47,7 miljoen euro. Over de eerste negen maanden kwam deze post uit op 20,5 miljoen euro. Dat was een jaar terug na drie kwartalen 93,6 miljoen euro. De outlook voor 2019 werd herhaald.

De productie van Sif nam afgelopen kwartaal toe ten opzichte van dezelfde periode van 19 kiloton naar 46 kiloton. Vorig jaar speelde de vertraagde aanvoer van staal en extreem lage waterstanden Sif parten. De marges stonden afgelopen kwartaal onder druk, maar Sif rekent op een herstel in het vierde kwartaal.

Basic-Fit wil de uitrol van nieuwe clubs opvoeren om in 2022 1.250 clubs open te hebben, hetgeen op middellange termijn moet bijdragen aan een jaarlijkse omzetgroei van 20 procent per jaar.

De Vereniging van Effectenbezitters sprak VolkerWessels aan op het te laat melden van het overnamebod van Reggeborgh. Dinsdag 29 oktober vond er een onverklaarbare koerssprong plaats, aldus de VEB. Rond één uur die middag bleek dat de bouwer in overnameonderhandelingen zat en dat er zelfs een bod lag van 21,75 euro per aandeel.

Het gemiddelde dagelijkse handelsvolume van aandelen, obligaties en warrants op Euronext was 13,4 procent lager op 8.573 miljoen euro. Vergeleken met de voorgaande maand lag het volume overigens bijna 2 procent lager.

Zorgvastgoedinvesteerder Aedifica heeft vanaf vandaag een tweede notering aan Euronext Amsterdam. De refentiemarkt blijft Brussel.

Kiadis Pharma presenteert tijdens een jaarlijks hematologiecongres in het Amerikaanse Florida nieuwe onderzoeksdata met betrekking tot zijn belangrijkste behandeling ATIR101.

WDP haalde via een private plaatsing van nieuwe aandelen 200 miljoen euro op. Via een versnelde private plaatsing werden er 1,25 miljoen aandelen WDP verkocht voor een prijs van 160,00 euro per stuk. Dat is slechts een korting van 1,0 procent ten opzichte van de laatste koers op 6 november.

Galapagos gaf op 6 november 2.617.791 nieuwe aandelen uit voor 140,59 euro per stuk, voor een totaalbedrag van ruim 368 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot woensdag nipt 0,1 procent hoger op een slot van 3.076,78 punten, de Dow Jones index daalde fractioneel tot 27.492,56 punten en de Nasdaq leverde 0,3 procent in en eindigde op 8.410,63 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.