Europa - 10 maart 2021 - Aandelen

AEX koerst licht hoger

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,1 procent op 675,86 punten.

“De koerswinst op Wall Street gisteren en de opkoopacties van Chinese overheidsfondsen op de Chinese beurzen hebben een positief effect”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. Op dinsdag zag Wiersma dat beleggers weer moed kregen om techaandelen op te pakken na de flinke koersdalingen in de afgelopen weken.

Vooral de koerssprong van Tesla van bijna 20 procent, noemde Wiersma “niet normaal”. “Dat zijn absurde bewegingen, die weinig te maken hebben met fundamenteel beleggen.”

ING verwacht dat dergelijke hoge volatiliteit op de financiële markten nog wel even zal aanhouden. De komende maanden zal het beursbeeld volgens de bank bepaald worden door de ontwikkeling van de rentes op obligaties met langere looptijden en de steilheid van de rentecurves. “We zijn daarom vooral benieuwd hoe de centrale bankiers zullen reageren op de oplopende rentes, een gevolg van de hogere groei- en inflatieverwachtingen die beleggers inprijzen in de obligatiekoersen”, aldus Wiersma. Op donderdag komt de Europese Centrale Bank met haar rentebesluit.

Beleggers kijken volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade het Amerikaanse inflatiecijfer dat vandaag verschijnt. “De cijfers kunnen de zorgen aanwakkeren over een hogere inflatie. In de afgelopen maanden stegen de rentes in een alarmerend tempo en als de cijfers sterk zijn, en die kans is groot, dan kan de Amerikaanse tienjaarsrente nog verder stijgen”, aldus Aslam. “Elke significante beweging op de obligatiemarkten zal ook een impact hebben op de Amerikaanse aandelenmarkt.”

“De zorgen over een hogere inflatie zullen op korte termijn niet afnemen”, zo voorziet marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Hewson noemde de rally op techbeurs Nasdaq van dinsdag een positieve ontwikkeling, maar merkte wel op dat de Amerikaanse tienjaarsrentes terugliepen. “Als techaandelen verder kunnen stijgen als ook de rentes aantrekken, dan zou de rally meer overtuigend zijn”, aldus de marktanalist.

De euro/dollar noteerde op 1,1901. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1901 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1888 op de borden. De olieprijzen koersten licht hoger.

Stijgers en dalers

In de AEX stegen AkzoNobel en Unibail-Rodamco-Westfield tot 2,5 procent. Just Eat Takeaway.com zag de openingswinsten grotendeels vervliegen, maar koerste nog wel 1,1 procent hoger na cijfers. Degroof Petercam sprak van bemoedigende resultaten. Degroof wees bovendien op de sterke prestaties bij iFood. De waardering van het belang in iFood lijkt volgens analist Michael Roeg hoger dan waar de analist rekening mee hield. Just Eat sloeg een overnamebod van 2,3 miljard euro af, terwijl Roeg een waardering van 2,1 miljard euro aanhield.

Galapagos en ABN AMRO, die beide hun plekje in de AEX kwijtraken, daalden 1,5 en 3,0 procent.

In de AMX ging Besi, dat promoveert naar de AEX, 0,8 procent hoger en won Eurocommercial Properties 1,9 procent. PostNL leverde 3,4 procent in, nadat sectorgenoot Bpost met tegenvallende cijfers kwam. In Brussel verloor het aandeel maar liefst 18,0 procent.

Alfen ging bij de smallcaps aan de leiding met een winst van 4,1 procent. Alfen gaat samen met AMG naar de AMX. Accell verloor juist 1,3 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.