Europa - 25 september 2020 - Aandelen

AEX hoger van start

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting in het groen van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,6 procent.

Donderdag gaf de AEX juist nog 0,8 procent prijs op 541,11 punten.

Een stijgend aantal coronabesmettingen wereldwijd en het vooralsnog uitblijven van een nieuw Amerikaans steunpakket, terwijl de Federal Reserve woensdagavond waarschuwde dat meer stimuleringsmaatregelen nodig zijn, wogen donderdag op het sentiment in Europa.

“Als Amerika niest dan wordt de rest van de wereld verkouden. Als je vervolgens wordt verteld dat de grootste economie ter wereld niet zal herstellen zonder stimuleringsmaatregelen en ze het niet eens kunnen worden over de wijze waarop, dan moet dat negatief geïnterpreteerd worden”, merkte marktanalist Tony Yarrow van Wise Funds op.

Verschillen van inzicht over de omvang van een nieuw stimuleringspakket hebben tot een patstelling geleid tussen Democraten en Republikeinen in het Congres. Ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november werpen al hun schaduw vooruit, waardoor de onderhandelingen worden bemoeilijkt.

Economen van Goldman Sachs halveerden donderdag om die reden hun groeiverwachtingen voor de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal van 6 naar 3 procent. “We denken dat het nu duidelijk is dat het Congres niet tot extra overheidsstimuleringen zal overgaan. Dit impliceert dat na een laatste ronde van extra werkloosheidsuitkeringen, verdere overheidssteun waarschijnlijk zal moeten wachten tot 2021”, aldus de economen van de zakenbank.

De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin gaf donderdag tijdens een derde dag van hoorzittingen in het Amerikaans Congres over het coronabeleid wel aan dat hij blijft praten met de Democraten over een nieuw steunpakket. Volgens de laatste berichten zouden de Democraten een nieuw pakket van 2,4 biljoen dollar voorstellen.

Wall Street wist donderdag na een volatiele sessie uiteindelijk toch hoger te sluiten, na forse verliezen tijdens de voorafgaande handelsdag. Hoofdgraadmeter S&P 500 klom 0,3 procent.

Amerikaanse beleggers voelden zich gesterkt door onder meer sterke woningcijfers en een tweet van senaatsleider Mitch McConnell, die zei dat de winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november gewoon volgens plan wordt geïnaugureerd in januari 2021. Woensdag liet president Donald Trump hierover nog twijfel bestaan.

Ook de Amerikaanse olieprijs hielp donderdagavond een handje met een stijging van 1,0 procent op 40,31 dollar per vat. In de Aziatische handel vanochtend stijgt de future met 0,7 procent verder. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel op 1,1666.

In Azië klimt de beurs in Sydney vanochtend meer dan 1 procent dankzij een koerssprong van banken, die profiteren van een onverwachte versoepeling van de leenvoorwaarden voor consumenten en kleinere bedrijven door de toezichthouder. Op deze wijze hopen de autoriteiten de economie te stimuleren.

Tokio en Seoel noteren ongeveer een half procent hoger, terwijl de Chinese beurzen nipt terrein prijs geven.

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld. Beleggers hebben nog wel oog voor de vrijgave van de Amerikaanse orders van duurzame goederen in augustus.

Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell is van plan zijn boorvergunningen in het noorden van Alaska te verkopen. Dit zou woordvoerder Curtis Smith van Shell vrijdag hebben laten weten tegenover Bloomberg. Mocht er een koper worden gevonden, dan ziet Shell volledig af van exploratie in Alaska.

Vastgoedfonds NSI en de Gemeente Amsterdam hebben een afsprakenbrief getekend voor de ontwikkeling van een nieuw, duurzaam, houten kantoorgebouw op de Zuidas. De kavel is reeds in erfpacht eigendom van NSI.

Credit Suisse verlaagde het koersdoel voor Air France-KLM van 2,58 naar 2,20 euro en handhaafde het Underperform advies.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot donderdag 0,3 procent in het groen op 3.246,59 punten en de Dow Jones index steeg 0,2 procent op 26.815,44 punten. De Nasdaq eindigde 0,4 procent in de plus op een slot van 10.672,27 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.