Europa - 3 november 2020 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

AEX hoger in aanloop naar Amerikaanse presidentsverkiezingen

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste dinsdagochtend hoger in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen later vandaag. Rond de klok van elf uur won de AEX 1,3 procent op 551,01 punten.

“Vooruitlopend op de verkiezingsuitslag in de VS is de stemming vanmorgen opperbest”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Alle aandacht gaat vandaag uit naar deze verkiezingen. Voormalig vicepresident Joe Biden neemt de leiding in de peilingen en de Democraten zullen mogelijk ook de Senaat in handen krijgen. Beleggers zullen niet alleen kijken naar wie uiteindelijk wint, maar ook hoe eensgezind de kiezers hebben gestemd.

“Een duidelijke overwinning voor Biden, waarin zijn partij zowel het Witte Huis als de Senaat voor zich wint, zou de meest positieve uitkomst zijn voor de financiële markten”, aldus marktanalist Lukman Otonuga van FXTM. “Een dergelijke overwinning zet de deur open voor een nieuwe ronde overheidsstimulering en dat kan de klap van de coronacrisis op de Amerikaanse economie deels opvangen”, meent de analist. “Als Biden de verkiezingen wint, maar de Republikeinen controle houden over de Senaat, dat verlaagt dit de kans op een groot steunpakket en dat kan dan weer minder positief zijn voor het sentiment op de mondiale beurzen”, aldus Otunuga.

De analist verwacht dat een overwinning van Trump het zicht op een steunpakket juist beperkt, maar dat zijn beleid niet zal veranderen, hetgeen op middellange termijn aandelen goed zal doen.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend hoger op 1,1695. De olieprijzen stegen met 3,7 procent.

Op het bedrijfsvlak houden Amerikaanse bedrijven vandaag nog hun kruit droog, gelet op de aandacht die de presidentsverkiezingen zullen krijgen. Op het macro-economische vlak hebben beleggers nog wel aandacht voor de inkoopmanagersindex van New York en de Amerikaanse fabrieksorders in september.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging ING aan kop met een winst van 4,3 procent. DSM steeg 2,2 procent, na een cijferrapportage waaruit een meevallende winstgevendheid bleek. De EBITDA uit voortgezette activiteiten viel circa 4 procent hoger uit dan verwacht, aldus Morgan Stanley. Vooral de divisies Nutrition en Materials deden het beter, terwijl Innovation en Corporate in lijn met de verwachting presteerden.

Ook Royal Dutch Shell zat met een winst van 2,5 procent in de lift. Morgan Stanley zette het aandeel op de kooplijst. De zakenbank vindt het nieuwe dividendbeleid van Shell een opsteker en meent ook dat dit de komende jaren houdbaar is.

Galapagos won 3,8 procent nadat het Europees Geneesmiddelenagentschap goedkeuring verleende voor de aanvraag van een vergunning voor filgotinib voor de behandeling van colitis ulcerosa. De aanvraag wordt nu geëvalueerd door het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA.

Just Eat Takeaway en Prosus noteerden onderaan met verliezen van ongeveer 0,3 tot 1,2 procent.

In de bijna volledig groengekleurde AMX won Basic-Fit 5,9 procent. Het kabinet zal dinsdagavond vermoedelijk een nieuw pakket aan coronamaatregelen presenteren, waar mogelijk de sluiting van musea, bioscopen en theaters onder gaan vallen. Over de sluiting van fitnessclubs werd vooralsnog niet gesproken.

PostNL verloor 1,5 procent in de nasleep van cijfers op maandag.

In de AScX won Acomo meer dan 3,5 procent nadat FMR via de AFM meldde zijn belang in de handelaar in zaden en kruiden te hebben verdubbeld naar 10 procent.

Kendrion daalde 0,8 procent na cijfers. ING sprak van een teleurstellende omzet in het derde kwartaal.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.