VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 9 augustus 2019 - Aandelen

AEX eindigt turbulente week in het rood

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is deze turbulente week lager geëindigd. De AEX sloot vrijdag 1,2 procent in het rood op 542,22 punten. Op weekbasis verloor de hoofdindex ruim 2 procent.

Het herstel van donderdag zette vrijdag niet door, zag Wubbe Bos van Lynx. “Beleggers blijven grote onzekerheid houden over de economie”, aldus de beleggingsspecialist.

Deze week domineerde de escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Volgens het laatste nieuws zou het Witte Huis Amerikaanse bedrijven willen verbieden om zaken te doen met het Chinese Huawei. Dit omdat Beijing het kopen van Amerikaanse landbouwproducten tot nader order heeft opgeschort. Daarnaast suggereerde de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag dat de gesprekken met China die gepland staan voor september geannuleerd kunnen worden.

Verder was de fix van de referentiekoers voor de Chinese yuan vrijdag wat hoger dan donderdag, op 7,0136, maar werd daar volgens marktanalist David Madden van CMC Markets niet heel heftig op gereageerd.

De euro steeg 0,3 procent naar 1,1214 dollar. Daarmee reageerde de Europese munt niet op de politieke chaos in Italië, nu de kans op vervroegde verkiezingen is toegenomen.

“Terwijl Matteo Salvini zich uitstekend lijkt te vermaken op de Italiaanse stranden, lijkt ook de Italiaanse regering te stranden”, volgens analisten van Rabobank. “De datum van 23 oktober zweeft rond als datum voor de verkiezingen. Italiaanse rentes zijn in elk geval behoorlijk gestegen door de toegenomen politieke onzekerheid.”

De Italiaanse tienjaarsrente steeg vrijdag ruim 18 procent tot 1,82 procent.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor een reeks aan Britse cijfers. Zo kromp de economie in het Verenigd Koninkrijk in het tweede kwartaal met 0,2 procent. Dat was voor het eerst sinds 2012. Op jaarbasis vertraagde de groei tussen het eerste en tweede kwartaal van 1,8 tot 1,2 procent. Verder daalde de industriële productie in het VK in juni fractioneel.

De export in Duitsland is in juni flink afgenomen. Op jaarbasis was sprake van een daling met 8,0 procent. De import daalde ten opzichte van juni 2018 met 4,4 procent. Op maandbasis stegen de import en export beperkt.

De Japanse economie is in het tweede kwartaal harder gegroeid dan verwacht, maar wel minder dan de groei met 2,8 procent in het eerste kwartaal. In het tweede kwartaal steeg het Japanse bruto binnenlands product met 1,8 procent.

Verder werd vrijdag vanuit Azië bekend dat de Chinese producentenprijzen in juli zijn gedaald. De consumentenprijzen stegen in dezelfde maand juist iets sterker.

“De inflatie is zeker een factor waar de Chinese overheid rekening mee moet houden als het haar munt verder wil devalueren”, aldus beleggingsspecialist Wubbe Bos van Lynx.

In de VS stegen de producentenprijzen in juli iets harder. De kernproducentenprijzen daalden juist. Dat was voor het eerst sinds oktober 2015.

Olie werd 3 procent duurder, vooral door technisch herstel. Het Internationaal Energieagentschap voorziet voor 2019 en 2020 een minder sterke groei van de vraag naar olie.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen waren er vrijwel geen stijgers. Uitzondering was DSM, dat 0,2 procent steeg.

ABN AMRO en ArcelorMittal daalden respectievelijk 4,4 en 7,3 procent. ABN AMRO noteerde vandaag ex-dividend. Daarnaast verlaagde UBS het koersdoel voor de bank van 19,90 naar 16,50 euro met een onveranderd Neutraal advies. De analisten besloten na de kwartaalcijfers van ABN AMRO om hun taxaties met 7 procent te verlagen, nu de inkomsten van de Nederlandse bank onder druk staan.

Ahold Delhaize verloor 2,7 procent. Analisten van Bernstein zien het supermarktconcern voorlopig niet vertrekken uit Nederland en België maar voelen wel wat voor een fusie met het Amerikaanse Kroger. Het aandeel noteerde ook ex-dividend.

Jefferies verlaagde het koersdoel voor ING van 15,00 naar 13,50 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. De vooruitzichten voor de Europese economie zijn somberder geworden, wat terug te zien is in de taxaties van Jefferies. Het aandeel verloor 2,6 procent.

In de Midkap daalde PostNL licht maar won het aandeel alsnog zo’n 13 procent op weekbasis. Altice Europe daalde 5,9 procent.

Koploper was TomTom, met een winst van 0,8 procent.

Bij de kleinere aandelen wonnen Acomo en Vastned respectievelijk 1,7 en 1,0 procent. Sligro verloor 3,7 procent.

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteren rond het slot in Amsterdam lager.  De S&P 500 daalt 1,2 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.