VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 8 november 2019 - Aandelen

AEX doet stapje terug vanaf recordstand

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting licht lager van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,3 procent.

De AEX index steeg donderdag onder aanvoering van ArcelorMittal en ING Groep 0,4 procent tot 597,11 punten, een jaarrecord, terwijl de Midkap zelfs een winst van 1,3 liet optekenen, eveneens een record.  Op Wall Street noteerden daarnaast donderdagavond de Dow Jones index en de S&P 500 op hun hoogste stand ooit, met winsten van respectievelijk 0,7 procent en 0,3 procent.

Het mondiale beurssentiment kreeg donderdag een duwtje in de rug door bemoedigende geluiden over een handelsdeal tussen Amerika en China.

Gao Feng, een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel, zei tegen Chinese staatsmedia dat beide partijen waren overeengekomen om tegelijkertijd een aantal bestaande tarieven op elkaars goederen in te trekken. Feng meldde daarnaast dat de kemphanen elkaar genaderd zijn in het streven om een zogenoemde ‘fase één’ handelsovereenkomst te ondertekenen, na constructieve onderhandelingen in de afgelopen twee weken.

Persbureau Reuters kreeg van een Amerikaanse overheidsfunctionaris inderdaad de bevestiging dat beide partijen de intentie hebben om tarieven terug te draaien. Het persbureau wist evenwel ook te melden dat er sprake is van een felle interne oppositie in het Witte Huis.

“Deze ontwikkelingen brengen ons dichter bij een fase één handelsdeal, hetgeen psychologisch belangrijker is dan fundamenteel,” zei Art Hogan, marktstrateeg bij National Securities. “Het is niet alsof we alle tarieven afschaffen en de economische tegenwind verdwijnt, maar wat wel aanzienlijk verdwijnt, is de onzekerheid.”

Gao Feng merkte wel op dat een belangrijke voorwaarde voor een beperkte handelsovereenkomst is dat de VS en China tegelijkertijd voor eenzelfde bedrag aan tarieven moeten afschaffen.

De berichtgeving volgt op nieuws van woensdag, toen een medewerker van de Amerikaanse president Donald Trump aangaf dat de ontmoeting met de Chinese leider Xi Jinping kan worden uitgesteld, omdat de partijen het nog eens moeten worden over de voorwaarden en de locatie.

Trump is op 3 en 4 december in Londen voor een NAVO-top en de potentiële ondertekening van de handelsdeal zou rond die tijd kunnen plaatsvinden.

Aziatische beleggers waren er vanochtend in ieder geval nog niet gerust op, en de hoofdindices noteerden overwegend in het rood. Uitzondering was de Japanse Nikkei index met een winst van enkele tienden van een procent.

Vanochtend maakte de Chinese douane bekend dat de export in oktober opnieuw is gedaald, maar minder sterk dan voorzien. Gerekend in dollars nam de Chinese export in oktober met 0,9 procent op jaarbasis af. Economen geraadpleegd door The Wall Street Journal hadden evenwel een afname van 3,1 procent voorzien. In september daalde de export met 3,2 procent.

De import daalde in dollars zelfs met 6,4 procent in oktober. Economen rekenden evenwel op een importdaling van 8,6 procent.

De handelsontwikkelingen pakten positief uit voor de olieprijs, die donderdagavond in New York 1,4 procent duurder werd. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend vlak op 1,1051.

Op bedrijfsvlak wordt het vandaag een rustige dag, na de cijferstroom eerder deze week. Op macro-economische vlak hebben beleggers vooral oog voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Bedrijfsnieuws

De omzet van Euronext steeg het afgelopen kwartaal op jaarbasis mede dankzij de overname van Oslo Børs met 20,4 procent naar 181,7 miljoen euro, waar analisten rekenden op gemiddeld 184 miljoen euro. Oslo Børs droeg voor 25,5 miljoen euro bij aan de totale opbrengsten. De nettowinst verbeterde met bijna 26 procent procent naar 63,5 miljoen euro. Analisten voorspelden 65 miljoen euro.

SBM Offshore ontving van een dochterbedrijf van ExxonMobil contracten voor het ontwerpen, bouwen en besturen van een FPSO in het Stabroek blok in Guyana. Er werden geen financiële details bekendgemaakt.

Fagron trof een definitieve schikking met het Amerikaanse ministerie van justitie inzake het eerder bekendgemaakte civielrechtelijk onderzoek gerelateerd aan het sectorbrede onderzoek naar de prijsstelling van farmaceutische producten. Eind juni werd al een principeschikking getroffen. Het definitieve schikkingsbedrag komt uit op 22,3 miljoen dollar, gelijk aan het bedrag dat destijds werd bekendgemaakt.

Avantium heeft Edwin Moses genomineerd als voorzitter van de raad van commissarissen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 won donderdag 0,3 procent op 3.085,18 punten, de Dow Jones index steeg 0,7 procent tot 27.674,80 punten en de Nasdaq ging 0,3 procent hoger op een slot van 8.434,52 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.