Europa - 15 januari 2021 - Aandelen

AEX doet stapje terug

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs doet vrijdagochtend een stapje terug, na de sterke opmars in de afgelopen dagen. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,3 procent op 654,61 punten, waarbij financials de kar trokken.

Aantrekkende rentes spelen de financials in de kaart. Donderdag steeg de Amerikaanse tienjaarsrente voor de achtste keer in negen sessies. Vanochtend daalde de tienjaarsrente weer wat.

Volgens voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve is er nog een lange weg te gaan naar een sterke banenmarkt, hetgeen als een indicatie werd gezien dat het ruime beleid van de centrale bank voorlopig gehandhaafd blijft.

Volgens analisten van SEB deed de Fed gisteren een goede poging de zorgen weg te nemen dat de centrale bank later dit jaar het QE-programma zou terugschroeven.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING zijn beleggers niet overtuigd van de steunplannen van aankomend president Joe Biden. Het pakket ter waarde van 1,9 biljoen dollar moet steun geven aan bedrijven, huishoudens en lokale overheden. “De omvang is redelijk in lijn met de verwachtingen”, aldus Wiersma. Beleggers vragen zich volgens Wiersma af of de plannen voldoende steun bieden aan de Amerikaanse economie om de rally op de aandelenmarkten te rechtvaardigen.

Het bericht dat de Chinese centrale bank liquiditeit uit het financiële systeem heeft gehaald, drukt eveneens op de beursstemming, aldus Wiersma.

Ondertussen blijven er ook zorgen over het coronavirus. Frankrijk kondigde een nationale avondklok aan van zes uur ’s avonds tot zes uur in de ochtend. Ook Angela Merkel wil in Duitsland de restricties verder opschroeven om een verdere verspreiding van het virus in te dammen.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,2139. De olieprijzen liepen met 1,3 procent terug.

Op het macro-economische vlak hebben beleggers vandaag onder meer oog voor de industriële productie, de detailhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen in Amerika.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen trokken financials de kar, met winsten van 0,5 tot 3,5 procent voor onder meer ASR, ABN AMRO, NN Group, ING en Aegon.

Just Eat Takeaway.com leverde juist nog eens 3,7 procent in. Het aandeel is sinds een kwartaalupdate eerder in de week flink teruggelopen na een tegenvallende winstontwikkeling.

Galapagos daalde 1,6 procent, na een koersdoelverlaging van KBC Securities. Verder startte Kepler Cheuvreux met het volgen van het aandeel met een Houden advies en een koersdoel van 89,00 euro.

In de AMX ging Air France-KLM aan kop met een winst van 1,9 procent en won flitshandelaar Flow Trader 1,8 procent. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel licht bij een onveranderd Houden advies. Ook OCI steeg met 0,6 procent nadat Credit Suisse het koersdoel aanzienlijk verhoogde van 13,00 naar 20,00 euro bij een ongewijzigd Outperform advies. Besi sloot de rij met een verlies van 2,3 procent.

In de AScX won Wereldhave 4,1 procent. Alfen  verloor 4,2 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.