Europa - 16 november 2020 - Aandelen

AEX cirkelt rond de 600 punten

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren maandag richting het einde van de ochtendhandel in de plus. De AEX index steeg 0,5 procent tot 600,03 punten, terwijl de AMX een winst van 1,5 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,7 procent.

Het Damrak trok zich maandag op aan het toenemend optimisme over een coronavaccin, wat compenseerde voor de aanhoudende zorgen over het wereldwijd stijgende aantal coronabesmettingen.

“Ondanks de recordaantallen nieuwe besmettingen in delen van de wereld, lijken beleggers vooral vooruit te kijken, gesteund door het vaccinnieuws van vorige week”, zei investment managemer Simon Wiersma van ING. “Er lijken weinig wolken meer aan de lucht die de recordjacht op dit moment kunnen stoppen”, voegde hij toe.

De markt haalde maandagochtend ook steun aan positieve Japanse en Chinese macro-cijfers. Uit Japan kwam het nieuws dat de Japanse economie in het derde kwartaal in het snelste tempo in ten minste 40 jaar is gegroeid.

De detailhandelsverkopen in China zijn in oktober beduidend harder gestegen, terwijl de industriële productie in oktober op jaarbasis opnieuw met 6,9 procent steeg.

Beleggers reageren ook positief op de nieuwe handelsdeal die in Azië gesloten werd. Het Regional Comprehensive  Economic Partnership (RCEP) werd tussen 15 landen in Azië, waaronder China, Japan en Zuid-Korea, gesloten. Het moet onder meer tegenwicht bieden aan de handelsblokken van de Europese Unie en Nafta, de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst.

De Chinese beurzen sloten circa een procent hoger en in Tokio won de hoofdindex meer dan 2 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1835. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1827 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1832 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 2,0 procent hoger.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van 11,4 procent, gevolgd door ABN AMRO en ArcelorMittal met winsten van respectievelijk 3,2 procent en 2,6 procent. Bij Unibail stappen een aantal commissarissen op en de activistische aandeelhouder en voormalig CEO van Unibail, Léon Bressler, is inmiddels de nieuwe voorzitter.

Wolters Kluwer daalde 2,4 procent, nadat Goldman Sachts het aandeel op de verkooplijst plaatste met een koersdoel van 68,40 euro. Volgens de Amerikaanse zakenbank is de waardering voor Wolters Kluwer aan de hoge kant, gezien de groeivertraging op de korte termijn.

KPN daalde 1,6 procent, terwijl DSM 0,9 procent inleverde.

In de Midkap ging Air France-KLM aan kop met een winst van 8,2 procent, gevolgd door Fugro met een stijging van 7,2 procent. Fugro en NYK Group hebben een intentieverklaring getekend om geotechnische diensten op zee te gaan aanbieden in Japan. De financiële details van de opdracht werden niet vermeld.

BAM steeg 5,1 procent, terwijl Eurocommercial  4,7 procent won. Vopak was met een verlies van 1,4 procent de sterkste daler. Pharming verloor 0,6 procent.

PostNL en Mutares verkopen Nexive aan Poste Italiane. De financiële details werden niet vermeld. Het aandeel PostNL steeg 2,5 procent.

Van de kleinere aandelen ging Ordina aan kop met een winst van 6,5 procent, B&S Group won 3,9 procent en Wereldhave noteerde 3,3 procent hoger.

AMG Advanced Metallurgical Group gaat chroomproducten maken op de site van een overgenomen metaalfabriek in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Het aandeel steeg 3,8 procent.

Het lokaal genoteerde Rood Microtec won 14,1 procent. De handelsvolumes waren ruim bovengemiddeld.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.