Europa - 8 december 2020 - Aandelen

AEX blijft dichtbij huis

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs bleef dinsdagochtend dicht bij huis. Kort na elf uur verloor de AEX 0,2 procent op 615,27 punten.

“Beleggers wachten op nieuwe Covid-19-steunmaatregelen, maar maken zich ook zorgen over het schuldenplafond in de Verenigde Staten, zoals gebruikelijk aan het einde van het jaar”, aldus analisten van SEB.

In de Verenigde Staten lijkt de coronacrisis te verergeren. Als gevolg besloot de staat Californië om met nieuwe restricties te komen en overweegt New York om restaurants in de stad te sluiten om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen, zo merkte SEB op. In Japan werden wel al nieuwe steunmaatregelen aangekondigd om de economie weer op gang te krijgen.

Diverse deskundigen verwachten dat het toegenomen aantal besmettingsgevallen en een stokkend economisch herstel ertoe zullen leiden dat het Amerikaanse Congres op korte termijn met een nieuw steunpakket komt.

Een concept wettekst zou deze week moeten verschijnen. “Dat brengt schot in de zaak”, aldus marktstrateeg Altaf Kassam van State Street Global Advisors.

“De beurzen in Europa bevinden zich in een wat afwachtende houding”, aldus beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

Naast een mogelijk steunpakket in de VS blijft ook het Brexit-overleg de beurzen bezighouden, aldus Blekemolen. “Als er woensdag geen Brexitdeal ligt, dan is het volgens persbureau Bloomberg te laat om een akkoord nog voor het einde van het jaar goedgekeurd te krijgen”, aldus de beleggingsspecialist. “Als er geen akkoord ligt zullen veel bedrijven en landen dat gaan voelen in de portemonnee.” De Britse premier Boris Johnson en voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, kwamen maandag opnieuw niet tot een akkoord over de voorwaarden van een vertrek van de Britten uit de Europese Unie.” Om de zaak alsnog te redden, komt Johnson voor een ontmoeting naar Brussel.

Volgens beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen verbeteren de economische vooruitzichten, de vooruitzichten voor bedrijfswinsten en daarmee ook de vooruitzichten voor aandelen. “Gezien de lage rentes, door ruim monetair beleid, denken we niet dat hoge waarderingen een positief beursklimaat in de weg zullen staan”, aldus Van Leenders.

Europese aandelen kunnen volgens de strateeg profiteren van meer groei en een draai naar waarde-aandelen, ook omdat deze sectoren tot op heden deels zijn achtergebleven in het herstel op de aandelenbeurzen. Aandelen in opkomende markten zijn traditioneel gevoeliger voor groei, zo merkte Van Leenders op, maar profiteren daarnaast ook van de lage besmettingsgraad in de grote landen van deze index, zijnde China, Zuid-Korea en Taiwan.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,2120. De olieprijzen daalden 0,4 procent.

Op macro-economisch vlak groeide de economie in de eurozone in het derde kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal aanzienlijk, maar fractioneel minder dan bij een eerdere raming werd gemeld. Het bruto binnenlands product steeg in het derde kwartaal met 12,5 procent op kwartaalbasis, na een daling van 11,7 in het tweede kwartaal. Bij een eerdere raming werd nog uitgegaan van een groei van 12,6 procent op kwartaalbasis.

Verder verbeterde de Duitse ZEW index voor het economisch sentiment in december flink.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen profiteerde ASMI van een gunstig analistenrapport. JPMorgan Cazenove verhoogde het advies van Neutraal naar Overwogen en het koersdoel ging van 155,00 naar 210,00 euro. De analisten bestempelden AMSI als een “all-round winner”. Het aandeel steeg 5,2 procent. Adyen won daarnaast 2,0 procent en ABN AMRO 1,7 procent. ArcelorMittal noteerde onderaan met een verlies van 2,8 procent.

In de AMX won Basic-Fit 1,0 procent na een aanzienlijk verlies op maandag. Signify, dat woensdag een beleggersdag houdt, won 0,6 procent. Fugro was met 5,5 procent de grootste daler. De bodemonderzoeker gaat geotechnisch onderzoek doen voor IJmuiden Ver, een groot windmolenpark in de Noordzee

In de AScX klom Vivoryon 7,6 procent. Alfen schoot 7,8 procent omhoog. Alfen tekende een driejarige raamovereenkomst met British Gas voor de levering van EV-oplaadpunten voor hun eigen bedrijf evenals de klanten van moederbedrijf Centrica. Financiële details werden niet gemeld.

Het lokaal genoteerde Fastned won meer dan 19,6 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.