Europa - 10 december 2020 - Aandelen

AEX blijft dicht bij huis

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs maakte donderdagochtend een pas op de plaats. Richting de klok van elf uur steeg de AEX fractioneel tot 620,56 punten.

“Vooruitlopend op het ECB-besluit van vandaag is de stemming op de Europese aandelenbeurzen licht positief”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Volgens door ABM Financial News geraadpleegde economen zal de ECB  vermoedelijk met meer monetaire verruimingsmaatregelen komen om de economie en inflatie in de eurozone te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

Eind oktober handhaafde de ECB nog de bestaande maatregelen, maar uit de bijbehorende notulen van die vergadering werd duidelijk dat inkomende economische data er vermoedelijk toe zullen leiden dat het beleid wordt aangepast.

Danske Bank merkte ook op dat de Europese Raad vandaag bij elkaar komt. Er wordt verwacht dat er een akkoord komt over een herstelfonds, nadat Duitsland bemiddelde om tot een oplossing te komen in het dispuut tussen Hongarije en Polen en de rest van de Europese Unie.
Volgens Wiersma van ING zorgt de hoop op een Brexitdeal en nieuwe stimuleringspakketten aan beide kanten van de Atlantische Oceaan ook voor voorzichtig optimisme.

De Britse premier Boris Johnson en voorzitter Ursula von der Leyen kwamen woensdagavond bijeen in Brussel voor een diner, om te spreken over de voorwaarden met betrekking tot de uitstap van de Britten uit de Europese Unie. Er werd afgesproken dat de teams blijven onderhandelen en dat Johnson en Von der Leyen zondag een besluit nemen. Maar de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab sluit niet uit dat er opnieuw een verlenging komt.

Ook onderhandelingen over een steunpakket in de Verenigde Staten blijven doorgaan. Partijen zijn er onder andere niet over uit of steun op staatsniveau of op lokaal niveau moet plaatsvinden, of werkloosheidsuitkeringen moeten worden verlengd en of er helikoptergeld moet komen.

Beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx wees verder nog op de snelle koersdaling op Wall Street woensdagavond. In de VS werd bekend dat Justitie een mededingingszaak is gestart tegen Facebook. Het bedrijf zou al jaren stelselmatig hebben geprobeerd de concurrentie uit te schakelen met behulp van haar marktmacht. “Kenners vrezen nu dat Facebook mogelijk Instagram of WhatsApp moet verkopen”, aldus Blekemolen.

“Niet alleen Facebook, maar ook andere Big Tech bedrijven vrezen al tijden voor dreigende opsplitsingen. De verkoopdruk was daardoor bij alle grote techfondsen goed zichtbaar”, aldus de beleggingsspecialist van Lynx.

Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel op 1,2101. De olieprijzen koersten 0,7 procent hoger.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Philips aan kop met een koerswinst van 2,0 procent en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell won 1,5 procent. ASML was met 0,9 procent een van de dalers. De Taiwanese fabrikant van halfgeleiders kwam vanochtend met omzetcijfers over november.

Aegon daalde 1,3 procent na een update voorafgaand aan de beleggersdag die vandaag wordt gehouden. De verzekeraar wil 400 miljoen euro aan kosten besparen en schulden terugbrengen, maar ook het dividend geleidelijk verhogen. Aegon mikt voor de genoemde periode verder op een cumulatieve vrije kasstroom van 1,4 tot 1,6 miljard euro en een groei van het dividend tot ongeveer 0,25 euro per aandeel over 2023. ING waarschuwde dat op korte termijn de dividengroei beperkt zal zijn, omdat het afbouwen van schuld en een ruime kaspositie prioriteit heeft.

In de AMX won Pharming 3,7 procent. Het biotechnologiebedrijf behandelde de eerste coronapatiënt in de Verenigde Staten met Ruconest. GrandVision daalde juist met 3,5 procent. Volgens mediaberichten overweegt Essilor van de overname van GrandVision af te zien. Signify daalde 4,2 procent in de nasleep van een beleggersdag eerder in de week.

Intertrust stond met een verlies van 2,9 procent eveneens onder druk. Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wees op een adviesverlaging van JPMorgan.

In de AScX won ForFarmers 4,3 procent. Voetbalclub Ajax daalde 5,8 procent nadat het er woensdagavond niet in slaagde de poulefase van de Champions Leaque te overleven.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.