Europa - 17 augustus 2020 - Aandelen

AEX blijft dicht bij huis

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs ging maandagochtend voorzichtig hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,2 procent op 561,89 punten.

Analisten van Quintet Private Bank merkten op dat de coronacrisis nog steeds veel beleggers bezighoudt en wezen op de hernieuwde lockdown-maatregelen in Parijs en de regio Bouches-du-Rhône vanwege de sterke stijging van het aantal nieuwe besmettingsgevallen. Het Verenigd Koninkrijk voegde Frankrijk en ook Nederland recent toe aan de lijst met landen voor verplichte quarantaine. Reizigers uit deze landen moeten dan verplicht 14 dagen in quarantaine als ze naar het Verenigd Koninkrijk gaan. Ook in Spanje wordt gevreesd voor een tweede besmettingsgolf, aldus Quintet.

Verder wezen de marktvorsers erop dat er nog geen nieuwe datum is voor handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten. Afgelopen zaterdag zou er een virtuele ontmoeting zijn tussen de twee landen. Het onderwerp op de agenda betrof met name in welke mate China voldoet aan zijn verplichting om onder meer voor 200 miljard dollar aan extra Amerikaanse producten te kopen gedurende een periode van 2 jaar.

Volgens persbureau Reuters heeft China meer tijd nodig en handelsgezant Robert Lighthizer, minister van Financiën Steven Mnuchin en de Chinese vice-president Liu He, kwamen overeen de ontmoeting uit te stellen. De ontmoeting werd al zes maanden geleden gepland na het ondertekenen van de Fase-1 handelsdeal.

Bob Homan, hoofd ING Investment Office, is benieuwd of de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 deze week een nieuwe recordstand zal neerzetten. Donderdag viel de index, net voor het bereiken van zijn recordstand van afgelopen februari, wat terug. En vrijdag bleef hij op zijn plek. “Ik kan me niet herinneren dat een index niet door zijn top heen ging, als hij daar zo vlakbij was”, aldus Homan, die dan ook verwacht dat de index deze of volgende week een nieuwe recordstand zal boeken.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1836. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar op 1,1837. De olieprijzen bewogen nauwelijks.

De agenda is vandaag karig gevuld. Beleggers hebben vandaag nog wel oog voor de vrijgave in Amerika van de Empire State index en het vertrouwen van huizenbouwers.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen bleven forse koersuitslagen achterwege. ASMI en Adyen gingen aan kop met winsten van tot 1,4 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield was de grootste daler met 3,9 procent. Op vrijdag meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden dat Unibail circa 3 miljard euro aan vers kapitaal zou willen ophalen met een aandelenuitgifte ergens in de komende maanden om zo de impact van de coronacrisis het hoofd te bieden. Het vastgoedfonds reageerde hierop door te melden dat er nog geen beslissingen zijn genomen over extra maatregelen om de schulden verder af te bouwen. Volgens Bank of America is er minstens 5 miljard euro nodig uit een emissie of zelfs 9 miljard euro in het slechtste scenario. Berenberg verlaagde het koersdoel voor Unibail van 90,00 naar 52,00 euro bij een ongewijzigd Houden advies.

In de AMX won flitshandelaar Flow Traders in de nasleep van zijn cijferrapportage van vorige week 1,7 procent. Signify won zelfs 1,8 procent en Pharming een meer bescheien 0,5 procent. Pharming publiceerde resultaten van zijn Covid-19 behandeling in het tijdschrift Frontiers in Immunology.

Onder de kleinere aandelen won Vivoryon maar liefst 10,2 procent. Sligro verloor 2,5 procent.

Kiadis ging er onder de lokale fondsen 8,4 procent op vooruit nadat het biotechberijf bekendmaakte dat men onderzoekt of haar Natural Killer-cellen kunnen ingezet worden tegen het nieuwe coronavirus.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.