Europa - 7 augustus 2020 - Beursbrink

AEX blijft dicht bij huis

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs bleef vrijdagochtend dicht bij huis, waarbij een deel van de openingsverliezen werden weggewerkt. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,1 procent op 557,78 punten.

Investment manager Friso Rengers van ING wees op oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Donald Trump opende een nieuwe aanval tegen techbedrijven uit China. Dit keer richt hij zich op Tencent en diens app WeChat.

De Aziatische beurzen stonden dan ook wat lager en dat slaat volgens ING over naar Europa en de VS.

“Een week die ‘risk-on’ begon lijkt nu ‘risk-off’ te eindigen”, aldus Rengers. “Niet verbazingwekkend, en ook niet ernstig. Het is nog steeds niet duidelijk hoe overheden de economie willen stimuleren na alle ontwikkelingen rond corona, en dat houdt de aandelenmarkt in een zijwaarts patroon”, zo stelde de investment manager.

Volgens Goldman Sachs onderschatten beleggers de ontwikkelingen rond een vaccin tegen het coronavirus. Strategen van de zakenbank wezen op prognoses die de kans op 40 procent inschatten dat een vaccin tegen het eerste kwartaal van 2021 breed beschikbaar komt. Volgens hen is er een goede kans dat tegen eind november dit jaar minstens één vaccin wordt goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder FDA. Een vaccin kan dan halverwege 2021 op grote schaal worden gedistribueerd.

“Dit kan een enorme boost geven aan de wereldwijde economie, maar vooral de Amerikaanse economie”, aldus de zakenbank. Goldman Sachs verwacht dat de Amerikanen voorop lopen in de ontwikkeling van een vaccin, omdat de VS harder zal worden geraakt dan Europa als er niet spoedig een vaccin komt.

Beleggers wachten vandaag vooral op het Amerikaanse banenrapport, dat vanmiddag op de rol staat. Het rapport zal meer inzicht geven in de impact van de coronacrisis op de Amerikaanse economie.

Vanochtend werd al bekend dat de Duitse industrie in juni verder is aangetrokken. De productie nam met 8,9 procent toe. In Nederland werd op maandbasis 2,1 procent meer geproduceerd in juni.

De Chinese export is in juni veel sterker gestegen dan voorzien. De export, uitgedrukt in dollars, steeg met 7,2 procent op jaarbasis. Geraadpleegde economen voorspelden een stijging van slechts 0,1 procent in juli. De import daalde met 1,4 procent, waar door economen juist een toename van 1,0 procent was voorzien.

De Duitse export steeg in juni met 14,9 procent op maandbasis. De import trok met 7,0 procent aan. Op jaarbasis liep de export in juni nog altijd terug, met 9,4 procent. De import daalde ook, met 10,0 procent op jaarbasis.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1828. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1872. De olieprijzen koersten 0,9 procent lager.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won NN Group 1,4 procent, nadat het aandeel op donderdag al bijna 4 procent bijschreef na cijfers. Adyen steeg met 2,2 procent.

Prosus leverde daarentegen 4,7 procent in op 79,98 euro. De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag een presidentieel decreet getekend dat transacties met WeChat van Tencent voor een periode van 45 dagen verbiedt. Prosus heeft een belang van 31 procent in Tencent. UBS werd wel positiever over het aandeel en verhoogde het koersdoel van 93,00 naar 112,00 euro bij handhaving van het koopadvies.

Cijfers van Galapagos, die donderdag na het sluiten van Wall Street verschenen, konden niet overtuigen. Het aandeel leverde 3,5 procent in. Volgens KBC Securities gaf de update weinig nieuwe inzichten. Galapagos deed wel weer een stapje vooruit, waardoor de rest van 2020 de commerciële goedkeuring voor filgotinib en data over het derde fase II onderzoek moet opleveren, aldus de marktvorsers.

In de AMX wisten de resultaten van Corbion juist wel te overtuigen met halfjaarcijfers. Het aandeel won 3,9 procent. De omzet van Corbion voldeed in het tweede kwartaal volgens ING niet aan de analistenverwachtingen, maar dat wordt goedgemaakt door een hogere marge die de Nederlandse producent van biologische ingrediënten en biochemicaliën voor heel dit jaar voorziet. Air France-KLM leverde 3,7 procent in.

Pharming steeg met 2,8 procent. Beursgoeroe Geert Schaaij van Beursgenoten tipte het aandeel. Volgens Schaaij is Pharming een winstgevend biotechbedrijf met interessante opties voor een middel tegen corona. “De voorlopige resultaten zijn hoopgevend, waardoor er een kans bestaat op een koersexplosie”, aldus de Beursgenoot in zijn rapport. Het aandeel Pharming heeft de recente beursrally aan zich voorbij zien gaan en is volgens Schaaij niet duur. De koers kan volgens de beursgoeroe naar 2,20 euro. Wel waarschuwde Schaaij beleggers beperkt in te stappen, “omdat het aandeel erg volatiel is”.

Onder de kleinere aandelen won Neways 2,4 procent.

Centenfonds Kardan steeg 43 procent. Tahal Group International, onderdeel van Kardan, heeft het volledige belang in het Israëlische Palgey Maim verkocht. Het betreft een belang van 55,49 procent dat voor een bedrag van maximaal 6,3 miljoen euro wordt verkocht.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.