Europa - 16 december 2020 - Aandelen

ABN AMRO profiteert van nieuwe dividendregels ECB

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Het verbod voor Europese banken om dividend uit te keren is opgeheven, maar de voorwaarden waaronder er toch uitgekeerd mag worden, zijn teleurstellend, hoewel ABN AMRO wellicht kan profiteren. Dit concludeerden analist van Berenberg woensdag.

Dinsdag meldde de Europese Centrale Bank dat het graag ziet dat de Europese banken nog negen maanden zeer terughoudend zijn in het uitkeren van dividend.

De centrale bank rekent erop dat banken in elk geval niet meer dan 15 procent van de behaalde winsten over de jaren 2019 en 2020 uitkeren, en ook niet meer dan 20 basispunten van de kapitaalbuffer.

Banken moeten bovendien winst maken om dividend uit te keren en ook een stevige ontwikkeling van de buffers laten zien. De ECB vraagt banken om sowieso eerst contact op te nemen met de toezichthouders, alvorens tot uitkeringen over te gaan.

Deze voorwaarden betekenen volgens Berenberg dat veel banken minder dividend kunnen uitkeren dan waar de consensus op rekende. Die zullen dan ook neerwaarts worden bijgesteld, aldus de analisten. Veel bankaandelen zullen daarom onder druk komen te staan.

Het hardst worden Intesa Sanpaolo en Nordea door de nieuwe voorwaarden geraakt, vindt Berenberg, gevolgd door ING en KBC.

Daarentegen mag ABN AMRO mogelijk meer dividend uitkeren dan verwacht. De consensus rekent voor 2020 niet op een dividenduitkering door de bank, maar volgens Berenberg bieden de nieuwe regels van de ECB ruimte voor een dividendrendement van 2,9 procent.

Wel merkte Berenberg op dat op sommige vlakken het dividendbeleid van de ECB nog onduidelijk is.

Berenberg heeft een koopadvies op ING en een Houden advies op ABN AMRO en KBC.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.