Nederland - 16 maart 2023 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

Aandelen snel hoger? Goldman Sachs ziet geen renteverhoging in maart

Het faillissement van Silicon Valley Bank (SVB) zette de markten de afgelopen dagen op hun kop. Regelgevers en beleggers vrezen voor een domino-effect bij andere kleinere banken. Volgens zakenbank Goldman Sachs zou dit debacle echter goed kunnen uitdraaien voor de markten.

SVB ging in de eerste plaats failliet door slecht management. Een andere, indirecte factor, waren de forse renteverhogingen van de Federal Reserve. Door de verhogingen, werden de langlopende staatsobligaties die SVB in portefeuille had steeds minder waard. Hierdoor kwam de bank in liquiditeitsproblemen.

Het lijkt er dus op dat de Federal Reserve iets “gebroken” heeft op de markten. Volgens Goldman Sachs was dit een vereiste voor de centrale bank om te stoppen met de renteverhogingen. Ook kan het faillissement van SVB een waarschuwing zijn dat de Federal Reserve de rente té snel, té hoog heeft doen oplopen.

728x90

Om deze reden verwacht Jim Hatzius, econoom bij Goldman Sachs, geen renteverhoging in maart. Hij stelt:

“In het licht van de recente stress in het banksysteem verwachten wij niet langer dat het FOMC tijdens zijn vergadering van 22 maart een renteverhoging zal doorvoeren.”

Goldman staat niet alleen

Goldman Sachs staat duidelijk niet alleen met haar voorspelling. Vorige week achtte de markt de kans op een verhoging van 50 basispunten op 70%. Vandaag denkt de markt dat deze kans zo goed als 0 is. Fed Fund futures zijn een directe weerspiegeling van het collectieve marktinzicht in de toekomstige koers van het monetaire beleid van de Federal Reserve.

728x90

Ook de swap market geeft aan dat beleggers verwachten dat de Federal Reserve haar historische verstrakkingscampagne ten einde loopt. Uit een tweet van Oles Hansen van SaxoBank blijkt dat de swapmarkt nu op nog maar 1 renteverhoging van 25 basispunten rekent, tegen 4 donderdag.

Ook Capital Economics schaart zich achter Goldman. De renteverhogingen die de centrale bank doorvoert zijn immers niet meteen voelbaar in de economie. Het duurt een tijdje voor de gevolgen duidelijk worden. Door de turbulente situatie is het volgens Capital Economics dan ook verstandig om de rentecampagne op zijn minst even te pauzeren.

Bron: MarketWatch
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.