Nederland - 28 december 2022 - IPO
door SVEN VAN GASSE

9 IPOs met hoge verwachtingen in 2023

2022 is een jaar om snel te vergeten voor de markt voor beursintroducties (IPOs). Begin november waren er dit jaar in de Verenigde Staten slechts 66 IPOs geweest. Dit is bijna 90% minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. Beleggers hopen in 2023 op verbetering.

Door de onzekere financiële omgeving in 2022 wilden amper bedrijven naar de beurs. Om deze reden hebben veel bedrijven hun beursgang verschoven naar 2023. Hierdoor staan er enkele bedrijven klaar die in 2023 hun beursdebuut kunnen maken.

In dit artikel bespreken we de 9 IPOs waarvan beleggers in 2023 het meeste verwachten. Het bedrijf Dealroom voorspelde ook steeds een verwachte waarde van de IPOs.

#1 Stripe

Verwachte waarde: $70 miljard

Stripe kondigde een jaar geleden aan dat het van plan was om een beursnotering aan te vragen. Analisten voorspelden dat de Amerikaanse online betaaldienst een waardering van $100 miljard zou kunnen opgekleefd worden.

Door de onzekere economische situatie en de sombere sfeer op de aandelenmarkten beslisten de broers Collison, de oprichters, om de plannen voor een IPO wat uit te stellen. De broers verklaarden ook dat zij zich voorbereiden op moeilijke tijden en ontsloegen 14% van het personeel.

Stripe wordt voor een groot deel gefinancierd door durfkapitalisten. Dit wilt zeggen dat het bedrijf zijn IPO niet oneindig kan uitstellen omdat deze investeerders hun investering ten gelde willen maken.

#2 Vinfast

Verwachte waarde: $30 miljard

Vinfast is een in Singapore gevestigde dochteronderneming van de Vingroup, een Vietnamees zakenconglomeraat van $5 miljard. Vinfast maakt elektrische voertuigen en is de laatste van een schijnbaar eindeloze reeks fabrikanten van elektrische wagens die op de beurs komt. Het wil de opbrengst van een beursgang gebruiken om zijn snelle expansie voort te zetten, een fabriek in de Verenigde Staten te bouwen en te profiteren van de huidige belangstelling van Amerikanen voor elektrische voertuigen.

Het bedrijf verklaarde eerder $60 miljard te willen ophalen bij een beursgang. In het huidige klimaat lijkt dit echter iets te ambitieus. Analisten hebben hun verwachtingen dan ook bijgesteld naar $30 miljard.

#3 Databricks

Verwachte waarde: $30 miljard

Databricks is een Amerikaans softwarebedrijf dat het in 2022 eigenlijk nog vrij goed deed. Het bedrijf slaagde erin om zijn omzet van iets meer dan $400 miljoen in 2021 te laten groeien tot meer dan $1 miljard. Bovendien zijn de inkomsten gebaseerd op abonnementen waardoor het bedrijf kan genieten van recurrente inkomsten.

De grote cloudproviders Apple, Alphabet, Amazon en Salesforce zijn enkele van de bedrijven die geld hebben gepompt in Databricks. Dit en de stabiele inkomsten, zouden er mogelijk voor kunnen zorgen dat de IPO van het bedrijf een groot succes wordt.

#4 Reddit

Verwachte waarde: $10 miljard

Reddit is een sociale mediaplatform waarop gebruikers online kunnen discussiëren en ideeën kunne uitwisselen. Het bedrijf was van plan om reeds eind 2021 naar de beurs te trekken. We zijn nu een jaar later en het blijft gokken naar de precieze datum.

Sociale mediagigant Meta wordt ondertussen geconfronteerd met dalende gebruikersaantallen en activiteit op de platforms. Reddit heeft enorm veel dagelijkse gebruikers meer heeft zonder twijfel ook te lijden onder de dalende reclame-uitgaven.

#5 Discord

Verwachte waarde: $15 miljard

In tegenstelling tot veel andere bedrijven in de lijst, heeft Dealroom de waardering voor Discord gehandhaafd. De verwachte inkomsten voor 2022 zullen immers meer dan $200 miljoen bedragen tegenover $150 miljoen in 2021.

Bovendien zal de gamesector zijn opwaartse trend naar verwachting verderzetten. Discord, met zijn enorme gebruikersbasis van gamers, zal hiervan kunnen profiteren.

Een ander voordeel voor Discord is dat het niet alleen afhankelijk is van digitale reclame-inkomsten. De 140 miljoen actieve maandelijkse gebruikers wijzen op een toekomst van massale inkomsten uit abonnementen, iets waar investeerders traditioneel gek op zijn. Het bedrijf moet nog officieel een beursgang aanvragen bij de SEC, maar 2023 lijkt nu steeds waarschijnlijker.

#6 Instacart

Verwachte waarde: $24 miljard

Weinig bedrijven hebben de afgelopen 12 maanden zo’n sterke waardedaling meegemaakt als Instacart. Destijds mikte het bedrijf, met een beursgang in het verschiet, op een waardering van 50 miljard dollar.

Maar omdat het aantal mensen dat online maaltijden bestelt na de pandemie aanzienlijk afnam, nam het bedrijf de zeldzame stap om zichzelf begin 2022 te herwaarderen. Instacart verlaagde zijn waardering met meer dan 50% tot $24 miljard. In dezelfde adem zeiden haar leidinggevenden dat een beursgang in 2022 op de lange baan werd geschoven.

#7 TikTok

Verwachte waarde: $300 miljard

TikTok was het afgelopen jaar één van de meest populaire apps ter wereld. Van beroemdheden tot voetballers en politici waagden zich aan dansjes en trends op de sociale media app. In 2021 realiseerde het Chinese bedrijf een omzet van $4,6 miljard. Dit jaar zou deze kunnen oplopen tot meer dan $12 miljard. TikTok kent hiernaast meer dan 1 miljard actieve maandelijkse gebruikers.

Een beursgang kan met zo’n cijfers dan ook niet lang uitblijven.

Door de oplopende spanningen tussen Washington en Peking zal TikTok waarschijnlijk geen Amerikaanse beursnotering krijgen. Het bedrijf zal zich naar verwachting wenden tot Shanghai of Hongkong.

#8 Chime

Verwachte waarde: $24 miljard

Chime had een IPO aangevraagd voor maart 2022, maar er was één klein probleem. Toen februari 2022 aanbrak, waren de fintech-aandelen in slechts zes maanden met ongeveer 40% gedaald. Bedrijven zoals Paypal en Block waren met meer dan 60% gedaald. Het management van Chime begreep dat dit allesbehalve het ideale moment was om naar de beurs te gaan en schoof de IPO op de lange baan.

2023 kan mogelijk het jaar worden waarin het gebeurt. De omstandigheden zullen dan nog steeds niet ideaal zijn, maar blijven wachten is ook geen optie.

#9 Epic Games

Verwachte waarde: $30 miljard

Epic Games is de maker van Fortnite, het razend populaire videospel met naar schatting 400 miljoen gebruikers. Het bedrijf is hiernaast de maker van een ander populair spel Gears of War, wat bewijst dat het geen “one trick pony” is. Tijdens zijn laatste funding round in 2020 haalde het bedrijf $4,4 miljard op tegen een waardering van $28 miljard.

Een voorliefde voor videogames onder investeerders kan een potentiële beursgang in 2023 dichter bij de $30 miljard brengen.

In tegenstelling tot eerdere beursgangen in de videogamesector zou Epic Games door zijn lange geschiedenis in het ontwikkelen van meerdere populaire videogames een succesvolle beursgang kunnen hebben, zelfs in het huidige klimaat. Een punt van zorg is dat van de 400 miljoen gebruikers er slechts 3 tot 4 miljoen tegelijk actief zijn.

Bron: Dealroom
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.