Smallcap Pro - 29 december 2022 - Artificiële Intelligentie
door SVEN VAN GASSE

6 aandelen die koploper zijn in artificiële intelligentie

Artificiële intelligentie (AI) is één van de meest veelbelovende technologische ontwikkelingen van het moment. AI zou ons leven veel makkelijker kunnen maken waardoor steeds meer bedrijven hiermee bezig zijn. In dit artikel bespreken we 6 koplopers in deze ontluikende technologie.

Wat is AI ook alweer?

Voordat we in de aandelen duiken, toch maar eerst even uitleggen wat AI precies is.  AI is het concept om een computer te leren zelfstandig te denken en te handelen. Dat omvat rationeel spreken, complexe problemen oplossen, spraakherkenning, beslissingen nemen en acties initiëren. Het doel van AI is een computer zelfstandig te laten denken en betere beslissingen te laten nemen dan een mens.

Hoewel dit nog steeds verre toekomst lijkt, is AI reeds in ons huidige leven aanwezig. Denk hierbij aan zelfrijdende wagens en smart homes.

AI is een technologie die belooft het dagelijks leven een stuk gemakkelijker te maken, ervoor te zorgen dat iemand geen repetitieve taken meer hoeft uit te voeren en de veiligheid te verbeteren. AI heeft de productie van alles versneld, van auto’s tot gezondheidszorg en financiën. AI-operaties vereisen minder toezicht en maken mensen vrij om werk te doen dat AI niet aankan.

#1 Mobile Global

Mobile Global is een technologiebedrijf dat sinds 1999 werkt aan de ontwikkeling van autonoom rijden. Het bedrijf werd in 2018 gekocht door Intel maar werd in oktober 2022 door middel van een spin off opnieuw zelfstandig.

Hun bekendste product Mobileye SuperVision zit momenteel in meer dan 60.000 consumentenvoertuigen. Het helpt bestuurders bij het vermijden van potentieel gevaarlijke botsingen terwijl de bestuurder actief betrokken moet zijn bij de werking van het voertuig.

Het bedrijf heeft momenteel meerdere hulp- en bewakingstechnologieën op de markt op consumenten- en bedrijfsniveau. Hoewel het bedrijf snel groeit en het merendeel van de inkomsten afkomstig is van 8 autofabrikanten, heeft het een hoop concurrentie.

Tesla is de belangrijkste concurrent, met vele jaren van onderzoek en ontwikkeling. Ook Apple en Sony begeven zich op dit terrein. Wereldwijd houden andere bedrijven waaronder Baidu, Cruise en Waymo, zich bezig met autonoom rijden.

#2 IBM

IBM werkt reeds tientallen jaren aan AI en heeft zelfs een AI-supercomputer genaamd Watson. Momenteel maakt Watson deel uit van IBM’s cloud computing-diensten om organisaties te helpen hun behoeften voor te zijn en het verzamelen van gegevens te vergemakkelijken.

Het bedrijf houdt zich bezig met onderzoek en ontwikkeling van basismodellen voor het gebruik van AI op gebieden als auto’s, robotica, simulatie en klantenservice.

In het derde kwartaal stegen de inkomsten van IBM met 6% tot $14,4 miljard op jaarbasis. Hoewel de vertraging van de economie de inkomsten in de toekomst zou kunnen schaden, is IBM financieel sterk genoeg om de neergang op te vangen en tegelijkertijd zijn AI-aanbod te blijven uitbreiden.

#3 Micron

Micron bouwt en verkoopt geheugen en multi-chip processoren voor AI-toepassingen. Het bedrijf produceert ook high-performance computing modules, backplanes, datacentersystemen en high-performance desktop computers die de rekenkracht leveren die nodig is voor AI en machine learning terwijl ze weinig energie verbruiken in verhouding tot hun output.

Andere chipfabrikanten zijn bijvoorbeeld NVIDIA, Advanced Micro Devices en Qualcomm. Deze industrie zal de komende jaren in de gaten moeten worden gehouden om te zien wie de leider wordt in het leveren van chips aan bedrijven voor AI-processen.

#4 C3.AI

C3.AI ontwikkelt AI-software voor klanten en industrieën die variëren van het Amerikaanse ministerie van Defensie tot Fortune 500-bedrijven. De software kan helpen fraude op te sporen, te anticiperen op de vraag in de supply chain, de gezondheid van het netwerk te bewaken en zo nodig bij te sturen.

De AI-software van C3.AI is ontworpen om activiteitenpatronen te herkennen of een ongewenst voorval of productlevering heeft plaatsgevonden en de gebruiker te informeren over wat er is gedetecteerd. Het kan dan de juiste actie ondernemen en de verantwoordelijke partijen in real time informeren. De AI kan waarschuwen voor gebeurtenissen voordat ze detecteerbaar worden en problemen helpen voorkomen voordat ze beginnen.

#5 Palantir

Palantir gebruikt AI om bedrijven te helpen inefficiënties te spotten en eventuele problemen binnen een supply chain te identificeren die verstoringen kunnen veroorzaken. Het bedrijf werd door International Data Corporation (IDC) erkend als de wereldwijde leider in AI-software in 2021 in zowel marktaandeel als omzet.

Naast het bedienen van de particuliere sector werkt Palantir ook samen met de overheid. Onlangs hielpen ze bij het vinden van mensen om te evacueren uit Afghanistan in 2021 toen de Verenigde Staten zijn troepen terugtrok. Door met zowel de private als de publieke sector te werken, heeft Palantir een solide klantenbestand waaruit het kan groeien.

#6 CrowdStrike

CrowdStrike is een cyberbeveiligingsbedrijf dat AI gebruikt om de netwerken van zijn klanten te beschermen. Zijn endpoint- en cloudbeschermingssoftware analyseert wekelijks biljoenen datapunten. Die informatie wordt doorgegeven aan de netwerken van zijn klanten om hen te helpen beschermen tegen cybercriminelen.

Wat CrowdStrike onderscheidt van andere cyberbeveiligingsbedrijven is dat ze een cloudgebaseerd platform gebruiken om hun diensten aan klanten aan te bieden. Veel andere beveiligingsbedrijven eisen dat hun klanten dure lokale hardware aanschaffen om de beveiliging uit te voeren. Door deze route te omzeilen, bespaart CrowdStrike de bedrijven geld. Bovendien kunnen klanten, door hun diensten via de cloud aan te bieden, een abonnement nemen.

Conclusie

AI staat nog in haar kinderschoenen maar is op weg om voor onze ogen een tiener te worden. Hoewel deze bedrijven voorop lopen in de huidige technologie, zullen er nog veel meer opduiken in de vorm van startups en business units binnen de bedrijven die we al kennen.

Het is voor beleggers dus zeker een sector om in de gaten te houden. Beleggers kunnen individuele aandelen kopen van bedrijven die bezig zijn met AI. Voor beleggers die het moeilijk hebben om een aandeel te kiezen bestaan er ook AI ETFs zoals de Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF.

Bron: Forbes
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Smallcap Pro

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Smallcap Pro

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.