Nederland - 17 juni 2022

5 grafieken die je moet zien om de markt te kennen

door RAJA SPEET

Een hele korte samenvatting van de Fed gisteravond: Voor het eerst in 28 jaar heeft de Fed de rente opgehoogd met 0,75 punten. Dit komt nadat er in mei al eens is verhoogd met 0,50 punten. Dat klinkt super extreem, maar vergeet niet dat we nu nog steeds een rente hebben van 1,5% tot 1,75%.

Wij schreven een paar weken geleden al dat dit een berenmarkt is. En het is voor de eerste keer in 42 jaar, dat de Fed de rente verhoogd in een berenmarkt.

Powell kan de rente makkelijk verhogen om inflatie in te dammen, want de arbeidsmarkt is nog gloeiend heet en de nieuwe verkiezingen in Amerika zijn over een paar maanden. Consumenten interesseren zich in de regel niet echt in de financiele markten, maar wel in de prijs voor een liter benzine. Dus, de inflatie moet omlaag.

Nu hebben we onze thesis al een paar weken van de daken lopen schreeuwen: grondstoffen, energie, materials, metalen, het zijn in onze optiek de beste kansen die je kan pakken in deze berenmarkt. Maar koop wel heel strategisch.

Vandaag even een rondje langs de velden, in vijf grafieken.

1. De grootste destructie van welvaart sinds de moderne markten.

De techbubbel, de huizencrisis, de bankencrisis, covidcrash… geen enkele crash heeft gezorgd voor zoveel destructie van kapitaal als de huidige berenmarkt.

2. De rentes stijgen, wat historisch gezien – meestal – positief is voor aandelen.

Hieronder zie je een staatje met daarop een positieve uitkomst voor aandelen in omgeving van stijgende rente.

Bovenstaand staatje, staat in schril contrast met het consumentenvertrouwen in de markt. En niet alleen consumenten zien het niet meer zitten, ook professionele fondsmanagers zijn bijzonder negatief.

Kijk maar naar grafiek 3: Bijna niemand verwacht nog groei

Dit wordt trouwens ondersteund door onderstaande grafiek.

4. Housing Starts in vrije val, net zoals tijdens covid.

Zowel de blauwe als de rode lijn, die de housing starts weergeven, zitten in een vrije val. De housing starts zijn een graadmeter voor economische activiteit: ze geven aan hoeveel nieuwe panden er worden gebouwd. In dit geval met oog op huur.

Bovenstaande grafiek geeft dus aan dat bouwondernemers fors minder gaan bouwen. Logischerwijs komt dit door: 1. hogere inflatie en beperkte arbeidskrachten en 2. doordat ze verwachten dat er minder huurders komen, omdat de economie slechter zal presteren.

5. Een grafiek om nu absoluut niet uit het oog te verliezen

Kijk, bovenstaand geeft aan dat er paniek is in de markt. En paniek is meestal een mooi moment om te kopen. Dat wil nu natuurlijk niemand horen, maar goed. Kijk even naar onderstaande grafiek:

De paniek die we nu zien, is wat ons betreft een prachtig moment om weer strategisch te kopen. Waarbij wij vooral kijken naar materialen, grondstoffen, energie e.d. En, wie grafiek 4 in ’t oog houdt… ook huizenbouwers. Absoluut een contrair idee momenteel. Maar het huizentekort is al daar en nu wordt er ook nog eens minder gebouwd. Dit volgt overigens al op een laagterecord voor het bouwen van nieuwe huizen in het afgelopen decennium.


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.